Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Rolnictwo regeneratywne - Rada przyjęła konkluzje

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Istotą konkluzji jest zachęcanie do stosowanie praktyk rolnych przyczyniających się do pochłaniania dwutlenku węgla z atmosfery. W tym procesie szczególną rolę ma odegrać rolnictwo oraz leśnictwo. Zgodnie z komunikatem prasowym opublikowanym na stronie Rady, do praktyk mających wspierać pochłanianie dwutlenku węgla w przypadku rolnictwa zaliczyć można „sadzenie żywopłotów lub drzew, uprawę roślin strączkowych, stosowanie międzyplonów i upraw okrywowych, rolnictwo konserwujące, zachowywanie torfowisk, a w leśnictwie – zalesianie (także ponowne)”. 

Duże znaczenie ma również określenie ram certyfikacji pochłaniania dwutlenku węgla, które w przyszłości mają stać się przedmiotem unijnej legislacji. Jej kluczowym celem miałoby być m.in. promowanie praktyk zwiększających pochłanianie dwutlenku węgla i jego składowanie w glebie. W ramach konkluzji podkreślono, że przyszłe regulacje prawne muszą uwzględniać specyfikę poszczególnych regionów UE, które znacząco różnią się od siebie, a także realizacja celów klimatycznych nie może wywierać negatywnego wpływu na rolnictwo ani tym bardziej na bezpieczeństwo żywności, które przecież stanowi jeden z najważniejszych, określonych w traktach, celów rolnictwa. 

Kontekst 

Dążenie UE do redukcji dwutlenku węgla stanowi wyraz realizacji założeń określonych w ramach Europejskiego Zielonego Ładu, którego zasadniczym celem jest osiągnięcie przez Europę neutralności klimatycznej do roku 2050. Jednym z kroków mających przybliżyć UE do realizacji tego założenia jest zmniejszenie do 2030 r. emisji gazów cieplarnianych o co najmniej 55%. 

Pełną treść komunikatu Rady znajdziesz pod adresem:

https://www.consilium.europa.eu/pl/press/press-releases/2022/04/07/council-adopts-conclusions-on-carbon-farming/ 

  ____________________________________________________________

Konsumenci żywności coraz częściej sięgają po produkty oznakowane rozpoznawalnymi symbolami certyfikacji. Stanowią one gwarancję wysokiej jakości produktu oraz jego szczególnych właściwości. Jakie są najpopularniejsze systemy certyfikacji? Kto może posługiwać się ich logo? Jakie są warunki przystąpienia do certyfikacji np. produkcji ekologicznej albo produktów bezglutenowych? Tego dowiesz się ze szkolenia „Jak prawidłowo certyfikować żywność?”! Link do zapisów dostępny jest pod adresem:

https://foodfakty.pl/szkolenie-jak-prawidlowo-certyfikowac-zywnosc

Na gruncie prawa żywnościowego wyróżnić można kilka rodzajów szczególnych kategorii żywności. Żywność tego rodzaju wydaje się mieć zbliżony charakter do żywności certyfikowanej, jednakże różnica polega przede wszystkim na specyficznych uwarunkowaniach prawnych, które przypisane są do konkretnych kategorii żywności. Chcesz dowiedzieć się jakie akty prawne i przepisy mają zastosowanie w przypadku różnych rodzajów żywności np. suplementów diety, GMO, preparatów do początkowego żywienia niemowląt lub żywność wzbogacana? Zapisz się na szkolenie "Szczególne kategorie żywności - aspekty prawne"! Link do zapisów dostępny jest pod adresem:

https://foodfakty.pl/szkolenie-szczegolne-kategorie-zywnosci-aspekty-prawne 

Wybierz obszar: Eko Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn