Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - grudzień 2020

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Grudzień 2020 przyniósł rekordową liczbę zmian w prawie żywnościowym. Tylko w ciągu jednego miesiąca uchwalono aż 130 aktów prawnych zarówno na szczeblu prawa unijnego jak i krajowego. W dużej mierze były to akty regulujące stosunki Unii Europejskiej z Wielką Brytanią (w prawie unijnym nazywaną Zjednoczonym Królestwem) po Brexicie. Wskutek wystąpienia Zjednoczonego Królestwa ze struktur UE, kraj ten wraz z przynależnymi terytoriami stał się w rozumieniu prawa unijnego państwem trzeciem. W konsekwencji konieczne było uregulowanie jego statusu w świetle przepisów prawa żywnościowego, dzięki czemu możliwe będzie dalsze prowadzenie wymiany handlowej oraz zminimalizowanie ewentualnych barier w handlu. 

Uchwalone rozporządzenia w odniesieniu do stosunków Unii Europejskiej z Wielką Brytanią dotyczyły między innymi takich kwestii jak zmiana nazewnictwa w odniesieniu do oznaczenia państw członkowskich i obszarów uznanych za wolne od pewnych chorób np. bakteryjnej choroby nerek (BKD) lub zakażenia alfawirusem ryb łososiowatych, czy zezwolenia na przywóz do oraz tranzyt przez terytorium Unii drobiu i produktów drobiowych przez Zjednoczone Królestwo i terytorium zależne Korony Brytyjskiej Guernsey, pod pewnymi warunkami wynikającymi z ograniczeń związanych z rozprzestrzenianiem się HPAI. 

Najnowsze zmiany w prawie dotknęły także branżę opakowań w odniesieniu do oznakowania kubków na napoje. Zgodnie z nową zharmonizowaną specyfikacją kubki na napoje wykonane częściowo z tworzywa sztucznego powinny nosić następujące oznakowanie drukowane:

 

Wskazano także umiejscowienie oznakowania w przypadku kubków tradycyjnych oraz kubków szampanówek jak również dokładną specyfikację techniczną związaną z rozmiarem i wzorem oznakowania. 

Podstawowy raport zawierający przegląd wszystkich zmian jakie weszły w prawie w grudniu dostępny bezpłatnie pod adresem: 

https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-grudzien-2020 

Szczegółowa analiza aktów prawa żywnościowego w tym:

  • Filtrowanie wg 16 branż spożywczych
  • Tagi tematyczne
  • Filtrowanie wg słów kluczowych, dat publikacji i dat wejścia w życie
  • Abstrakty managerskie do każdego nowego przepisu
  • Linki do wcześniejszych zmian do tekstu jednolitego 
  • Akty źródłowe, tekst jednolity 

dostępna w cyklu miesięcznym w abonamencie Strefy Managera.

Szczegóły zamin prawnych: https://foodfakty.pl/nowosc-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-inteligentny-plik-excel 

Strefa Managera: http://foodfakty.pl/media/Strefa_Managera.pdf

 

 

Wybierz temat: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe Strefa Managera

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.