Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Projekt prowadzony jest przez Wspólne Centrum FAO/WHO do spraw Norm Żywnościowych Komisji Kodeksu Żywnościowego (KKŻ) i Chorób Odzwierzęcych oraz Wydział Systemów Żywnościowych i Bezpieczeństwa Żywności FAO. Opracowany przez Międzyrządową Grupę Zadaniową Ad hoc KKŻ do spraw Oporności na Środki Przeciwdrobnoustrojowe i przyjęty przez Komisję Kodeksu Żywnościowego w grudniu 2021 r., zrewidowany Kodeks postępowania w celu ograniczenia i redukcji oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe przenoszonej przez żywność (CXC 61-2005) oraz nowe Wytyczne dotyczące monitorowania i nadzoru nad opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe przenoszoną przez żywność (CXG 94-2021), wraz z Wytycznymi dla analizy ryzyka związanego z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe przenoszoną przez żywność (CXG 77-2011), zapewniają krajom ramy do budowania skutecznych systemów krajowych.
Spotkanie inauguracyjne dotyczące projektu, które odbędzie się 17 lutego 2022 roku w godzinach 14:00-15:00, przedstawi jego tło, zakres i oczekiwane wyniki.
Program spotkania dostępny jest na stronie FAO.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do rejestracji na spotkanie.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) osiągnął w roku 2021 wartość 125,7 punktów, co oznacza wzrost o 28,1% w stosunku do roku 2020. Jak wyjaśnia FAO, indeks ten wyniósł w grudniu 2021 r. 133,7 punktów, o 0,9% mniej niż w listopadzie ze względu na znaczący spadek cen olejów roślinnych i cukru na światowych rynkach. Mimo to był on o 23,1% wyższy niż w grudniu 2020 r.
WHO uruchamia nowe forum internetowe dla specjalistów z całego świata zajmujących się kwestiami bezpieczeństwa żywności, którzy pragną pogłębiać swoją wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie, wymieniać się informacjami oraz dyskutować o pomysłach poprzez bieżącą interakcję. Nową wirtualną społeczność nazwano Food Safety Community of Practice (COP).
Podczas trzeciej ostatniej sesji dotyczącej alergenów eksperci FAO i WHO przeanalizowali i ocenili ostrzeżenia na etykietach paczkowanej żywności. Aby chronić konsumentów alergików i wzmocnić zaufanie do informacji zawartych na etykietach zalecono szereg zmian.