Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - czerwiec 2021

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Strefa Managera

LEX Scan ma już rok! 

Od pierwszego wydania LEX Scan w lipcu 2020 r., minął już rok, a my w tym czasie opracowaliśmy dla Państwa blisko tysiąc aktów prawnych, których liczba sięgnęła dokładnie 984. W czerwcu liczba zmian sięgnęła 82, z czego 13 dotyczyło polskiego porządku prawnego, a 69 unijnego. 

W polskim porządku prawnym na uwagę zasługuje ogłoszenie jednolitego tekstu ustawy o zasadach uczestnictwa przedsiębiorców zagranicznych i innych osób zagranicznych w obrocie gospodarczym w Polsce. Ustawa określa warunki podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej, czasowe oferowanie lub świadczenie usług przez osoby zagraniczne będące przedsiębiorcami oraz określa zasady tworzenia przez osoby zagraniczne będące przedsiębiorcami oddziałów i przedstawicielstw w Polsce. 

Zmieniono także warunki zgłaszania zmian we wniosku o wpłatę pomocy finansowej na zalesianie oraz warunki zgłaszania zmian we wniosku o przyznanie płatności ekologicznej. Obecnie dokonuje się tego w terminie określonym do dokonywania zgłoszeń zmian we wnioskach o przyznanie płatności bezpośrednich w rozumieniu przepisów o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego. 

W prawie unijnym, jak co miesiąc, wyznaczono nowe obszary dotknięte chorobami zwierzęcymi. W Polsce w maju 2021 r. było to kilka ognisk afrykańskiego pomoru świń u dzikich świń w powiatach kaliskim i gryfińskim oraz jedno ognisko w powiecie żagańskim, a w przypadku wysoce zjadliwej grypy ptaków nowe ogniska pojawiły się u drobiu i ptaków żyjących w niewoli w Czechach, Niemczech, Polsce i Rumuni. W Polsce ogniska pojawiły się w gospodarstwach, w których utrzymuje się drób lub ptaki żyjące w niewoli, w województwach mazowieckim, warmińsko-mazurskim i lubelskim.

Ważnym wydarzeniem było również opublikowanie wytycznych w zakresie stosowania przepisów dyrektywy plastikowej, gdzie m.in. doprecyzowano niektóre definicje i pojęcia budzące szczególne wątpliwości interpretacyjne takie jak np. polimer, plastik czy produkt jednorazowy; określono specyficzne kryteria dla konkretnych grup produktów takich jak np. pojemniki na żywność; opakowania oraz materiały przeznaczone do pakowania; sztućce, talerze, słomki oraz mieszadełka, jak również wskazano relację zachodzącą pomiędzy poszczególnymi aktami prawnymi, mającymi szczególne znaczenie dla stosowania przepisów tejże dyrektywy

W kontekście rosnącego zainteresowania konsumentów trendami wegańskimi czy ograniczeniem spożycia mięsa ze względu na wpływ jaki wywiera na środowisko produkcja zwierzęca, nie bez znaczenia pozostaje włączenie do unijnego wykazu nowej żywności suszonych larw chrząszcza  Tenebrio molitor, znanego także jako mącznik młynarek. Na podkreślenie zasługuje fakt, iż jest to pierwszy przypadek, kiedy UE zatwierdziła owady jako żywność. Mącznik młynarek może być stosowany w takich produktach jak np. herbatniki, produkty białkowe, dania na bazie roślin strączkowych oraz produkty na bazie makaronu. 

Na zakończenie warto wspomnieć o rezolucji Parlamentu Europejskiego w sprawie zakazu chowu klatkowego, która następnie została poparta przez Komisję Europejską. Wprawdzie nie ma ona jeszcze charakteru aktu prawnego, ale w konsekwencji jej uchwalenia, w najbliższych miesiącach możemy spodziewać się projektów aktów prawnych zmierzających do transformacji ferm przemysłowych w celu dostosowania ich do wymogów chowu bezklatkowego. Nowe prawodawstwo jest efektem inicjatywy ustawodawczej, pod którą podpisało się blisko 1.5 mln Europejczyków z 18 państw członkowskich. 

Podcast dostępny jest także na największych platformach streamingowych takich jak np. Spotify, Apple Podcasts oraz Google Podcast. Zapraszamy do śledzenia i obserwowania naszego kanału! Wszystkie niezbędne linki znajdziesz poniżej.

Spotify: link

Apple Podcasts: link

Google Podcasts: link

Pocket Casts: link

Anchor: link

Potrzebujesz więcej szczegółów? Zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.

Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-czerwiec-2021 

Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-czerwiec-2021 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Podcasty Prawo żywnościowe Strefa Managera

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.