Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - grudzień 2020

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Grudzień 2020 przyniósł rekordową liczbę zmian w prawie żywnościowym. Tylko w ciągu jednego miesiąca uchwalono aż 130 aktów prawnych zarówno na szczeblu prawa unijnego jak i krajowego. W dużej mierze były to akty regulujące stosunki Unii Europejskiej z Wielką Brytanią (w prawie unijnym nazywaną Zjednoczonym Królestwem) po Brexicie. Wskutek wystąpienia Zjednoczonego Królestwa ze struktur UE, kraj ten wraz z przynależnymi terytoriami stał się w rozumieniu prawa unijnego państwem trzeciem. W konsekwencji konieczne było uregulowanie jego statusu w świetle przepisów prawa żywnościowego, dzięki czemu możliwe będzie dalsze prowadzenie wymiany handlowej oraz zminimalizowanie ewentualnych barier w handlu. 

Uchwalone rozporządzenia w odniesieniu do stosunków Unii Europejskiej z Wielką Brytanią dotyczyły między innymi takich kwestii jak zmiana nazewnictwa w odniesieniu do oznaczenia państw członkowskich i obszarów uznanych za wolne od pewnych chorób np. bakteryjnej choroby nerek (BKD) lub zakażenia alfawirusem ryb łososiowatych, czy zezwolenia na przywóz do oraz tranzyt przez terytorium Unii drobiu i produktów drobiowych przez Zjednoczone Królestwo i terytorium zależne Korony Brytyjskiej Guernsey, pod pewnymi warunkami wynikającymi z ograniczeń związanych z rozprzestrzenianiem się HPAI. 

Najnowsze zmiany w prawie dotknęły także branżę opakowań w odniesieniu do oznakowania kubków na napoje. Zgodnie z nową zharmonizowaną specyfikacją kubki na napoje wykonane częściowo z tworzywa sztucznego powinny nosić następujące oznakowanie drukowane:

 

Wskazano także umiejscowienie oznakowania w przypadku kubków tradycyjnych oraz kubków szampanówek jak również dokładną specyfikację techniczną związaną z rozmiarem i wzorem oznakowania. 

Podstawowy raport zawierający przegląd wszystkich zmian jakie weszły w prawie w grudniu dostępny bezpłatnie pod adresem: 

https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-grudzien-2020 

Szczegółowa analiza aktów prawa żywnościowego w tym:

  • Filtrowanie wg 16 branż spożywczych
  • Tagi tematyczne
  • Filtrowanie wg słów kluczowych, dat publikacji i dat wejścia w życie
  • Abstrakty managerskie do każdego nowego przepisu
  • Linki do wcześniejszych zmian do tekstu jednolitego 
  • Akty źródłowe, tekst jednolity 

dostępna w cyklu miesięcznym w abonamencie Strefy Managera.

Szczegóły zamin prawnych: https://foodfakty.pl/nowosc-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-inteligentny-plik-excel 

Strefa Managera: http://foodfakty.pl/media/Strefa_Managera.pdf

 

 

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe Strefa Managera

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn