Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - styczeń 2022

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W pierwszym miesiącu 2022 r. uchwalono łącznie 56 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło się 13 zmian w prawie polskim oraz 43 w prawie unijnym. 

Od 1 lutego 2022 r. obowiązują nowe przepisy ustawy o podatku od towarów i usług. Nowelizacja dotyczy informowania klientów na temat obniżki VAT. W efekcie sprzedawcy dokonujący sprzedaży m.in. określonych towarów spożywczych zostali zobowiązani do zamieszczenia przy kasie rejestrującej w lokalu przedsiębiorstwa, w którym dokonywana jest sprzedaż tych towarów, czytelną informację, że od dnia 1 lutego 2022 r. do dnia 31 lipca 2022 r. sprzedaż tych towarów spożywczych jest objęta stawką podatku od towarów i usług obniżoną do wysokości 0%.

Ponadto zmieniono termin obowiązywania stawki 8% podatku dla wybranych towarów i usług dla dostawy, wewnątrzwspólnotowego nabycia i importu środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu i podłoży do upraw. Dotychczas miała ona obowiązywać do 30 kwietnia 2022 r., ale termin ten uległ skróceniu do 31 stycznia 2022 r. 

Styczeń przyniósł bardzo duże zmiany dla branży winiarskiej w postaci uchwalenia nowej ustawy o wyrobach winiarskich, która wejdzie w życie 60 dni od jej ogłoszenia, czyli 6 marca 2021 r., z wyjątkiem przepisów dotyczących dostępu do danych zawartych w rejestrze i ewidencji winnic i innych danych, które wchodzą w życie 6 miesięcy od ogłoszenia tekstu ustawy. Nowa regulacja wprowadza szereg rozwiązań, które m.in. zmierzają do ułatwienia producentom wina prowadzenia działalności, upraszczają prowadzenie dokumentacji oraz wpis do rejestru działalności regulowanej. Wprowadzono m.in. unifikację przepisów dotyczących wymogów produkcyjnych i znakowania fermentowanych napojów winiarskich oraz zwiększono wymagania stawiane niektórym kategoriom fermentowanych napojów winiarskich w odniesieniu do ich jakości, a zwłaszcza w przypadku cydrów aromatyzowanych i perry aromatyzowanych. 

Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu:

https://foodfakty.pl/nowa-ustawa-winiarska-abstrakt-artykulu 

W styczniu pojawiły się kolejne ogniska chorób zakaźnych. W przypadku afrykańskiego pomoru świń u świń dzikich miało to miejsce w Polsce w województwie świętokrzyskim: wielkopolskim oraz dolnośląskim; w Bułgarii w obwodzie Błagojewgrad; oraz na Słowacji w powiecie Preszów, a u świń utrzymywanych w Niemczech w kraju związkowym Saksonia. Natomiast w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków kolejne ogniska pojawiły się Zjednoczonym Królestwie m.in.  u ptaków żyjących w niewoli. Nowe ogniska znajdują się m.in. w pobliżu Washington, Sunderland, Tyne & Wear w Anglii. 

Nowelizacji uległy również niektóre przepisy dotyczące higieny środków spożywczych na szczeblu prawa unijnego. Przykładem tego jest zmiana wzoru poświadczenia prywatnego wystawianego przez podmiot wprowadzający na terytorium UE produkty złożone trwałe w temperaturze pokojowej. Zaktualizowana wersja uwzględnia wymagania dotyczące procesów obróbki zmniejszających ryzyko, którym poddaje się produkty mleczne. Oprócz tego zmieniono treść załącznika dotyczącego wzorów świadectw zdrowia zwierząt/świadectw urzędowych i świadectw urzędowych do celów wprowadzania na terytorium Unii. Zmieniono m.in. wzór świadectwa urzędowego na potrzeby wprowadzania do Unii produktów złożonych nietrwałych w temperaturze pokojowej i produktów złożonych trwałych w temperaturze pokojowej przeznaczonych do spożycia przez ludzi i zawierających jakąkolwiek ilość produktów mięsnych z wyjątkiem żelatyny, kolagenu i wysoko przetworzonych produktów (WZÓR COMP).

Zmianie uległ również katalog dopuszczonych do stosowania środków ochrony roślin, ponieważ substancja czynna fosmet nie uzyskała odnowienia zezwolenia na stosowanie. Państwa członkowskie zostały zobowiązane do wycofania zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające fosmet do dnia 1 maja 2022 r. Dodatkowy okres na zużycie zapasów upływa dnia 1 listopada 2022 r.

Szczególnie ważną zmianą dla całej branży spożywczej jest zakazanie stosowania dwutlenku tytanu (E 171) w żywności. Wyjątkiem od tej zasady są jedynie pewne produkty lecznicze, jednakże również w stosunku do nich Komisja zobowiązała się do zbadania konieczności utrzymania ditlenku tytanu (E171) w unijnym wykazie dodatków do żywności do wyłącznego stosowania jako barwnik w produktach leczniczych. Ponadto dodatek ten nie może być sprzedawany bezpośrednio konsumentów. Zakaz ten dotyczy także jego mieszanin z pozostałymi zakazanymi substancjami takimi jak barwniki E123, E127, E160b(i), E160b(ii), E161 g, E173 i E180. Do dnia 7 sierpnia 2022 r. żywność wyprodukowana zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 7 lutego 2022 r. może być nadal wprowadzana do obrotu. Po tej dacie może pozostać na rynku do swojej daty minimalnej trwałości lub swojego terminu przydatności do spożycia. 

Więcej informacji na ten temat przeczytasz w poniższym artykule:

https://foodfakty.pl/dwutlenek-tytanu-e171-oficjalnie-zakazany  

Potrzebujesz więcej szczegółów? Zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.

Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-styczen-2022 

Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-styczen-2022 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.