Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Słowa „czekolada”, „czekolada mleczna” czy „pralinki” widniejące na opakowaniach słodyczy brzmią znajomo dla wszystkich fanów łakoci. Jednak, gdy na opakowaniu pojawiają się mniej popularne, obco brzmiące nazwy, takie jak „czekolada a la taza”, „czekolada orzechowa Gianduja”, czy „czekolada familiar”, niejeden klient może poczuć się zakłopotany. Na szczęście, wszystkie powyższe produkty mają jeden słodko brzmiący mianownik. Jest nim po prostu czekolada. Najwięcej na ich temat możemy dowiedzieć się… czytając ich etykiety.
Przepisy prawa żywnościowego wyróżniają aż 18 kategorii wyrobów czekoladowych i określają szczegółowe wymagania w zakresie ich jakości handlowej. Aby czekolada mogła być w ogóle nią nazwana, musi spełnić kilka warunków.
WYROBY KAKAOWE I CZEKOLADOWE — DEFINICJA
Zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych, czekolada „jest wyrobem otrzymanym z wyrobów kakaowych i cukrów, zawierającym nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej, w tym:
1) nie mniej niż 18% tłuszczu kakaowego;
2) nie mniej niż 14% beztłuszczowej suchej masy kakaowej”.
CZEGO NIE MOŻNA NAZWAĆ CZEKOLADĄ?
Czekoladą nie możemy nazywać produktu, który:
Informację tę umieszcza się w pobliżu nazwy wyrobu czekoladowego, w tym samym polu widzenia co wykaz składników. Musi ona być wyraźnie oddzielona od wykazu składników i przy użyciu pogrubionej czcionki o przynajmniej takiej samej wielkości jak czcionka użyta w wykazie składników.
CO MOŻNA DODAĆ DO WYROBÓW CZEKOLADOWYCH?
Do wyrobów czekoladowych mogą być dodane inne składniki spożywcze, przy czym dodatek tych składników nie może przekraczać 40% masy wyrobu końcowego. Mogą być także dodawane substancje aromatyczne, których smak i zapach wyraźnie różnią się od smaku i zapachu czekolady lub tłuszczu mlecznego.
Przykład:
CZEKOLADY NADZIEWANE – OZNACZENIA NA ETYKIETACH
Jeśli chodzi o czekolady nadziewane, to są nimi wyroby nadziewane, których zewnętrzna część zawiera czekoladę stanowiącą nie mniej, niż 25% całkowitej masy wyrobu.
Nie uznaje się za czekoladę nadziewaną wyrobu, którego wewnętrzna część zawiera:
Dlatego wyroby czekoladowe zawierające wymienione powyżej składniki nie mogą być nazywane czekoladą nadziewaną. Nie spełniają one wymagań postawionych tego rodzaju produktom oraz zasad poprawnego oznakowania zgodnego z Rozporządzeniem (WE) 1169/2011, wprowadzając konsumenta w błąd.
Przykład poprawnego oznakowania etykiety czekolady:
Przykład błędnego oznakowania etykiety czekolady:
W określonych przypadkach, które są zawarte w Rozporządzeniu w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, obowiązkowym elementem oznakowania etykiety czekolady jest informacja „masa kakaowa minimum …%”, która informuje konsumenta o całkowitej suchej masie kakaowej.
Przykład:
ROZPORZĄDZENIE W SPRAWIE WYMAGAŃ DLA WYROBÓW KAKAOWYCH I CZEKOLADOWYCH
Wszystkie szczegółowe wymagania jakościowe, pozwalające nam określić czy dany produkt je spełnia i czy został zakwalifikowany do odpowiedniej kategorii, znajdziesz w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych.
W przypadku produktów zawierających czekoladę np. lody w polewie czekoladowej oznacza to, że polewa musi spełniać wymogi dla czekolady.
Przedstawione powyżej informacje to tylko część wymagań prawnych. W naszym dziale weryfikacji etykiet spożywczych, bazując na wszystkich aktach prawnych oraz bogatym doświadczeniu, jesteśmy w stanie pomóc w przygotowaniu etykiety zgodnej z przepisami lub ocenić czy oznaczenia na etykietach produktów spożywczych spełniają obowiązkowe wymagania. To bardzo ważne, zarówno dla producenta, jak i dla bezpieczeństwa konsumenta.
Przeczytaj także
Istotą konkluzji jest zachęcanie do stosowanie praktyk rolnych przyczyniających się do pochłaniania dwutlenku węgla z atmosfery.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała nowy raport dotyczący przyszłości światowego bezpieczeństwa żywności.
Konferencja GFSI, która odbyła się w dn. 29–31 marca br., po 2-letniej przerwie spowodowanej Covid-19, zgromadziła ponad 600 specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności i przedstawicieli branży spożywczej. Dyskutowano m.in. o SGS, innowacjach technologicznych w bezpieczeństwie żywności czy priorytetach GFSI.