W kwietniu w polskim prawie opublikowano kilka programów zwalczania różnych chorób np. wścieklizny; niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus oraz programów nadzoru nad zwierzętami pod kątem grypy ptaków oraz zwalczania. Oprócz tego wprowadzano zakaz wprowadzania do Polski pochodzących z Węgier niektórych zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę takich jak np. świeże mięso, mięso mielone i surowe mleko.
Natomiast w prawie unijnym na uwagę zasługują trzy nowelizacje rozporządzenia nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.
Pełen przegląd zmian w limitach prawnych znajdziesz w rejestrze dostępnym pod adresem:
W prawie unijnym zatwierdzono kilka nowych dodatków paszowych w tym np. indygokarmin oraz żelazocyjanek sodu oraz żelazocyjanek potasu. Zaktualizowano wykaz obszarów objętych ograniczeniami w związku z wystąpieniem na ich terenie ognisk chorób takich jak np. pryszczyca i afrykański pomór świń. Zmieniono także nazwy niektórych chorób tj. gruźlicy i brucelozy oraz odniesienia do przepisów szczegółowych związanych z kryteriami przyznawania statusu obszaru wolnego od ww. chorób. Oprócz tego znowelizowano liczne wzory świadectw zdrowia zwierząt, gdzie do poświadczeń zdrowia zwierząt we wszystkich wzorach świadectw do celów wprowadzania na terytorium Unii produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi dodano alternatywną możliwość certyfikacji w odniesieniu do przesyłek takich produktów, które są przeznaczone do miejsca przeznaczenia poza Unią.
Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-kwiecien-2025
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-kwiecien-2025
Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.
Potrzebujesz szybkiego i wygodnego dostępu do wszystkich limitów prawnych jakie zostały uchwalone w tym roku? Nie przegap najnowszej aktualizacji rejestru zmian limitów prawnych!
Link do rejestru: https://foodfakty.pl/rejestr-zmian-limitow-prawnych-2025-1