Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Alternatywne strategie i dbałość o środowisko
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała nowy raport dotyczący przyszłości światowego bezpieczeństwa żywności. W dokumencie, zatytułowanym „Thinking about the future of food safety”, eksperci wskazują, że dotychczasowe rozwiązania mające na celu zapewnienie wyżywienia globalnej populacji przyczyniły się do „poważnych zniszczeń w środowisku naturalnym” poprzez zanieczyszczenie gleb pestycydami, deforestację i wyczerpywanie zasobów wodnych. W związku z tym FAO apeluje do państw na całym świecie o wypracowywanie alternatywnych strategii pozyskiwania żywności z poszanowaniem uwarunkowań środowiskowych. Autorzy raportu przewidują, że istotną rolę w procesach tych odegrają nowe technologie i alternatywne źródła pożywienia, których zastosowanie wymaga dokładnych badań i odpowiednich regulacji prawnych.
Algi, owady i meduzy
Jednym z rozważanych przez FAO rozwiązań jest hodowla i konsumpcja alg oraz owadów, ale również rzadziej wymienianych w tym kontekście zwierząt, takich jak meduzy. Niekonwencjonalne źródła żywności stają się obiektem coraz większego zainteresowania ze względu na niskie koszty, a także dużą „wartość odżywczą i możliwość zrównoważonej produkcji”. Przykładowo glony nie wymagają stosowania nawozów, a hodowla insektów nie powoduje emisji gazów cieplarnianych. Wraz z rozwojem nowych technologii te alternatywne pokarmy mogą pomóc w zapewnieniu podaży żywności niezbędnej do wykarmienia ogólnoświatowej populacji, która do 2050 r. osiągnąć ma 9,7 miliarda osób.
Roślinne trendy
Eksperci FAO zwracają jednak uwagę na doniesienia naukowe, które wskazują, że nieodpowiednie metody hodowli i przechowywania wspomnianych rodzajów żywności (spożywanych powszechnie w regionach Azji i Afryki) mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ze względu na rozwój drobnoustrojów patogennych czy zawartość metali ciężkich. FAO wskazuje też na równoległy trend dotyczący produktów roślinnych, takich jak zastępujące mleko napoje na bazie owsa czy soi albo substytuty mięsa oparte o nasiona roślin strączkowych. Żywność wegańska cieszy się bowiem rosnącą popularnością dzięki coraz większej świadomości społecznej w zakresie dbałości o klimat i troski o dobrostan zwierząt.
Rewolucje w przemyśle spożywczym
W raporcie dużo uwagi poświęcono ponadto innowacjom technologicznym i naukowym, które w obliczu zmian klimatycznych pozwalają na adaptację do nowych warunków, redukcję kosztów, zwiększenie wydajności rolnictwa oraz usprawnienie handlu. Wśród przytoczonych przez FAO przykładów znalazły się m.in. druk 3D, sensory do kontroli temperatury i wilgotności w łańcuchu produkcyjnym czy sztuczna inteligencja. „Żyjemy w epoce, w której innowacje rewolucjonizują przemysł spożywczy. Dlatego państwa muszą starać się nadążyć za tymi zmianami, podczas gdy zadaniem FAO jest zapewnienie proaktywnego doradztwa w zakresie zastosowań rozwiązań naukowych i technologicznych”, podsumowuje dr Ismahane Elouafi, główny naukowiec FAO.
Źródła:
Przeczytaj także
W publikacji obszernie omówiono międzynarodowe i wybrane krajowe dokumenty związane z walką z oszustwami żywnościowymi. FAO podkreśla potrzebę współpracy na szczeblu międzynarodowym w celu zwiększenia zdolności do zapobiegania oszustwom żywnościowym.
Wstępne szacunki FAO na temat wpływu konfliktu na światowe rynki rolne i ryzyka związanego z konfliktem, sugeruje, że między 20-30% powierzchni upraw zbóż ozimych, kukurydzy i słonecznika w Ukrainie pozostanie niezebrane lub nie zostaną obsadzone tej wiosny. Na plony tych upraw prawdopodobnie negatywnie wpłynie również brak nawozów i pestycydów.
FAO rozpoczyna nowy projekt mający na celu ułatwienie wdrożenia najnowszych norm Kodeksu Żywnościowego dotyczących oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR). Przyjęte w 2021 roku wytyczne mają na celu wsparcie ograniczania i redukcji AMR przenoszonej przez żywność.