Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - październik 2021

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W październiku 2021 weszło w życie 61 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło się 16 nowelizacji prawa polskiego oraz 45 w prawie unijnym. 

W prawie polskim określono treść i zakres księgi hodowlanej, rejestru hodowlanego. Powinny one zawierać m.in. nazwę związku hodowców albo przedsiębiorstwa hodowlanego, liczbę samic i samców lub matek pszczelich lub liczbę stad zwierząt futerkowych, a w przypadku drobiu – liczbę stad oraz łączną liczbę samic i samców w tych stadach w pierwszym i ostatnim dniu wychowu. Sprawozdanie ma być składane na piśmie utrwalonym w postaci papierowej, opatrzonym podpisem własnoręcznym lub w postaci elektronicznej, opatrzonym kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem osobistym albo podpisem zaufanym.

Ponadto zmianie uległo kilka aktów prawnych regulujących kwestie związane z dofinansowywaniem rolnictwa. Istotne znaczenie ma znowelizowanie przepisów wysokości stawek płatności rolno-środowiskowo-klimatycznej dla poszczególnych pakietów i ich wariantów oraz załącznik regulujący koszty transakcyjne i wysokość kwoty przeznaczonej na refundację tych kosztów. Płatność realizowana w ramach pakietu „Cenne siedliska i zagrożone gatunki ptaków na obszarach Natura 2000” została wyłączona zakresu przepisów uzależniających wysokości wypłacanej stawki od powierzchni gruntów. Określono także warunki i wysokość wypłaty zaliczek dofinansowań na rzecz podmiotu, który w 2021 r. złożył wniosek o przyznanie pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na zalesianie i tworzenie terenów zalesionych”, „Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne”, „Rolnictwo ekologiczne” oraz „Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami”. Oprócz tego określono wysokość stawki dopłaty do 1 ha powierzchni gruntów ornych obsianych lub obsadzonych materiałem siewnym kategorii elitarny lub kwalifikowany.  

Natomiast w prawie unijnym na uwagę zasługuje doprecyzowanie szczegółowych warunków realizacji postanowień dyrektywy w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. W decyzji ustalono m.in. metody określania masy selektywnie zebranych odpadów będących jednorazowymi butelkami; metody określania masy jednorazowych butelek wprowadzonych do obrotu oraz metody pobierania próbek i analiza składu. 

Z punktu widzenia znakowania żywności oraz przekazywania konsumentom informacji na temat żywności duże znaczenie ma sprostowanie rozporządzenia nr 1169/2011 w polskiej wersji językowej. Sprostowanie dotyczy m.in. warunków przechowywania żywności. Dotychczas należało podawać „warunki przechowywania lub termin przydatności do spożycia”, a zgodnie z obecnym tłumaczeniem „warunki przechowywania i/lub czas na spożycie żywności po otwarciu opakowania”. Natomiast w przypadku mięsa w „postaci zamrożonej lub szybko zamrożonej”, mowa o mięsie w „w postaci zamrożonej lub głęboko zamrożonej”.

Znowelizowano także przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE w celu dostosowania ich do postępu technicznego oraz rozwoju nauki. Zmiana dotyczy np. umożliwienia dostępu do rynku wewnętrznego nawozom mikroskładnikowym w postaci soli poprzez usunięcie warunku rozpuszczalności w wodzie oraz doprecyzowano przepisy w zakresie tych składników nawozów, które utrudniały harmonizację przepisów jak np. niespójne wymogi w zakresie etykietowania nawozów CE oraz ekologicznych. Przepisy w nowym brzmieniu będą miały zastosowanie od dnia 16 lipca 2022 r. 

Pojawiły się nowe ogniska afrykańskiego pomoru świń u świń utrzymywanych w Bułgarii i Polsce oraz nowe ognisko na Słowacji u świni dzikiej. W Polsce miało to miejsce w województwie wielkopolskim i świętokrzyskim. Natomiast u dzikiej świni w województwie dolnośląskim. 

W ostatnim miesiącu znowelizowano kilkanaście najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP). Miało to miejsce np. w odniesieniu do terbutyloazyny w kukurydzy cukrowej, kukurydzy i sorgo na poziomie 0,02 mg/kg, co stanowi właściwą granicę oznaczalności. Dotychczas poziom ten był ustalony na błędnym poziomie wynoszącym 0,01 mg/kg. Zmieniono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) bentazonu na powierzchni grochu w strąkach. Zmiana jest efektem procedury udzielania zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną bentazon, w sprawie zmiany obowiązującego NDP. Nowelizacja poziomów NDP objęła także pozostałości m.in. acibenzolaru-S-metylu, azoksystrobiny, cyflufenamidu, fludioksonilu, fluopyramu, metazachloru, oksatiapiproliny, tebufenozydu i tiabendazolu. 

Oprócz tego przedłużono okres ważności kryteriów przyznawania oznakowania ekologicznego UE oraz związanych z nimi wymogów w zakresie oceny i weryfikacji określonych w decyzji odnoszącej się do zakwaterowania turystycznego. Oznakowanie to jest przyznawane produktom o ograniczonym poziomie wpływu na środowisko w ciągu ich całego cyklu życia. W nowym brzmieniu, kryteria oznakowania produktu o nazwie „zakwaterowanie turystyczne” oraz związane z nimi wymogi dotyczące oceny i weryfikacji będą obowiązywać do dnia 30 czerwca 2025 r.

Podcast dostępny jest także na największych platformach streamingowych takich jak np. Spotify, Apple Podcasts oraz Google Podcast. Zapraszamy do śledzenia i obserwowania naszego kanału! Wszystkie niezbędne linki znajdziesz poniżej.

Spotify: link

Apple Podcasts: link

Google Podcasts: link

Pocket Casts: link

Anchor: link

Potrzebujesz więcej szczegółów? Zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.

Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-pazdziernik-2021 

Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-pazdziernik-2021 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.