Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konferencja GFSI – bezpieczeństwo żywności spotyka się ze zrównoważonym rozwojem - relacja z Barcelony

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Pierwsza od dwóch lat stacjonarna konferencja GFSI, która odbyła się w dniach 29–31 marca br. w Barcelonie, zgromadziła ponad 600 delegatów w tym specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności i przedstawicieli branży spożywczej. Wśród uczestników nie zabrakło przedstawicieli z Polski, a z ramienia FoodFakty obecny był Janusz Olejnik.

Kiedy bezpieczeństwo żywności spotyka się ze zrównoważonym rozwojem

Temat tegorocznej konferencji GFSI  było „Zapenić wpływ na bezpieczną, zrównoważoną żywność”, co odzwierciedla zaangażowanie GFSI w zrównoważony rozwój. Prelegenci dyskutowali o współpracy nad rozwiązaniami dotyczącymi problemów bezpieczeństwa żywności, które pojawiły się zarówno przed pandemią COVID-19, jak i powstały w jej wyniku. Eksperci omawiali też możliwości równoczesnego nadawania priorytetu bezpieczeństwu żywności i zwalczaniu problemów, takich jak zmiana klimatu, marnotrawienie żywności i zanieczyszczenie tworzywami sztucznymi.

GFSI podkreśliła Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDG). Zwłaszcza SDG: 1. (koniec z ubóstwem), 2. (zero głodu) i 6. (czysta woda i warunki sanitarne). GFSI zaprosiło uczestników konferencji do ponownego zaangażowania się w te cele z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności ONZ przypadającego na dzień 7 czerwca.

W celu realizacji tych globalnych priorytetów, GFSI opiera się na swoich grupach lokalnych, które realizują podejście GFSI wraz z firmami i rządami na całym świecie. Konferencja dała właśnie możliwość spotkania się tym lokalnym grupom i przedstawiciele GFSI z siedmiu regionów świata omawiali swoje indywidualne, regionalne realia i wspólne cele na posiedzeniu plenarnym. Jednym z najbardziej podkreślanych celów podczas tej sesji było pragnienie lokalnych grup, by przyciągać jak największą liczbę członków, dla większej różnorodności geograficznej reprezentacji i ustalania priorytetów.

Przyspieszona adaptacja technologii w sektorze bezpieczeństwa żywności

Innym ważnym tematem, który był mocno podkreślany podczas tegorocznej konferencji (na sesjach plenarnych, specjalnych czy na stoiskach wystawców), była przyspieszona adaptacja technologii w sektorze bezpieczeństwa żywności, która zaszła na przestrzeni ostatnich dwóch lat, niejako wymuszona pandemią COVID-19. Dwa lata po poprzedniej konferencji GFSI w Seattle, podczas której zaprezentowano takie innowacje jak:

  • w pełni zdalne audyty,
  • szkolenia w zakresie bezpieczeństwa żywności poprzez wirtualną rzeczywistość,
  • powszechne przyjęcie e-commerce w branży spożywczej,

teraz stały się one akceptowaną częścią naszej rzeczywistości. Wyniki tego dwuletniego eksperymentu były omawiane na sesjach plenarnych np. podczas „Innovation Across the Food Safety Ecosystem”, gdzie dyskutowano o potrzebie ostrożności przed zbytnim zaufaniem do technologii oraz znaczeniu prawdziwych ludzi w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności. Ludzie są nadal kluczowi dla bezpieczeństwa żywności.

Priorytety strategiczne GFSI - zwiększenie liczby audytorów ds. bezpieczeństwa żywności

GFSI Barcelona

W programie konferencji nie zabrakło dyskusji nad wsparciem dla nowej generacji ekspertów. Na posiedzeniu plenarnym „Priorytety strategiczne GFSI” zwrócono uwagę na audytorów, z których 8000 stanowi awangardę certyfikacji uznawanej przez GFSI.

Podkreślano konieczność posiadania ekspertów w sektorze bezpieczeństwa żywności, w szczególności w zakresie rekrutacji i szkolenia przyszłych audytorów bezpieczeństwa żywności. Na posiedzeniu plenarnym „Priorytety strategiczne GFSI” wprowadzono nową inicjatywę GFSI mającą na celu zwiększenie liczby audytorów ds. bezpieczeństwa żywności poprzez usprawnienie procesu kwalifikacji.

Podczas konferencji podkreślano także  wagę różnych sposobów przybliżenia nauki o żywności przyszłym pokoleniom, aby mogły zdecydować się na szybkie dołączenie do sieci specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności w swojej karierze.

Kosmos jednym z rynków przemysłu spożywczego?

Konferencja GFSI zakończyła się przemówieniem, które zachęciło delegatów do przyjęcia strategii opracowanych dla przestrzeni kosmicznej oraz do rozważenia, w jaki sposób badacze kosmosu mogą uczyć się od przemysłu spożywczego. Choć może się to wydawać odległą rzeczywistością, główny badacz systemów kosmicznych Angelo Vermeulen podkreślił, że przestrzeń kosmiczna może wkrótce stać się jednym z rynków przemysłu spożywczego.

Gospodarzem kolejnej konferencji GFSI 2023 będą Stany Zjednoczone.

Fotorelacja z sesji networkingowych i stoisk firm uczestniczących w wydarzeniu:

Fot. 1. Na zdjęciu od lewej: Erica Sheward - Director, GFSI, Janusz Olejnik - CEO, FoodFakty, Malgorzata Koniuszy -Quality Management & Food Safety Departament Manager, Farm Frites Poland

Fot. 2. Od lewej: Przemyslaw Tronina - CEO and Co-FounderCEO and Co-Founder, Auditors HUB, Janusz Olejnik - CEO, FoodFakty, Nuno F. Soares - Autor, ekspert 

Fot. 3. Wizyta na stoisku firmy bioMerieux. Od lewej: Benjamin Kaemp - Marketing Director, bioMérieux, Janusz Olejnik - CEO, FoodFakty

Fot. 4. Wizyta na stoisku firmy BSI. Od lewej: Paolo Bersighelli - BSI Group Business Development ManagerJanusz Olejnik - CEO, FoodFakty

Fot. 5. Wizyta na stosiku firmy Intertek, zespół firmy Intertek Alchemy

 Fot. 6. Wizyta na stoisku firmy SGS 

Wybierz temat: Kongresy i Targi

Autor: FoodFakty Portal

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.