Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - marzec 2021

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Marzec 2021 r. przyniósł 112 nowelizacji prawa żywnościowego z 23 dotyczyły prawa krajowego. Wiele z nich odnosiło się do kwestii związanych z otrzymywaniem płatności, dotacji oraz dofinansowań związanych z różnymi programami wspierania sektora spożywczego. Dotyczy to np. pomocy finansowej na operacje typu „Restrukturyzacja małych gospodarstw”, zmiany warunków przyznawania „Premii dla młodych rolników” oraz pomocy finansowej w ramach działania „Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne”. Określono także warunki postępowania w celu pozyskania dotacji w sprawie zwrotu podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej. 

Ogłoszono teksty jednolite kilku ustaw, m.in. ustawy o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych. Tekst jednolity nie obejmuje jednak m.in.. zmian wynikających z przepisów ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz niektórych innych ustaw. Niniejsza ustawa określa m.in. zasady, warunki i tryb podejmowania decyzji administracyjnej o objęciu refundacją leku, środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrobu medycznego i uchylenia tej decyzji oraz zasady ich finansowania.

W prawie unijnym po raz kolejny znowelizowano przepisy w zakresie higieny w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń oraz wysoce zjadliwej grypy ptaków, stosownie do zaistniałej obecnie sytuacji epidemiologicznej. W Polsce ogniska te pojawiły się w gospodarstwach, w których utrzymuje się drób lub inne ptaki żyjące w niewoli, w województwach wielkopolskim i dolnośląskim. Zmieniono specyfikację kilku produktów wpisanych do wykazu chronionych oznaczeń geograficznych oraz chronionych nazw pochodzenia takich jak m.in. „Münchener Bier”. W odniesieniu do branży opakowań, istotne znaczenie ma określenie nowych warunków posługiwania się oznakowaniem ekologicznym UE dla produktów z grupy twardych pokryć. Możliwość ta została przyznana obecnie także m.in. półproduktom z kamienia naturalnego (tj. kamieniom wymiarowym produkowanym w kamieniołomach) oraz w prefabrykatom z betonu (tj. spoiwom hydraulicznym produkowanym w piecach lub cementom alternatywnym). 

Sprostowano polskie tłumaczenie rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/2151 z dnia 17 grudnia 2020 r. ustanawiającego zasady dotyczące zharmonizowanych specyfikacji w odniesieniu do oznakowania produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. Na mocy niniejszego sprostowania zmieniono tłumaczenie określeń jakie mają być stosowane w przypadku produktów zawierających plastik, np. zamiast »ZAWIERA PLASTIK«  powinno być »PRODUKT ZAWIERA PLASTIK«. To jednak niejedyne sprostowania jakie pojawiły się w ubiegłym miesiącu.

Pełen przegląd zmian w prawie żywnościowym jakie zostały uchwalone w marcu 2021 wraz z krótkim komentarzem do każdej z nich dostępne w ramach abonamentu Strefy Managera pod adresem:

https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-marzec-2021.

Chcesz dowiedzieć się, jakie nowelizacje prawa żywnościowego zostały uchwalone w lutym? Sprawdź komentarz do zmian oraz wysłuchaj podcastu dostępnego pod adresem: 

https://foodfakty.pl/komentarz-do-zmian-w-prawie-luty-2021 

Przegląd dostępny jest także w formie podcastu zamieszczonego poniżej.

POSŁUCHAJ PODCASTU


 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.