W prawodawstwie unijnym zatwierdzono szereg nowych dodatków paszowych takich jak np. L-cystyna oraz preparat Lactiplantibacillus plantarum DSM 34271. Oprócz tego wprowadzono nowe przepisy dotyczące urzędowych kontroli izolatów Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Campylobacter jejuni i Campylobacter coli. Znowelizowano wzory świadectw zdrowia zwierząt do celów przemieszczania między państwami członkowskimi określonych kategorii zwierząt kopytnych, a także zawieszono wprowadzanie do Unii podrobów pochodzących od bydła z Japonii. Zmieniono także procedury udzielania zezwoleń na ponowne sadzenie winnic. Ważną zmianą było także znowelizowanie szeregu przepisów związanych z materiałami i wyrobami z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz ich bezpieczeństwem.
W krajowym Dzienniku Ustaw opublikowano m.in.jednolity tekst ustawy o Inspekcji Handlowej, nowe warunki oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy oraz program mający na celu wczesne wykrycie zakażeń wirusem wywołującym afrykański pomór świń i poszerzenie wiedzy na temat tej choroby oraz jej zwalczanie.
Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-luty-2025
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-luty-2025
Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.
Potrzebujesz szybkiego i wygodnego dostępu do wszystkich limitów prawnych jakie zostały uchwalone w tym roku? Nie przegap najnowszej aktualizacji rejestru zmian limitów prawnych!
Link do rejestru: https://foodfakty.pl/rejestr-zmian-limitow-prawnych-2025-1
Autor:Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/