Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak dbać o dobrostan bydła? Nowy program certyfikacji SGS Polska

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zanim mięso wołowe trafi na sklepowe półki, musi przejść wiele etapów produkcji. Pierwszym z nich jest transport i ubój bydła w ubojni, który odbywać powinien się w sposób humanitarny, z troską o dobrostan zwierząt. Wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów mięsa, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, firma SGS Polska opracowała program niezależnej certyfikacji dobrostanu bydła. Program ten powstał na podstawie wymagań prawnych i praktyki firmy SGS w tym zakresie.

Szerzenie wiedzy na temat dobrostanu zwierząt, czyli stanu ich pełnego zdrowia psychicznego i fizycznego, zwiększa ogólną świadomość. Sprawia, że przed producentami mięsa stawia się coraz większe wymagania, szczególnie w kwestii transportu, magazynowania i uboju zwierząt. W ostatnich latach media przedstawiły liczne zaniedbania, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, zakładów uboju zwierząt w tym zakresie, podważając tym samym zaufanie do tego kluczowego ogniwa w produkcji mięsa.

Aby w przyszłości nie dochodziło do takich sytuacji, konieczne jest zadbanie o odpowiednie warunki uboju zwierząt. Z tego powodu firma SGS Polska zdecydowała się na opracowanie programu niezależnej certyfikacji dobrostanu bydła. Dostosowany jest swoim zakresem do etapów związanych z obchodzeniem się z bydłem w zakładach ubojowych, biorących udział w łańcuchu dostaw mięsa wołowego.

Dobrostan zwierząt — wymagania prawne

Program ten został opracowany m.in. na podstawie poniższych wymagań prawnych:

  • ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 1099/2009 dnia 24 września 2009 roku w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania,
  • USTAWA z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt (z późniejszymi zmianami),
  • ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1/2005 z dnia 22 grudnia 2004 roku w sprawie ochrony zwierząt podczas transportu,
  • dotychczasową praktykę firmy SGS Polska Sp. z o.o. w tym zakresie.

SGS Polska posiada praktycznie doświadczenie w audytowaniu dobrostanu bydła od 2008 roku, biorąc udział w globalnych programach audytów dostawców wołowiny odkostnionej dla McDonald’s oraz OSI Europe, przeprowadzając ponad 200 audytów dobrostanu zwierząt w zakładach ubojowych, zarówno w Polsce, jak i zagranicą.

Program certyfikacji SGS dobrostanu bydła został zaopiniowany przez Globalnego Managera ds. programów dobrostanu zwierząt SGS z Wielkiej Brytanii. Łączy on w sobie krajowe praktyki z praktykami realizowanymi w krajach UE.

Zakres certyfikacji SGS dobrostanu bydła

Firma SGS Polska podjęła się weryfikacji wymagań prawnych oraz praktyk humanitarnego uboju bydła w oparciu, o które opracowano kryteria programu certyfikacji SGS dobrostanu bydła.

Program certyfikacji obejmuje:

  • transport i przyjęcie zwierząt,
  • przepęd i magazynowanie zwierząt,
  • krępowanie i ogłuszanie zwierząt, w tym ocenę skuteczności ogłuszania,
  • podwieszanie żywych zwierząt, kłucie i wykrwawianie.

Czego dotyczy ocena dobrostanu bydła?

Powyższe obszary podlegają praktycznej ocenie na odpowiedniej próbie np.: 30 sztuk bydła, w zakładach o uboju 1-50 sztuk bydła na godzinę. Ocena ta związana jest z mierzalnymi parametrami, które składają się na końcowy wynik procesu certyfikacji:

  • skuteczność ogłuszenia,
  • wydawanie głosu w obrębie komory ogłuszania,
  • odzysk świadomości na etapie wykrwawiania,
  • użycie elektrycznego poganiacza,
  • upadki i poślizgnięcia się,
  • akty nadużycia podczas obchodzenia się ze zwierzętami,
  • dostęp do wody.

Spełnienie na wymaganym poziomie powyższych parametrów jest warunkiem zaliczenia części audytu dotyczącej praktycznej oceny na określonej próbie zwierząt.

Dalsze potwierdzenie zgodności wymagań dotyczy, m.in., oceny środka transportu żywca, magazynu żywca, linii ubojowej, kompetencji pracowników, czy standardowych procedur operacyjnych.

Na czym polega przyznanie certyfikatu?

Audyt kończy się oceną przyznawaną w zależności od ilości i rodzaju stwierdzonych niezgodności oraz zaliczeniem części praktycznej, tj. oceny grupy zwierząt pod kątem wybranych parametrów dobrostanu bydła. Kiedy ubojnia spełni postawione przed nią wymagania, otrzymuje certyfikat SGS potwierdzający, że jej działania wpisują się w program zapewnienia dobrostanu bydła.

Dlaczego warto wybrać program certyfikacji SGS?

Program Certyfikacji bydła stworzony przez SGS niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim, umożliwia uzyskanie obiektywnej oceny stopnia wdrożenia wymagań dobrostanu bydła oraz weryfikację najlepszych praktyk dobrostanowych. Ma on także wpływ na poprawienie jakości wyrobów i spełnienie oczekiwań świadomego konsumenta.

Jednak najważniejszą korzyścią wynikającą z programu certyfikacji jest, bez wątpienia, zwiększenie kontroli i eliminacja niehumanitarnych praktyk w ubojniach.

Wszystkich zainteresowanych programem certyfikacji bydła w SGS Polska zachęcamy do kontaktu.

Autor:Paweł Kolasa - audytor i ekspert w zakresie certyfikacji w branży spożywczej w SGS Polska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja Przemysł mięsny Przemysł mleczarski

  • 13.10.2022

    Dwutlenek tytanu - szkodliwy czy nie?

    Każdy z nas ma swoje ulubione słodycze. Jednak nie każdy wie, że w składzie wielu z nich jeszcze do niedawna można było znaleźć niebezpieczny dla zdrowia dwutlenek tytanu. Na szczęście jego stosowanie od 7 sierpnia 2022 r. jest niedozwolone. Dlaczego tak się stało? Dowiecie się z lektury tego artykułu.

    Czytaj więcej
  • 25.08.2022

    Alkaloidy tropanowe – wycofanie produktów z półek sklepowych

    W związku z ostatnimi powiadomieniami w systemie RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) dotyczącymi wykrycia wysokiego poziomu alkaloidów tropanowych w produktach spożywczych, przypominamy jak ważna jest świadomość producenta dotycząca jakości surowca, jaki został użyty w procesie produkcji.

    Czytaj więcej
  • 25.04.2022

    Etykiety i wymagane oznaczenia na opakowaniach czekolad i wyrobów kakaowych

    Słowa „czekolada”, „czekolada mleczna” czy „pralinki” widniejące na opakowaniach słodyczy brzmią znajomo dla wszystkich fanów łakoci. Jednak, gdy na opakowaniu pojawiają się mniej popularne, obco brzmiące nazwy, takie jak „czekolada a la taza”, „czekolada orzechowa Gianduja”, czy „czekolada familiar”, niejeden klient może poczuć się zakłopotany.

    Czytaj więcej

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.