BRCGS S&D v.4 - SZKOLENIE ZDALNE
Kategoria: Normy i standardy, 22.11.2024
SGS jest światowym liderem w dziedzinie kontroli, weryfikacji, testowania i certyfikacji. Jesteśmy uznawani za światowy wzorzec w dziedzinie jakości i rzetelności. Prowadzimy sieć ponad 2650 oddziałów i laboratoriów na całym świecie, które zatrudniają przeszło 97 000 pracowników.
PRACOWNIA BADAŃ ŻYWNOŚCI SGS POLSKA
Pracownia Badań Żywności SGS Polska jest niezależną jednostką badawczą, w której, na zlecenie klienta, wykonujemy specjalistyczne analizy jakościowe i ilościowe. Z usług laboratorium korzystają producenci, którzy mogą sprawdzić jakość żywności pod kątem mikrobiologicznym czy jej wartości odżywczych. Nasze usługi polecamy także właścicielom punktów gastronomicznych, którzy pragną w krótkim czasie upewnić się, czy proces przetwarzania żywności na terenie ich zakładu przebiega zgodnie z wszelkimi wymogami sanitarno-epidemiologicznymi.
W zakres usług laboratorium żywności SGS Polska wchodzą, m.in:
Pracownia Badań Żywności SGS działa także w dwóch certyfikowanych jednostkach badawczych (w Marszowicach i Wenecji), które od 2012 r. posiadają certyfikat zgodności z zasadami DPL i są regularnie kontrolowane przez Biuro do spraw Substancji Chemicznych. Wykonuje się tam badania polowe na pozostałości pestycydów na różnego rodzaju uprawach. Już niedługo do wymienionych wcześniej stacji dołączy kolejna stacja w Ołtarzewie.
Po więcej szczegółów na temat naszego laboratorium zapraszamy na stronę https://www.sgs.pl/pl-pl/campaigns/afl-badania-zywnosci
Kursy Akademii SGS obejmują szeroki zakres tematyczny - od bezpieczeństwa, poprzez jakość, zgodność z przepisami, zrównoważony rozwój i ochronę marki po zarządzenie ryzykiem. Klientom ze wszystkich branż i dziedzin oferujemy następujący zakres usług:
W przypadku szkoleń organizowanych na indywidualne zamówienie, możemy pomóc klientowi w zdefiniowaniu potrzeb szkoleniowych i zapewnić rozwiązania szkoleniowe spełniające precyzyjnie określone wymagania klienta. Szkolenia prowadzone są przez wykwalifikowanych trenerów, którzy dysponują dużym doświadczeniem praktycznym, co pozwala im wyjść poza zagadnienia teoretyczne i przedstawić cenne, rzeczywiste przykłady.
Słowa kluczowe: Laboratorium, Szkolenia, Certyfikacja, Inspekcja, Testowanie, Weryfikacja
Kategoria: Normy i standardy, 22.11.2024
Kategoria: Prawo żywnościowe, 26.11.2024
Kategoria: Normy i standardy, 27.11.2024
Kategoria: Audytor wewnętrzny, 28.11.2024
Kategoria: Prawo żywnościowe, 29.11.2024
Kategoria: Normy i standardy, 03.12.2024
Kategoria: Audytor wewnętrzny, 03.12.2024
Kategoria: Normy i standardy, 04.12.2024
Kategoria: Systemy jakości, 05.12.2024
Kategoria: Ogólne, 09.12.2024
Kategoria: Audytor wewnętrzny, 12.12.2024
Kategoria: Prawo żywnościowe, 13.12.2024
Kategoria: Higiena i Haccp, 15.12.2024
Kategoria: Normy i standardy, 17.12.2024
Kategoria: Normy i standardy, 08.01.2025
Kategoria: Normy i standardy, 16.01.2025
Kategoria: Audytor wewnętrzny, 29.01.2025
Kategoria: Normy i standardy, 03.02.2025
Kategoria: Audytor wewnętrzny, 03.02.2025
Kategoria: Audytor wewnętrzny, 10.02.2025
Kategoria: Normy i standardy, 17.02.2025
Kategoria: Audytor wewnętrzny, 03.03.2025
Kategoria: Audytor wewnętrzny, 19.03.2025
W tym artykule zgłębiamy źródła kontrowersji, skutki dla globalnego rynku przypraw oraz potencjalny przyszły rozwój w tym sektorze.
Rtęć jest naturalnie występującym pierwiastkiem, który można znaleźć w różnych formach w środowisku. Ocena ryzyka i środki kontroli rtęci w produktach rybnych mają kluczowe znaczenie dla ochrony zdrowia publicznego i utrzymania zrównoważonego rozwoju ekosystemów wodnych.
Według Światowej Organizacji Zdrowia jaja uważane są za wzorzec żywieniowy. Decyduje o tym ich wartościowy i unikalny skład, zawartość cennych składników takich jak lecytyny, przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne oraz obecność aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Według danych GUS przeciętne miesięczne spożycie jaj w 2019 roku wynosiło 10,99 sztuk na 1 osobę. Czym kierować się przy ich zakupie? Zapraszamy do lektury miniprzewodnika po znakowaniu jaj.
Laboratorium SGS Polska w ramach ciągłego rozwoju i doskonalenia zakupiło analizator tłuszczu ORACLE, który zapewnia wyjątkowo precyzyjny wynik podczas pomiaru tłuszczu przy wykorzystaniu metody NMR. Ogromną zaletą tego urządzenia jest fakt, że pozwala ono na uzyskanie dokładnych wyników pomiarów w krótkim czasie.
Odkąd w polskich mediach pojawiły się informacje, że Komisja Europejska dopuściła na unijny rynek proszek ze świerszcza domowego, który może być dodawany do produktów spożywczych, opinia publiczna zawrzała. Zupełnie niesłusznie, ponieważ mąka ze świerszczy, tak jak i inne produkty z owadów, ma wiele zalet. Jakich? Dowiecie się z lektury tego artykułu.
Na jakość wypieków wpływ ma kilka parametrów, takich jak lepkość czy gluten. Jednak najważniejszym z nich jest liczba opadania (Falling Number). Określa ona aktywność enzymów amolitycznych zawartych w ziarnie. Aktywność jednego z nich, enzymu alfa-amylazy, wpływa na fermentację ciasta oraz na właściwości miękiszu chleba.
Zanim mięso wołowe trafi na sklepowe półki, musi przejść wiele etapów produkcji. Pierwszym z nich jest transport i ubój bydła w ubojni, który odbywać powinien się w sposób humanitarny, z troską o dobrostan zwierząt. Wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów mięsa, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, firma SGS Polska opracowała program niezależnej certyfikacji dobrostanu bydła. Program ten powstał na podstawie wymagań prawnych i praktyki firmy SGS w tym zakresie.
Każdy z nas ma swoje ulubione słodycze. Jednak nie każdy wie, że w składzie wielu z nich jeszcze do niedawna można było znaleźć niebezpieczny dla zdrowia dwutlenek tytanu. Na szczęście jego stosowanie od 7 sierpnia 2022 r. jest niedozwolone. Dlaczego tak się stało? Dowiecie się z lektury tego artykułu.
W związku z ostatnimi powiadomieniami w systemie RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) dotyczącymi wykrycia wysokiego poziomu alkaloidów tropanowych w produktach spożywczych, przypominamy jak ważna jest świadomość producenta dotycząca jakości surowca, jaki został użyty w procesie produkcji.
Słowa „czekolada”, „czekolada mleczna” czy „pralinki” widniejące na opakowaniach słodyczy brzmią znajomo dla wszystkich fanów łakoci. Jednak, gdy na opakowaniu pojawiają się mniej popularne, obco brzmiące nazwy, takie jak „czekolada a la taza”, „czekolada orzechowa Gianduja”, czy „czekolada familiar”, niejeden klient może poczuć się zakłopotany.