Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - luty 2021

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W lutym 2021 uchwalono 98 nowelizacji prawa żywnościowego, na co złożyło się 77 zmian prawa unijnego oraz 21 prawa krajowego. Na gruncie prawa polskiego warto zwrócić uwagę na ogłoszenie tekstów jednolitych szeregu ustaw mających istotne znaczenie dla branży spożywczej jak np. ustawa o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, ustawa o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko, ustawa o paszach oraz ustawa o ochronie roślin przed agrofagami. Ogłoszono także jednolity tekst rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie określenia wykazu chorób zakaźnych zwierząt podlegających obowiązkowi rejestracji, który uwzględnia poprzednie nowelizacje w tym zakresie. 

Natomiast na szczeblu prawa unijnego rozszerzono zakres unijnego katalogu nowej żywności poprzez dopuszczenie na rynek proszku z częściowo odtłuszczonych nasion Brassica rapa L. i Brassica napus L. Kolejne produkty zostały objęte rejestrem chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych jak np. Λούντζα Πιτσιλιάς” (Lountza Pitsilias), „Dalmatinska pečenica” oraz „Újfehértói meggy”. 

W zakresie higieny zatwierdzono krajowe środki w celu ograniczenia oddziaływania niektórych chorób zwierząt wodnych przyjęte przez wymienione w decyzji państwa członkowskie. Określono warunki przemieszczania zwierząt wodnych należących do gatunków podatnych, które podlegają środkom krajowym oraz wskazano warunki sprawozdawczości rocznej. Oprócz tego podjęto odpowiednie środki bezpieczeństwa adekwatne do obecnej sytuacji epidemiologicznej w związku z rozprzestrzenianiem się wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz afrykańskiego pomoru świń. 

Istotne znaczenie dla przyszłych kierunków rozwoju prawa żywnościowego może mieć także Opinia Europejskiego Komitetu Regionów – Od producenta do konsumenta (od pola do stołu) – wymiar lokalny i regionalny. Wprawdzie nie ma ona charakteru powszechnie obowiązującego prawa jednakże wskazuje tendencje w jakich powinna zmierzać polityka unijna w zakresie żywności. W ramach tej opinii wskazano m.in. zalecenia polityczne w odniesieniu do realizacji strategii „od pola do stołu”, zwrócono uwagę na kwestię sparcie dla producentów, promowanie krótkich i przejrzystych łańcuchów dostaw oraz walkę z otyłością, promowanie odpowiedzialnej i krytycznej konsumpcji. 

Pełen przegląd zmian w prawie żywnościowym jakie zostały uchwalone w lutym 2021 wraz z krótkim komentarzem do każdej z nich dostępne w ramach abonamentu Strefy Managera pod adresem:

PEŁNA WERSJA: PRZEGLĄD ZMIAN W PRZEPISACH PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO - LUTY 2021

 

POSŁUCHAJ PODCASTU


Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Podcasty Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.