Komisja Europejska opublikowała raport "2024 Annual Report Alert & Cooperation Network", podsumowujący zgłoszenia
z 2024 r. opublikowane w ramach Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN). Publikacja stanowi kompleksowy przegląd
działalności i wyników krajów członkowskich UE w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz w 2024 roku.
Ogólne trendy i statystyki
W 2024 roku łączna liczba powiadomień w systemie ACN wyniosła 9460, co stanowi wzrost o 8% w porównaniu z rokiem
2023. Wzrost ten świadczy o zwiększonej czujności i zaangażowaniu organów kontroli UE.
ACN składa się z dwóch głównych filarów:
Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF)
oraz Sieci Pomocy i Współpracy Administracyjnej (AAC), która z kolei obejmuje specyficzne obszary
takie jak ogólne niezgodności, zdrowie roślin, oszustwa rolno-spożywcze, dobrostan zwierząt i zwierzęta domowe.
W 2024 roku w systemie RASFF odnotowano 5250 zgłoszeń (wzrost o 12%). Liczba powiadomień w systemie AAC pozostała na
podobnym poziomie, a te dotyczące zdrowia roślin (PH) prawie potroiły swoją liczbę, podczas gdy liczba powiadomień o
oszustwach rolno-spożywczych (FF) spadła o ok. jedną trzecią.
Rozwój sieci i innowacje
Raport za 2024 rok jest pierwszym, który szczegółowo opisuje działanie nowo utworzonych sieci: Pet Animals i Animal
Welfare. W obszarze innowacji, DG SANTE rozpoczęła rozwój TraceMap, zaawansowanego narzędzia opartego na sztucznej
inteligencji, wbudowanego w System Zarządzania Informacją dla Kontroli Urzędowych. TraceMap usprawni przetwarzanie
dużych ilości danych, integrując ponad 10 000 powiadomień ACN i 4 miliony dokumentów TRACES rocznie. Narzędzie to ma
usprawnić przetwarzanie dużych ilości danych, automatyzując ekstrakcję informacji z danych niestrukturalnych i
integrując je z różnymi bazami danych.
Kraje zgłaszające i kraje pochodzenia
Najwięcej powiadomień w sieci ACN zgłosiły Niemcy (1907), Holandia (1155) i Włochy (965). Polska, która zgłosiła 689
przypadków znalazła się na 6 miejscu. Najczęściej zgłaszanymi krajami pochodzenia produktów, zwłaszcza w kontekście
kontroli granicznych i niezgodności kwalifikowanych jako zafałszowania, były Tucja, Chiny i Indie.
Poniższa grafika przedstawia liczbę wygenerowanych zgłoszeń w systemie ACN przez 10 najaktywniejszych krajów
członkowskich.
Główne grupy produktowe w zgłoszeniach ACN w 2024 r.
Owoce i warzywa stanowiły najczęściej zgłaszaną kategorię produktów w ACN w 2024 roku z 1479
zgłoszeniami. Około 66% przypadków dotyczyło możliwych zagrożeń dla zdrowia, takich jak pozostałości pestycydów
(najczęściej chloropiryfos i acetamipryd), mykotoksyny (aflatoksyny i ochratoksyna A), patogenne mikroorganizmy,
metale, zanieczyszczenia i skażenia środowiska. Około 30% zgłoszeń dotyczyło owoców cytrysowych, 25% suszonych owoców,
20% papryk i chili. Większość produktów (84%) pochodziła spoza UE, głównie z Turcji i Egiptu.
Kategoria mięsa i produktów mięsnych odpowiadała za 932 zgłoszenia w ACN w 2024 roku. Niemal połowa
zgłoszeń dotyczyła zagrożeń mikrobiologicznych, głównie Salmonelli w drobiu, mielonej wołowinie,
kiełbasach wieprzowych i mięsie dziczyzny, a także STEC i Listerii monocytogenes w produktach wołowych i wieprzowych.
Zgłaszano również skażenia chemiczne (ołów, kadm w mięsie dziczyzny) i pozostałości leków weterynaryjnych
(antybiotyki). Problemy związane z manipulacją dokumentacją i produktem, takie jak fałszywe deklaracje pochodzenia,
zastąpienie i nielegalny import, były również powszechne. Najczęściej zgłaszanymi krajami pochodzenia były
Polska i Brazylia.
Kategoria orzechy i produkty orzechowe wygenerowała 657 zgłoszeń. Aż 91% zgłoszeń w tej grupie
dotyczyło możliwych zagrożeń dla zdrowia. Najczęściej zgłaszane były orzeszki ziemne (35%), głównie ze względu na
zanieczyszczenia aflatoksynami. Tuż za nimi uplasowały się pistacje (30%), głównie powiązane z mykotoksynami i w
mniejszym stopniu z pozostałościami pestycydów. Nasiona sezamu stanowią około 20% zgłoszeń w tej grupie, a problemy
dotyczą zarówno mikroorganizmów chorobotwórczych (Salmonella), jak i braku świadectw zdrowia. Produkty te pochodziły
głównie z krajów spoza UE - Turcji, Egiptu i Stanów Zjednoczonych.
Kolejna kategoria to Żywność dietetyczna, suplementy diety i żywność wzbogacona z 642 zgłoszeniami,
z czego niemal 70% przypadków oznaczono jako potencjalne oszustwa, często związane z nieautoryzowanymi składnikami i
wprowadzającymi w błąd etykietami. Wiele zgłoszeń dotyczyło produktów sprzedawanych online.
Kategoria zbóż i produktów piekarniczych wygenerowała 562 zgłoszenia. Najczęstszymi problemami były
pozostałości pestycydów (szczególnie w ryżu basmati), problemy z etykietowaniem i mykotoksyny (w produktach na bazie
ryżu i kukurydzy). Zgłaszano również naturalne toksyny (sporysz i alkaloidy tropanowe), nieautoryzowane substancje
(żółcień pomarańczowa, nadtlenek benzoilu) oraz zanieczyszczenia procesowe (takie jak akrylamid). Produkty te
pochodziły zarówno z regionów spoza UE (Pakistan, Indie), jak i z krajów członkowskich UE (Włochy, Niemcy, Holandia).
Zgłoszenia zafałszowań żywności w sieci ACN
W 2024 roku sieć Alert and Cooperation Network (ACN) zidentyfikowała 1335 zgłoszeń w ramach sieci Administracyjnej
Pomocy i Współpracy (AAC) oraz 1959 zgłoszeń w systemie RASFF jako potencjalne fałszerstwa, co oznacza wzrost w
porównaniu do 2023 roku o ok. 20%.
Od 2024 roku na poziomie UE wprowadzono nową terminologię i kategoryzację podejrzeń fałszerstw rolno-spożywczych,
dzieląc je na trzy główne typy: manipulowanie produktem, manipulowanie dokumentacją oraz inne niezgodności.
Wśród produktów najczęściej zgłaszanych jako potencjalne fałszerstwa (nie licząc pozostałości pestycydów) znajdowały
się żywność dietetyczna, suplementy diety i żywność wzbogacona. Raport wskazuje również, że oliwa z oliwek jest jednym
z produktów najbardziej narażonych na fałszerstwa w Europie. Przypadki manipulowania dokumentacją i produktem były
stosunkowo często zgłaszane w odniesieniu do mięsa i produktów mięsnych, w tym koniny.
Polska w systemie ACN i zgłaszane problemy
Polska jest znaczącym uczestnikiem sieci Alert and Cooperation Network (ACN). W 2024 roku uplasowała się na 6.
miejscu wśród krajów zgłaszających, z 689 powiadomieniami w systemie.
W kontekście poszczególnych kategorii produktów, Polska była wymieniana w związku z następującymi obszarami:
- Żywność dietetyczna, suplementy diety i żywność wzbogacona: W tej kategorii Polska (wraz z
Holandią) była często łączona z produktami spożywczymi zawierającymi kannabidiol (CBD). Zgodnie z
prawodawstwem UE (EU 2015/2283), CBD jest uznawany za nową żywność, która wymaga autoryzacji przed wprowadzeniem na
rynek UE.
- Mięso i produkty mięsne: Polska (obok Brazylii) była jednym z najczęściej zgłaszanych krajów
pochodzenia dla produktów mięsnych. Zgłoszenia te były związane z problemami dotyczącymi
Salmonelli w drobiu i ogólnych kwestii higieny.
- Produkty rybołówstwa: Polska wraz z Holandią, Hiszpanią, Chinami i Wietnamem została
wymieniona wśród głównych źródeł problemów w tej grupie produktów, ale bez wskazania konkretnych niezgodności, które
były różnorodne.
- Ponadto szczegółowo opisano przypadek wycofania gryzaków dla psów importowanych z Chin.
Przeprowadzone w Polsce badania laboratoryjne wykazały obecność związków garbnikowych, stosowanych w procesie
garbowania skóry. W związku z tym, że nie można było wykluczyć ich szkodliwego wpływu na zdrowie zwierząt, polskie
władze nałożyły zakaz wprowadzania tych gryzaków na rynek.
Pełny raport dostępny jest pod poniższym linkiem źródłowym.
Źródło: 2024 Annual Report Alert & Cooperation Network
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.