Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Światowy indeks cen żywności
Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) osiągnął w roku 2021 wartość 125,7 punktów, co oznacza wzrost o 28,1% w stosunku do roku 2020. Jak wyjaśnia FAO, indeks ten wyniósł w grudniu 2021 r. 133,7 punktów, o 0,9% mniej niż w listopadzie ze względu na znaczący spadek cen olejów roślinnych i cukru na światowych rynkach. Mimo to był on o 23,1% wyższy niż w grudniu 2020 r.
Ceny zbóż najwyższe od 2012 roku
FAO podkreśla, że indeks cen zbóż spadł w grudniu o 0,6% w stosunku do listopada 2021 r. z powodu niższych cen eksportu pszenicy, które były wynikiem powiększenia się zapasów surowca po obfitych zbiorach na półkuli południowej. Z nawiązką zrekompensowało to wzrost cen kukurydzy, wywołany zwiększonym popytem i obawami związanymi z utrzymującą się suszą w Brazylii. Biorąc pod uwagę średnią z całego roku 2021 indeks cen zbóż osiągnął najwyższy poziom od roku 2012 i wzrósł o 27,2% względem roku 2020.
Wzrost cen olejów, cukru, mięsa i produktów mlecznych
Z kolei indeks cen olejów roślinnych zmalał w grudniu 2021 r. o 3,3%, ale w kontekście całego roku jego wartość była wyższa niż kiedykolwiek wcześniej – w stosunku do roku 2020 odnotowano wzrost o 65,8%. Względem listopada 2021 r. ceny cukru spadły w grudniu o 3,1%, ale w perspektywie rocznej wzrosły o 29,8% w porównaniu z 2020 r. i były najwyższe od 2016 r. Indeks cen mięsa pozostał w grudniu 2021 r. na stabilnym poziomie, jednak względem 2020 r. jego ubiegłoroczna wartość była o 12,7% wyższa. Indeks cen produktów mlecznych był jedynym, w przypadku którego odnotowano wzrost między listopadem a grudniem zeszłego roku. W ostatnim miesiącu 2021 r. wzrósł on o 1,8%, natomiast w porównaniu z rokiem poprzednim jego średnia wartość była wyższa o 16,9%.
Pesymistyczne perspektywy
„Zazwyczaj można oczekiwać, że wzrost cen pociągnie za sobą zwiększenie produkcji. Jednak wysokie koszty surowców, wciąż trwająca ogólnoświatowa pandemia, a także coraz większa niepewność związana z postępującymi zmianami klimatu nie napawają optymizmem, jeżeli chodzi o względną stabilizację warunków ekonomicznych w 2022 roku”, podsumowuje starszy ekonomista FAO, Abdolreza Abbassian.
Źródła:
Przeczytaj także
Związki o większej wartości niż metan pozyskiwane z domowych resztek i odpadów z produkcji żywności? Naukowcy z Politechniki Gdańskiej i Chin pracują nad nową technologią przetwarzania odpadów spożywczych, dzięki której będzie można odzyskiwać kwasy karboksylowe potrzebne do wyprodukowania polimerów, farmaceutyków, rozpuszczalników czy dodatków do żywności.
Jako społeczeństwo w dużej mierze zdążyliśmy przyzwyczaić się do codziennych wyzwań związanych z życiem w okresie pandemii koronawirusa. Do funkcjonowania w warunkach obostrzeń sanitarnych, restrykcji gospodarczych i stale zmieniającego się wraz z nimi otoczenia prawnego musiały dostosować się także przedsiębiorstwa. Jako przetwórcy, wciąż mamy jednak problem z zaakceptowaniem nowej rzeczywistości na rynku tworzyw sztucznych. Niestety, wygląda na to, że cenowa pandemia zagości z nami na dłużej.
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny apeluje do sprzedawców o obniżki cen produktów spożywczych po ustawowych zmianach podatku VAT od pierwszego lutego. Na specjalnym spotkaniu z branżą zapowiedział działania UOKiK i Inspekcji Handlowej, w tym stały monitoring cen wybranych artykułów żywnościowych i piętnowanie negatywnych praktyk sprzedawców. Pierwsze wyniki monitoringu poziomu cen produktów spożywczych poznamy już za kilka dni.