Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Etykiety i wymagane oznaczenia na opakowaniach czekolad i wyrobów kakaowych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Słowa „czekolada”, „czekolada mleczna” czy „pralinki” widniejące na opakowaniach słodyczy brzmią znajomo dla wszystkich fanów łakoci. Jednak, gdy na opakowaniu pojawiają się mniej popularne, obco brzmiące nazwy, takie jak „czekolada a la taza”, „czekolada orzechowa Gianduja”, czy „czekolada familiar”, niejeden klient może poczuć się zakłopotany. Na szczęście, wszystkie powyższe produkty mają jeden słodko brzmiący mianownik. Jest nim po prostu czekolada. Najwięcej na ich temat możemy dowiedzieć się… czytając ich etykiety.

Przepisy prawa żywnościowego wyróżniają aż 18 kategorii wyrobów czekoladowych i określają szczegółowe wymagania w zakresie ich jakości handlowej. Aby czekolada mogła być w ogóle nią nazwana, musi spełnić kilka warunków.

WYROBY KAKAOWE I CZEKOLADOWE — DEFINICJA

Zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych, czekolada „jest wyrobem otrzymanym z wyrobów kakaowych i cukrów, zawierającym nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej, w tym:

1) nie mniej niż 18% tłuszczu kakaowego;

2) nie mniej niż 14% beztłuszczowej suchej masy kakaowej”.

CZEGO NIE MOŻNA NAZWAĆ CZEKOLADĄ?

Czekoladą nie możemy nazywać produktu, który:

  • zawiera dodatek tłuszczów zwierzęcych i ich pochodnych, innych niż pochodzących z mleka;
  • zawiera dodatek tłuszczów roślinnych i wynosi on więcej niż 5% całkowitej masy produktu końcowego pomniejszonej o masę dodanych składników. Natomiast w oznakowaniu wyrobów czekoladowych, w których został użyty jako składnik czekolady tłuszcz roślinny, inny niż tłuszcz kakaowy w ilości mniejszej niż 5%, podaje się dodatkowo informację o tym, że wyrób "oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne”.

Informację tę umieszcza się w pobliżu nazwy wyrobu czekoladowego, w tym samym polu widzenia co wykaz składników. Musi ona być wyraźnie oddzielona od wykazu składników i przy użyciu pogrubionej czcionki o przynajmniej takiej samej wielkości jak czcionka użyta w wykazie składników.

CO MOŻNA DODAĆ DO WYROBÓW CZEKOLADOWYCH?

Do wyrobów czekoladowych mogą być dodane inne składniki spożywcze, przy czym dodatek tych składników nie może przekraczać 40% masy wyrobu końcowego. Mogą być także dodawane substancje aromatyczne, których smak i zapach wyraźnie różnią się od smaku i zapachu czekolady lub tłuszczu mlecznego.

Przykład:

  • Czekolada mleczna z orzechami laskowymi.
  • Czekolada mleczna z kawałkami liofilizowanych truskawek.
  • Czekolada gorzka o smaku waniliowym z pokruszonymi ziarnami kawy.

CZEKOLADY NADZIEWANE – OZNACZENIA NA ETYKIETACH

Jeśli chodzi o czekolady nadziewane, to są nimi wyroby nadziewane, których zewnętrzna część zawiera czekoladę stanowiącą nie mniej, niż 25% całkowitej masy wyrobu.

Nie uznaje się za czekoladę nadziewaną wyrobu, którego wewnętrzna część zawiera:

  • wyroby piekarnicze,
  • wyroby ciastkarskie,
  • herbatniki,
  • lody.

Dlatego wyroby czekoladowe zawierające wymienione powyżej składniki nie mogą być nazywane czekoladą nadziewaną. Nie spełniają one wymagań postawionych tego rodzaju produktom oraz zasad poprawnego oznakowania zgodnego z Rozporządzeniem (WE) 1169/2011, wprowadzając konsumenta w błąd.

Przykład poprawnego oznakowania etykiety czekolady:

  • Czekolada deserowa z nadzieniem o smaku miętowym.

Przykład błędnego oznakowania etykiety czekolady:

  • Czekolada deserowa nadziewana herbatnikami i kremem o smaku waniliowym.

W określonych przypadkach, które są zawarte w Rozporządzeniu w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, obowiązkowym elementem oznakowania etykiety czekolady jest informacja „masa kakaowa minimum …%”, która informuje konsumenta o całkowitej suchej masie kakaowej.

Przykład:

  • Figurka z czekolady mlecznej. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum: 30%.

ROZPORZĄDZENIE W SPRAWIE WYMAGAŃ DLA WYROBÓW KAKAOWYCH I CZEKOLADOWYCH

Wszystkie szczegółowe wymagania jakościowe, pozwalające nam określić czy dany produkt je spełnia i czy został zakwalifikowany do odpowiedniej kategorii, znajdziesz w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych.

W przypadku produktów zawierających czekoladę np. lody w polewie czekoladowej oznacza to, że polewa musi spełniać wymogi dla czekolady.

Przedstawione powyżej informacje to tylko część wymagań prawnych. W naszym dziale weryfikacji etykiet spożywczych, bazując na wszystkich aktach prawnych oraz bogatym doświadczeniu, jesteśmy w stanie pomóc w przygotowaniu etykiety zgodnej z przepisami lub ocenić czy oznaczenia na etykietach produktów spożywczych spełniają obowiązkowe wymagania. To bardzo ważne, zarówno dla producenta, jak i dla bezpieczeństwa konsumenta.

Autor:Roxana Solarczyk, ekspertka SGS Polska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.