Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

WHO tworzy nową wirtualną społeczność na rzecz praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uruchamia nowe forum internetowe dla specjalistów z całego świata zajmujących się kwestiami bezpieczeństwa żywności, którzy pragną pogłębiać swoją wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie, wymieniać się informacjami oraz dyskutować o pomysłach poprzez bieżącą interakcję. Nową wirtualną społeczność nazwano Food Safety Community of Practice (COP).

Celem COP jest rozszerzenie potencjału uczenia się, dzielenie się różnorodnymi doświadczeniami i wiedzą, zachęcanie do zrozumienia nowych perspektyw oraz stymulowanie indywidualnego i zbiorowego uczenia się. Ta funkcjonalna i aktywna społeczność profesjonalistów i praktyków ma służyć do usprawnienia wymiany informacji oraz do zbierania wysokiej jakości wiedzy technicznej w jednym miejscu i czasie.
Społeczność na rzecz praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności (COP) ma służyć do:

  • dzielenia się, wymiany i rozwoju wiedzy oraz doskonalenia praktyk;
  • uczenia się z pierwszej ręki od ekspertów podczas regularnych wydarzeń;
  • dostępu do aktualizacji zasobów WHO w zakresie bezpieczeństwa żywności i nowych publikacji;
  • dzielenia się zdobytymi doświadczeniami i wiedzą opartą na zbiorowych przemyśleniach jej członków.

Członkostwo w tej nowej wirtualnej społeczności to także dostęp do regularnych tematycznych seminariów internetowych, comiesięcznych aktualizacji i zasobów dotyczących bezpieczeństwa żywności, jak również możliwość dzielenia się swoimi danymi oraz przesyłania ogłoszeń o planowanych wydarzeniach i innych treści dotyczących bezpieczeństwa żywności.
Na dedykowanej podstronie internetowej WHO znajdują się dodatkowe materiały wraz z informacją, w jaki sposób dołączyć do społeczności.

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

  • 27.01.2022

    Nowe szybkie testy wykrywające zafałszowania produktów mięsnych

    Weryfikacja autentyczności produktów spożywczych jest niezbędna ze względu na wzrost liczby zafałszowanych produktów mięsnych. Istniejące metody analizy mają szereg wad. Dlatego potrzebne są proste, tanie i czułe metody wykrywania różnych rodzajów mięsa. Rosyjscy naukowcy z RAS opracowali szybkie i proste podejście – analiza trwa tylko 33 min.

    Czytaj więcej
  • 20.01.2022

    WHO/FAO: Ocena etykietowania i ostrzeżeń o alergenach

    Podczas trzeciej ostatniej sesji dotyczącej alergenów eksperci FAO i WHO przeanalizowali i ocenili ostrzeżenia na etykietach paczkowanej żywności.  Aby chronić konsumentów alergików i wzmocnić zaufanie do informacji zawartych na etykietach zalecono szereg zmian.

    Czytaj więcej
  • 21.12.2021

    Projekt Globalnej Strategii Bezpieczeństwa Żywności WHO 2022-2030

    W 2020 r. państwa członkowskie zwróciły się do WHO o aktualizację Globalnej Strategii Bezpieczeństwa Żywności WHO w celu sprostania obecnym i pojawiającym się wyzwaniom, włączenie nowych technologii i uwzględnienie innowacyjnych podejść do wzmocnienia systemów bezpieczeństwa żywności oraz przedłożenie raportu, który zostanie rozpatrzony w 2022 roku podczas 75. Światowego Zgromadzenia Zdrowia. Opublikowany draft projektu określa 5 priorytetów.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.