Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - lipiec 2021

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Lipiec 2021 przyniósł 60 nowelizacji prawa żywnościowego z czego 11 dotyczyło krajowego porządku prawnego. 

W polskim prawie za istotną należy uznać zmianę stawek opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. W obecnym stanie prawnym dotyczy to kontroli granicznych jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz innych kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Znowelizowane stawki dotyczą m.in. kontroli granicznej, która np. w odniesieniu do kontroli od 1 do 5 partii produkcyjnych artykułów rolno-spożywczych wynosi 120,00 zł.

Kolejną ważną nowelizacją jest określenie szczegółowych wymagań, jakie mają być spełnione, aby uzyskać zezwolenie na prowadzenie księgi hodowlanej dla zwierząt gospodarskich. Podmiot ubiegający się o zezwolenie jest zobowiązany do m.in. zapewnienia prowadzenia księgi w postaci papierowej książki lub kartoteki lub na informatycznym nośniku danych oraz zabezpieczenia i ochrony danych zawartych w księdze. 

W odniesieniu do ogłaszania tekstów jednolitych, na szczególną uwagę zasługuje ogłoszenie jednolitego tekstu rozporządzenia określającego listę gatunków roślin warzywnych i sadowniczych o dużym znaczeniu gospodarczym, dla których przeprowadza się badania wartości gospodarczej odmiany (badania WGO). W odniesieniu do roślin warzywnych zawiera on takie rośliny jak np. bób, paprykę, pomidora, pora i sałatę, a w odniesieniu do roślin sadowniczych m.in. gruszę, czereśnię, wiśnię, truskawkę oraz śliwę domową. 

Oprócz tego, ogłoszono tekst jednolity ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych. Ustawa reguluje zasady ochrony gruntów rolnych i leśnych oraz rekultywacji i poprawiania wartości użytkowej gruntów. Ochrona gruntów polega m.in. na ograniczaniu przeznaczania ich na cele nierolnicze lub nieleśne; zapobieganiu procesom degradacji i dewastacji gruntów oraz ograniczaniu zmian naturalnego ukształtowania powierzchni ziemi. 

Natomiast przechodząc do prawa unijnego, jak co miesiąc, zaktualizowano obszary zagrożone i zapowietrzone w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz afrykańskiego pomoru świń. Nowe ogniska tych chorób pojawiły się przede wszystkim w Niemczech i na Słowacji, ale także i w Polsce. 

Na gruncie uchwalenia rozporządzenia 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych, stosowania nazw napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystywania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych, uchwalono szereg przepisów doprecyzowujących postanowienia tego aktu. Dotyczą one w szczególności wniosków o rejestrację, wycofania wniosku, stosowania symboli oraz zmiany wniosku, ale także etykietowania napojów spirytusowych poddanych kupażowaniu. 

Wśród kilku zmian poziomu najwyższych dopuszczalnych pozostałości warto zwrócić uwagę na  zmianę dopuszczalnego poziomu mandestrobiny w winogronach i truskawkach. Nowelizacja ta związana jest z importem winogron i truskawek z Kanady, gdzie stosuje się mandestrobinę, dlatego konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych produktów. 

W przypadku produkcji ekologicznej pojawiły się dwa istotne akty prawne. Pierwszy z nich to rozporządzenie rozporządzenie 2021/1189 określające warunki wprowadzania do obrotu materiału rozmnożeniowego roślin ekologicznego materiału heterogenicznego określonych rodzajów lub gatunków, czyli materiału siewnego gatunków roślin rolniczych i warzyw, materiału rozmnożeniowego warzyw. Natomiast drugie to rozporządzenie 2021/1165 zezwalające na stosowanie niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej oraz ustanawiające ich wykazy. 

Podcast dostępny jest także na największych platformach streamingowych takich jak np. Spotify, Apple Podcasts oraz Google Podcast. Zapraszamy do śledzenia i obserwowania naszego kanału! Wszystkie niezbędne linki znajdziesz poniżej.

Spotify: link

Apple Podcasts: link

Google Podcasts: link

Pocket Casts: link

Anchor: link

Potrzebujesz więcej szczegółów? Zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.

Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-lipiec-2021 

Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-lipiec-2021 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Podcasty Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.