Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy raport FAO dotyczący przyszłości światowego bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Alternatywne strategie i dbałość o środowisko

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała nowy raport dotyczący przyszłości światowego bezpieczeństwa żywności. W dokumencie, zatytułowanym „Thinking about the future of food safety”, eksperci wskazują, że dotychczasowe rozwiązania mające na celu zapewnienie wyżywienia globalnej populacji przyczyniły się do „poważnych zniszczeń w środowisku naturalnym” poprzez zanieczyszczenie gleb pestycydami, deforestację i wyczerpywanie zasobów wodnych. W związku z tym FAO apeluje do państw na całym świecie o wypracowywanie alternatywnych strategii pozyskiwania żywności z poszanowaniem uwarunkowań środowiskowych. Autorzy raportu przewidują, że istotną rolę w procesach tych odegrają nowe technologie i alternatywne źródła pożywienia, których zastosowanie wymaga dokładnych badań i odpowiednich regulacji prawnych.

Algi, owady i meduzy

Jednym z rozważanych przez FAO rozwiązań jest hodowla i konsumpcja alg oraz owadów, ale również rzadziej wymienianych w tym kontekście zwierząt, takich jak meduzy. Niekonwencjonalne źródła żywności stają się obiektem coraz większego zainteresowania ze względu na niskie koszty, a także dużą „wartość odżywczą i możliwość zrównoważonej produkcji”. Przykładowo glony nie wymagają stosowania nawozów, a hodowla insektów nie powoduje emisji gazów cieplarnianych. Wraz z rozwojem nowych technologii te alternatywne pokarmy mogą pomóc w zapewnieniu podaży żywności niezbędnej do wykarmienia ogólnoświatowej populacji, która do 2050 r. osiągnąć ma 9,7 miliarda osób.

Roślinne trendy

Eksperci FAO zwracają jednak uwagę na doniesienia naukowe, które wskazują, że nieodpowiednie metody hodowli i przechowywania wspomnianych rodzajów żywności (spożywanych powszechnie w regionach Azji i Afryki) mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ze względu na rozwój drobnoustrojów patogennych czy zawartość metali ciężkich. FAO wskazuje też na równoległy trend dotyczący produktów roślinnych, takich jak zastępujące mleko napoje na bazie owsa czy soi albo substytuty mięsa oparte o nasiona roślin strączkowych. Żywność wegańska cieszy się bowiem rosnącą popularnością dzięki coraz większej świadomości społecznej w zakresie dbałości o klimat i troski o dobrostan zwierząt.

Rewolucje w przemyśle spożywczym

W raporcie dużo uwagi poświęcono ponadto innowacjom technologicznym i naukowym, które w obliczu zmian klimatycznych pozwalają na adaptację do nowych warunków, redukcję kosztów, zwiększenie wydajności rolnictwa oraz usprawnienie handlu. Wśród przytoczonych przez FAO przykładów znalazły się m.in. druk 3D, sensory do kontroli temperatury i wilgotności w łańcuchu produkcyjnym czy sztuczna inteligencja. „Żyjemy w epoce, w której innowacje rewolucjonizują przemysł spożywczy. Dlatego państwa muszą starać się nadążyć za tymi zmianami, podczas gdy zadaniem FAO jest zapewnienie proaktywnego doradztwa w zakresie zastosowań rozwiązań naukowych i technologicznych”, podsumowuje dr Ismahane Elouafi, główny naukowiec FAO.

Źródła:

  1. https://www.fao.org/3/cb8667en/cb8667en.pdf
  2. https://www.efeagro.com/noticia/la-fao-valora-los-insectos-y-las-medusas-para-garantizar-la-seguridad-alimentaria-mundial/?fbclid=IwAR0gggSTFvJ5-viRgz0eGaSesNQZtEE3sNas2YBxCeHD0BlLDzcaOxjVp9Y

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.