Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pierwsza od dwóch lat stacjonarna konferencja GFSI, która odbyła się w dniach 29–31 marca br. w Barcelonie, zgromadziła ponad 600 delegatów w tym specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności i przedstawicieli branży spożywczej. Wśród uczestników nie zabrakło przedstawicieli z Polski, a z ramienia FoodFakty obecny był Janusz Olejnik.
Kiedy bezpieczeństwo żywności spotyka się ze zrównoważonym rozwojem
Temat tegorocznej konferencji GFSI było „Zapenić wpływ na bezpieczną, zrównoważoną żywność”, co odzwierciedla zaangażowanie GFSI w zrównoważony rozwój. Prelegenci dyskutowali o współpracy nad rozwiązaniami dotyczącymi problemów bezpieczeństwa żywności, które pojawiły się zarówno przed pandemią COVID-19, jak i powstały w jej wyniku. Eksperci omawiali też możliwości równoczesnego nadawania priorytetu bezpieczeństwu żywności i zwalczaniu problemów, takich jak zmiana klimatu, marnotrawienie żywności i zanieczyszczenie tworzywami sztucznymi.
GFSI podkreśliła Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDG). Zwłaszcza SDG: 1. (koniec z ubóstwem), 2. (zero głodu) i 6. (czysta woda i warunki sanitarne). GFSI zaprosiło uczestników konferencji do ponownego zaangażowania się w te cele z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności ONZ przypadającego na dzień 7 czerwca.
W celu realizacji tych globalnych priorytetów, GFSI opiera się na swoich grupach lokalnych, które realizują podejście GFSI wraz z firmami i rządami na całym świecie. Konferencja dała właśnie możliwość spotkania się tym lokalnym grupom i przedstawiciele GFSI z siedmiu regionów świata omawiali swoje indywidualne, regionalne realia i wspólne cele na posiedzeniu plenarnym. Jednym z najbardziej podkreślanych celów podczas tej sesji było pragnienie lokalnych grup, by przyciągać jak największą liczbę członków, dla większej różnorodności geograficznej reprezentacji i ustalania priorytetów.
Przyspieszona adaptacja technologii w sektorze bezpieczeństwa żywności
Innym ważnym tematem, który był mocno podkreślany podczas tegorocznej konferencji (na sesjach plenarnych, specjalnych czy na stoiskach wystawców), była przyspieszona adaptacja technologii w sektorze bezpieczeństwa żywności, która zaszła na przestrzeni ostatnich dwóch lat, niejako wymuszona pandemią COVID-19. Dwa lata po poprzedniej konferencji GFSI w Seattle, podczas której zaprezentowano takie innowacje jak:
teraz stały się one akceptowaną częścią naszej rzeczywistości. Wyniki tego dwuletniego eksperymentu były omawiane na sesjach plenarnych np. podczas „Innovation Across the Food Safety Ecosystem”, gdzie dyskutowano o potrzebie ostrożności przed zbytnim zaufaniem do technologii oraz znaczeniu prawdziwych ludzi w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności. Ludzie są nadal kluczowi dla bezpieczeństwa żywności.
Priorytety strategiczne GFSI - zwiększenie liczby audytorów ds. bezpieczeństwa żywności
W programie konferencji nie zabrakło dyskusji nad wsparciem dla nowej generacji ekspertów. Na posiedzeniu plenarnym „Priorytety strategiczne GFSI” zwrócono uwagę na audytorów, z których 8000 stanowi awangardę certyfikacji uznawanej przez GFSI.
Podkreślano konieczność posiadania ekspertów w sektorze bezpieczeństwa żywności, w szczególności w zakresie rekrutacji i szkolenia przyszłych audytorów bezpieczeństwa żywności. Na posiedzeniu plenarnym „Priorytety strategiczne GFSI” wprowadzono nową inicjatywę GFSI mającą na celu zwiększenie liczby audytorów ds. bezpieczeństwa żywności poprzez usprawnienie procesu kwalifikacji.
Podczas konferencji podkreślano także wagę różnych sposobów przybliżenia nauki o żywności przyszłym pokoleniom, aby mogły zdecydować się na szybkie dołączenie do sieci specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności w swojej karierze.
Kosmos jednym z rynków przemysłu spożywczego?
Konferencja GFSI zakończyła się przemówieniem, które zachęciło delegatów do przyjęcia strategii opracowanych dla przestrzeni kosmicznej oraz do rozważenia, w jaki sposób badacze kosmosu mogą uczyć się od przemysłu spożywczego. Choć może się to wydawać odległą rzeczywistością, główny badacz systemów kosmicznych Angelo Vermeulen podkreślił, że przestrzeń kosmiczna może wkrótce stać się jednym z rynków przemysłu spożywczego.
Gospodarzem kolejnej konferencji GFSI 2023 będą Stany Zjednoczone.
Fotorelacja z sesji networkingowych i stoisk firm uczestniczących w wydarzeniu:
Fot. 1. Na zdjęciu od lewej: Erica Sheward - Director, GFSI, Janusz Olejnik - CEO, FoodFakty, Malgorzata Koniuszy -Quality Management & Food Safety Departament Manager, Farm Frites Poland
Fot. 2. Od lewej: Przemyslaw Tronina - CEO and Co-FounderCEO and Co-Founder, Auditors HUB, Janusz Olejnik - CEO, FoodFakty, Nuno F. Soares - Autor, ekspert
Fot. 3. Wizyta na stoisku firmy bioMerieux. Od lewej: Benjamin Kaemp - Marketing Director, bioMérieux, Janusz Olejnik - CEO, FoodFakty
Fot. 4. Wizyta na stoisku firmy BSI. Od lewej: Paolo Bersighelli - BSI Group Business Development Manager, Janusz Olejnik - CEO, FoodFakty
Fot. 5. Wizyta na stosiku firmy Intertek, zespół firmy Intertek Alchemy
Fot. 6. Wizyta na stoisku firmy SGS
Przeczytaj także
Już po raz ósmy organizowane są największe w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej Targi Żywności i Napojów - WorldFood Poland, które odbędą się w dniach 5-7 kwietnia 2022 r. w Expo XXI w Warszawie.
Międzynarodowa jednostka certyfikująca TÜV SÜD Polska, Polskie Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz V-Label Polska mają zaszczyt zaprosić Państwa do odwiedzenia stoiska TÜV SÜD Polska (Hala nr 1, stoisko C6) podczas VIII edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Poland 2022, które odbędą się w dniach od 5 do 7 kwietnia w HALI EXPO XXI przy ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie.
Kolejna edycja największych targów żywności i napojów w Polsce odbędzie się w dniach 5 – 7 kwietnia 2022 r. w EXPO XXI w Warszawie. Organizatorzy targów podkreślają, że niezwykle cieszą się na możliwość bezpośrednich spotkań, a wśród Wystawców i Odwiedzających potrzeba kontaktu na żywo jeszcze nigdy nie była tak wielka.