Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - marzec 2022

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W marcu 2022 zostało uchwalonych 19 aktów prawa polskiego i 42 akty prawa unijnego, które miały znaczenie dla branży spożywczej.  

Teksty jednolite w polskim ustawodawstwie 

W marcu 2022 r. ogłoszono kilka istotnych z punktu widzenia branży spożywczej tekstów jednolitych. Wsród nich na szczególną uwagę zasługuje jednolity tekst ustawy o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych. Ustawa określa m.in. zamkniętego użycia mikroorganizmów oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych; zamierzonego uwalniania GMO do środowiska; wprowadzania GMO do obrotu oraz prowadzenia upraw roślin genetycznie zmodyfikowanych. Przepisy ustawy nie mają jednak zastosowania do modyfikacji genetycznych organizmu ludzkiego, w tym także w prenatalnej fazie jego rozwoju. Drugim ważnym aktem jest ustawa o ochronie zwierząt, która obejmuje także zwierzęta gospodarskie. Ustawa określa m.in. warunki transportu zwierząt, podstawowe obowiązki w przypadku utrzymywania zwierząt gospodarskich; minimalne warunki utrzymywania zwierząt gospodarskich; obowiązki posiadaczy kurników w tym także w odniesieniu do dokumentacji oraz kontroli.

Stawki opłat za przeprowadzenie certyfikacji wina lub moszczu

Określono stawki opłat za przeprowadzenie certyfikacji, zatwierdzania i kontroli dla produktów sektora wina. Dotyczy to takich produktów jak m.in. wino, wino likierowe, młode wino w trakcie fermentacji, wino musujące, gatunkowe wino musujące, aromatyczne gatunkowe wino musujące, gazowane wino musujące oraz wino półmusujące. Niniejsze przepisy nie obejmują chronionej nazwy pochodzenia (ChNP) lub chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).

Dokumenty rejestracyjne w zakresie podatku akcyzowego

Istotną nowelizacją z punktu widzenia branży alkoholowej jest nowelizacja szczegółowego zakresu danych jakie ma zawierać zgłoszenie rejestracyjne wynikające z przepisów o podatku akcyzowym. Zgłoszenie powinno uwzględniać takie dane jak np. rodzaj i status podmiotu; wskazanie, czy podmiot będzie składał deklaracje podatkowe lub deklaracje uproszczone; określenie rodzaju czynności w zakresie wyrobów akcyzowych oraz określenie rodzaju wyrobów podlegających opodatkowaniu podatkiem akcyzowym. 

Choroby zakaźne 

W Kanadzie, Zjednoczonym Królestwie oraz Stanach Zjednoczonych pojawiły się kolejne ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu. Ogniska te zostały potwierdzone w drodze analizy laboratoryjnej (RT-PCR). W związku z tym zakazano wprowadzania do Unii przesyłek drobiu, materiału biologicznego drobiu oraz świeżego mięsa drobiu i ptaków łownych z obszarów objętych ograniczeniami ustanowionych przez organy weterynaryjne tych państw. Natomiast w przypadku afrykańskiego pomoru świń, nowe ogniska pojawiły się u dzikich świń we Włoszech w regionach Piemont i Liguria oraz w Polsce w województwie wielkopolskim. Natomiast sytuacja na niektórych obszarach w Bułgarii i w Polsce uległa poprawie. Dotyczy to np. terenów w województwach dolnośląskim i warmińsko-mazurskim. W związku ze zmianą sytuacji epidemiologicznej konieczne było zaktualizowanie wykazu obszarów objętych ograniczeniami. 

Nadzwyczajna pomoc dostosowawcza dla producentów w sektorach rolnych

Rosyjska inwazja na Ukrainę nie pozostała bez wpływu dla sektora spożywczego. Wybuch wojny na Ukrainie spowodował liczne problemy z transportem, wzrost cen surowców, energii i nawozów, co negatywnie wpłynęło na rolnictwo. W celu zapobieżenia negatywnym skutkom inwazji oraz dużym wzrostom kosztów prowadzenia działalności, konieczne było przyznanie rolnikom nadzwyczajnej pomocy w związku z zaistniałą sytuacją międzynarodową. W efekcie UE udostępniła państwom członkowskim pomoc w całkowitej kwocie 500 000 000 EUR. Polsce przyznana została kwota 44 844 365 EUR. 

Potrzebujesz więcej szczegółów? Zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.

Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-marzec-2022 

Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-marzec-2022-1 

Podcast dostępny jest także na największych platformach streamingowych takich jak np. Spotify, Apple Podcasts oraz Google Podcast. Zapraszamy do śledzenia i obserwowania naszego kanału! Wszystkie niezbędne linki znajdziesz poniżej.

Spotify: link

Apple Podcasts: link

Google Podcasts: link

Pocket Casts: link

Anchor: link


Konsumenci żywności coraz częściej sięgają po produkty oznakowane rozpoznawalnymi symbolami certyfikacji. Stanowią one gwarancję wysokiej jakości produktu oraz jego szczególnych właściwości. Jakie są najpopularniejsze systemy certyfikacji? Kto może posługiwać się ich logo? Jakie są warunki przystąpienia do certyfikacji np. produkcji ekologicznej albo produktów bezglutenowych? Tego dowiesz się ze szkolenia „Jak prawidłowo certyfikować żywność?”! Link do zapisów dostępny jest pod adresem:

https://foodfakty.pl/szkolenie-jak-prawidlowo-certyfikowac-zywnosc

Na gruncie prawa żywnościowego wyróżnić można kilka rodzajów szczególnych kategorii żywności. Żywność tego rodzaju wydaje się mieć zbliżony charakter do żywności certyfikowanej, jednakże różnica polega przede wszystkim na specyficznych uwarunkowaniach prawnych, które przypisane są do konkretnych kategorii żywności. Chcesz dowiedzieć się jakie akty prawne i przepisy mają zastosowanie w przypadku różnych rodzajów żywności np. suplementów diety, GMO, preparatów do początkowego żywienia niemowląt lub żywność wzbogacana? Zapisz się na szkolenie "Szczególne kategorie żywności - aspekty prawne"! Link do zapisów dostępny jest pod adresem:

https://foodfakty.pl/szkolenie-szczegolne-kategorie-zywnosci-aspekty-prawne

________________________________________

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego kiedy warto odwoływać się od decyzji i w jaki sposób to zrobić? Chcesz wiedzieć jak powinna przebiegać kontrola w Twoim przedsiębiorstwie i jakie są Twoje prawa? Nie czekaj, zapisz się na szkolenie "Urzędowa kontrola krok po kroku" już dziś!

https://foodfakty.pl/szkolenie-urzedowa-kontrola-krok-po-kroku

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.