278 WEB - Werotoksyczne E. coli (STEC) nie tylko w mięsie - zagrożenie, występowanie, outbreaki, analiza i interpretacja wyników.
Data: 01.07.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 3 h
Cel szkolenia
Celem webinarium jest zapoznanie uczestników z zagrożeniem mikrobiologicznym jakim jest obecność Shigatoksycznych E. coli
(STEC) w żywności. STEC w ostatnich latach było źródłem wielu zatruć pokarmowych, nierzadko prowadzących do hospitalizacji
a nawet zgonów. Zwykle kojarzone są z surowym mięsem wołowym i kiełkami, ale coraz częściej izolowane są również z innych
matryc, np. produktów mlecznych a nawet mąki, przez co mogą stanowić zagrożenie dla większej ilości zakładów i produktów
niż początkowo sądzono.
Podczas szkolenia uczestnicy zapoznają się z problematyką zakażeń, omówione zostaną cechy patogenności, najczęstsze
matryce z których izolowane są STEC. Przedstawione zostaną ostatnie outbreaki oraz dokładnie wyjaśnione będą różnice
między E. coli jako kryterium higienicznym a STEC w celu uniknięcia błędnej interpretacji wyników badań. Dodatkowo,
omówiona będzie metodyka badawcza, jej zawiłości oraz sposób interpretacji wyników zgodnie z ISO/TS 13136:2012.
Szkolenie skierowane do
Webinarium adresowane jest do pracowników kontroli jakości, menadżerów laboratorium, pracowników laboratorium
wykonujących analizy oraz autoryzujących wyniki.
Program
1. Czym jest STEC / VTEC ?
2. Różnice między niegroźną, komensalną E. coli a szczepami patogennymi E. coli.
3. Plastyczność genomu – czym jest i jakie ma znaczenie w przypadku patogenności szczepów bakteryjnych.
4. Patotypy.
5. Gen stx kodujący toksynę Shiga.
6. Serogrupy E. coli a gen stx.
7. Drogi transmisji oraz matryce powiązane ze STEC.
8. Outbreaki wywołane przez STEC na terenie Europy i Stanów Zjednoczonych.
9. Różnice w metodyce badań dla E. coli jako wskaźnika higienicznego a STEC (patogeny).
10. Metoda badania zgodnie z ISO/TS 13136:2012 i interpretacja wyników na przykładzie systemu BAX system Real-Time.
11. Podsumowanie, pytania i odpowiedzi, zakończenie webinarium.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=19440&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_WEB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2025/01/Program-278_WEB_Werotoksyczne-E.-coli-STEC-nie-tylko-w-miesie_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły