Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FAO informuje – ceny żywności wzrosły w 2021 roku o 28,1%

Kategoria: Biznes

Światowy indeks cen żywności

Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) osiągnął w roku 2021 wartość 125,7 punktów, co oznacza wzrost o 28,1% w stosunku do roku 2020. Jak wyjaśnia FAO, indeks ten wyniósł w grudniu 2021 r. 133,7 punktów, o 0,9% mniej niż w listopadzie ze względu na znaczący spadek cen olejów roślinnych i cukru na światowych rynkach. Mimo to był on o 23,1% wyższy niż w grudniu 2020 r.

Ceny zbóż najwyższe od 2012 roku

FAO podkreśla, że indeks cen zbóż spadł w grudniu o 0,6% w stosunku do listopada 2021 r. z powodu niższych cen eksportu pszenicy, które były wynikiem powiększenia się zapasów surowca po obfitych zbiorach na półkuli południowej. Z nawiązką zrekompensowało to wzrost cen kukurydzy, wywołany zwiększonym popytem i obawami związanymi z utrzymującą się suszą w Brazylii. Biorąc pod uwagę średnią z całego roku 2021 indeks cen zbóż osiągnął najwyższy poziom od roku 2012 i wzrósł o 27,2% względem roku 2020.

Wzrost cen olejów, cukru, mięsa i produktów mlecznych

Z kolei indeks cen olejów roślinnych zmalał w grudniu 2021 r. o 3,3%, ale w kontekście całego roku jego wartość była wyższa niż kiedykolwiek wcześniej – w stosunku do roku 2020 odnotowano wzrost o 65,8%. Względem listopada 2021 r. ceny cukru spadły w grudniu o 3,1%, ale w perspektywie rocznej wzrosły o 29,8% w porównaniu z 2020 r. i były najwyższe od 2016 r. Indeks cen mięsa pozostał w grudniu 2021 r. na stabilnym poziomie, jednak względem 2020 r. jego ubiegłoroczna wartość była o 12,7% wyższa. Indeks cen produktów mlecznych był jedynym, w przypadku którego odnotowano wzrost między listopadem a grudniem zeszłego roku. W ostatnim miesiącu 2021 r. wzrósł on o 1,8%, natomiast w porównaniu z rokiem poprzednim jego średnia wartość była wyższa o 16,9%.

Pesymistyczne perspektywy

„Zazwyczaj można oczekiwać, że wzrost cen pociągnie za sobą zwiększenie produkcji. Jednak wysokie koszty surowców, wciąż trwająca ogólnoświatowa pandemia, a także coraz większa niepewność związana z postępującymi zmianami klimatu nie napawają optymizmem, jeżeli chodzi o względną stabilizację warunków ekonomicznych w 2022 roku”, podsumowuje starszy ekonomista FAO, Abdolreza Abbassian.

Źródła:

  1. https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/es/
  2. https://www.fao.org/newsroom/detail/FAO-Food-Price-Index-december-2022/es
  3. https://www.efeagro.com/noticia/los-precios-mundiales-de-los-alimentos-suben-en-2021-un-281-interanual/?fbclid=IwAR18113HqeF-yiDrHNQAi8GaJKWBl_H1iDgS1cKXtlYKox-BMzn1IIRZ02s

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 01.02.2022

    Odpady spożywcze zamienią się w związki cenniejsze niż biogaz

    Związki o większej wartości niż metan pozyskiwane z domowych resztek i odpadów z produkcji żywności? Naukowcy z Politechniki Gdańskiej i Chin pracują nad nową technologią przetwarzania odpadów spożywczych, dzięki której będzie można odzyskiwać kwasy karboksylowe potrzebne do wyprodukowania polimerów, farmaceutyków, rozpuszczalników czy dodatków do żywności.

    Czytaj więcej
  • 24.01.2022

    Cenowa pandemia nie odpuszcza przetwórcom

    Jako społeczeństwo w dużej mierze zdążyliśmy przyzwyczaić się do codziennych wyzwań związanych z życiem w okresie pandemii koronawirusa. Do funkcjonowania w warunkach obostrzeń sanitarnych, restrykcji gospodarczych i stale zmieniającego się wraz z nimi otoczenia prawnego musiały dostosować się także przedsiębiorstwa. Jako przetwórcy, wciąż mamy jednak problem z zaakceptowaniem nowej rzeczywistości na rynku tworzyw sztucznych. Niestety, wygląda na to, że cenowa pandemia zagości z nami na dłużej.

    Czytaj więcej
  • 24.01.2022

    UOKIK dla konsumentów - analiza cen po obniżkach VAT

    Prezes UOKiK Tomasz Chróstny apeluje do sprzedawców o obniżki cen produktów spożywczych po ustawowych zmianach podatku VAT od pierwszego lutego. Na specjalnym spotkaniu z branżą zapowiedział działania UOKiK i Inspekcji Handlowej, w tym stały monitoring cen wybranych artykułów żywnościowych i piętnowanie negatywnych praktyk sprzedawców. Pierwsze wyniki monitoringu poziomu cen produktów spożywczych poznamy już za kilka dni.  

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.