Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowy raport FAO dotyczący przyszłości światowego bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Alternatywne strategie i dbałość o środowisko

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała nowy raport dotyczący przyszłości światowego bezpieczeństwa żywności. W dokumencie, zatytułowanym „Thinking about the future of food safety”, eksperci wskazują, że dotychczasowe rozwiązania mające na celu zapewnienie wyżywienia globalnej populacji przyczyniły się do „poważnych zniszczeń w środowisku naturalnym” poprzez zanieczyszczenie gleb pestycydami, deforestację i wyczerpywanie zasobów wodnych. W związku z tym FAO apeluje do państw na całym świecie o wypracowywanie alternatywnych strategii pozyskiwania żywności z poszanowaniem uwarunkowań środowiskowych. Autorzy raportu przewidują, że istotną rolę w procesach tych odegrają nowe technologie i alternatywne źródła pożywienia, których zastosowanie wymaga dokładnych badań i odpowiednich regulacji prawnych.

Algi, owady i meduzy

Jednym z rozważanych przez FAO rozwiązań jest hodowla i konsumpcja alg oraz owadów, ale również rzadziej wymienianych w tym kontekście zwierząt, takich jak meduzy. Niekonwencjonalne źródła żywności stają się obiektem coraz większego zainteresowania ze względu na niskie koszty, a także dużą „wartość odżywczą i możliwość zrównoważonej produkcji”. Przykładowo glony nie wymagają stosowania nawozów, a hodowla insektów nie powoduje emisji gazów cieplarnianych. Wraz z rozwojem nowych technologii te alternatywne pokarmy mogą pomóc w zapewnieniu podaży żywności niezbędnej do wykarmienia ogólnoświatowej populacji, która do 2050 r. osiągnąć ma 9,7 miliarda osób.

Roślinne trendy

Eksperci FAO zwracają jednak uwagę na doniesienia naukowe, które wskazują, że nieodpowiednie metody hodowli i przechowywania wspomnianych rodzajów żywności (spożywanych powszechnie w regionach Azji i Afryki) mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ze względu na rozwój drobnoustrojów patogennych czy zawartość metali ciężkich. FAO wskazuje też na równoległy trend dotyczący produktów roślinnych, takich jak zastępujące mleko napoje na bazie owsa czy soi albo substytuty mięsa oparte o nasiona roślin strączkowych. Żywność wegańska cieszy się bowiem rosnącą popularnością dzięki coraz większej świadomości społecznej w zakresie dbałości o klimat i troski o dobrostan zwierząt.

Rewolucje w przemyśle spożywczym

W raporcie dużo uwagi poświęcono ponadto innowacjom technologicznym i naukowym, które w obliczu zmian klimatycznych pozwalają na adaptację do nowych warunków, redukcję kosztów, zwiększenie wydajności rolnictwa oraz usprawnienie handlu. Wśród przytoczonych przez FAO przykładów znalazły się m.in. druk 3D, sensory do kontroli temperatury i wilgotności w łańcuchu produkcyjnym czy sztuczna inteligencja. „Żyjemy w epoce, w której innowacje rewolucjonizują przemysł spożywczy. Dlatego państwa muszą starać się nadążyć za tymi zmianami, podczas gdy zadaniem FAO jest zapewnienie proaktywnego doradztwa w zakresie zastosowań rozwiązań naukowych i technologicznych”, podsumowuje dr Ismahane Elouafi, główny naukowiec FAO.

Źródła:

  1. https://www.fao.org/3/cb8667en/cb8667en.pdf
  2. https://www.efeagro.com/noticia/la-fao-valora-los-insectos-y-las-medusas-para-garantizar-la-seguridad-alimentaria-mundial/?fbclid=IwAR0gggSTFvJ5-viRgz0eGaSesNQZtEE3sNas2YBxCeHD0BlLDzcaOxjVp9Y

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.