Komentarz do zmian w prawie - grudzień 2020
Kategoria: Prawo Żywnościowe
15.01.2021
Grudzień 2020 przyniósł rekordową liczbę zmian w prawie żywnościowym. Tylko w ciągu jednego miesiąca uchwalono aż 130 aktów prawnych zarówno na szczeblu prawa unijnego jak i krajowego. W dużej mierze były to akty regulujące stosunki Unii Europejskiej z Wielką Brytanią (w prawie unijnym nazywaną Zjednoczonym Królestwem) po Brexicie. Wskutek wystąpienia Zjednoczonego Królestwa ze struktur UE, kraj ten wraz z przynależnymi terytoriami stał się w rozumieniu prawa unijnego państwem trzeciem. W konsekwencji konieczne było uregulowanie jego statusu w świetle przepisów prawa żywnościowego, dzięki czemu możliwe będzie dalsze prowadzenie wymiany handlowej oraz zminimalizowanie ewentualnych barier w handlu.
Uchwalone rozporządzenia w odniesieniu do stosunków Unii Europejskiej z Wielką Brytanią dotyczyły między innymi takich kwestii jak zmiana nazewnictwa w odniesieniu do oznaczenia państw członkowskich i obszarów uznanych za wolne od pewnych chorób np. bakteryjnej choroby nerek (BKD) lub zakażenia alfawirusem ryb łososiowatych, czy zezwolenia na przywóz do oraz tranzyt przez terytorium Unii drobiu i produktów drobiowych przez Zjednoczone Królestwo i terytorium zależne Korony Brytyjskiej Guernsey, pod pewnymi warunkami wynikającymi z ograniczeń związanych z rozprzestrzenianiem się HPAI.
Najnowsze zmiany w prawie dotknęły także branżę opakowań w odniesieniu do oznakowania kubków na napoje. Zgodnie z nową zharmonizowaną specyfikacją kubki na napoje wykonane częściowo z tworzywa sztucznego powinny nosić następujące oznakowanie drukowane:
Wskazano także umiejscowienie oznakowania w przypadku kubków tradycyjnych oraz kubków szampanówek jak również dokładną specyfikację techniczną związaną z rozmiarem i wzorem oznakowania.
Podstawowy raport zawierający przegląd wszystkich zmian jakie weszły w prawie w grudniu dostępny bezpłatnie pod adresem:
https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-grudzien-2020
Szczegółowa analiza aktów prawa żywnościowego w tym:
- Filtrowanie wg 16 branż spożywczych
- Tagi tematyczne
- Filtrowanie wg słów kluczowych, dat publikacji i dat wejścia w życie
- Abstrakty managerskie do każdego nowego przepisu
- Linki do wcześniejszych zmian do tekstu jednolitego
- Akty źródłowe, tekst jednolity
dostępna w cyklu miesięcznym w abonamencie Strefy Managera.
Szczegóły zamin prawnych: https://foodfakty.pl/nowosc-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-inteligentny-plik-excel
Strefa Managera: http://foodfakty.pl/media/Strefa_Managera.pdf
Wybierz obszar:
Nowości rynkowe
Prawo żywnościowe
Strefa Managera
Autor: Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
Przeczytaj także
-
05.01.2021
Ogłoszono tekst jednolity ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, który scala poprzednie nowelizacje tego aktu. Wiele z nich weszło w życie z dniem 1 stycznia 2021 r.
Czytaj więcej
-
30.12.2020
U podstaw uchwalenia nowych regulacji leży podniesienie jakości wody wodociągowej w całej Unii Europejskiej. Dodatkowo, limity niektórych zanieczyszczeń mają być bardziej rygorystyczne np. w odniesieniu do ołowiu. Wszystkie te działania zmierzają do zagwarantowania każdemu Europejczykowi dostępu do bezpiecznej wody,...
Czytaj więcej
-
22.12.2020
Liczne nieprawidłowości związane z nasionami sezamu pochodzącymi z Indii spowodowały konieczność wprowadzenia odpowiednich środków, których celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Wykryte ryzyko dotyczyło przede wszystkim zanieczyszczenia mikotoksynami, w tym aflatoksynami, pozostałościami pestycydów, pentachlorofenolem i dioksynami.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki: