Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - kwiecień 2021

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Kwiecień 2021 w polskim porządku prawnym upłynął pod znakiem ogłaszania tekstów jednolitych, wśród których wskazać należy m.in. ustawę o znakowaniu produktów wytworzonych bez GMO, ustawę o odpadach, czy ustawę o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności. Określono także wzory dokumentu handlowego stosowanego przy przewozie wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz produktów pochodnych oraz wzory świadectw oceny materiału siewnego w zakresie np. świadectw oceny polowej, świadectwa oceny laboratoryjnej, świadectwa oceny weryfikacyjnej czy świadectwa oceny cech zewnętrznych. 

W prawie unijnym, obok aktualizacji przepisów w zakresie zwalczania afrykańskiego pomoru świń oraz wysoce zjadliwej grypy ptaków, które stanowią nieodzowną część nowelizacji unijnego prawa żywnościowego objęto ochroną kolejne nazwy produktów, zwiększono dofinansowanie na pasieki, gdzie minimalny wkład finansowy Unii na program pszczelarski wynosi 25 000 EUR oraz zaktualizowano najwyższe dopuszczalne poziomy w odniesieniu do szeregu substancji.

Warto również zwrócić uwagę na zmianę warunków stosowania nasion szałwii hiszpańskiej, popularnie nazywanej nasionami chia, która znajduje coraz szersze zastosowanie w produktach spożywczych takich jak np. napoje, desery czy puddingi. Obecnie stosowanie nasion szałwii hiszpańskiej w żywności, która nie wymaga obróbki cieplnej w temperaturze minimum 120 °C podczas produkcji, przetwarzania lub przygotowywania, zostało uznane za bezpieczne bez żadnych szczególnych ograniczeń i środków ostrożności dotyczących poziomów ich stosowania. Umożliwiono wprowadzanie nasion szałwii hiszpańskiej jako takich do obrotu w Unii zarówno w postaci opakowanej, jak i nieopakowanej (luzem).

W odniesieniu do produkcji ekologicznej, zmieniono zakres obowiązkowych informacji, które  obowiązkowo należy podawać w przypadku żywności ekologicznej. Ich zakres obejmuje obecnie m.in. nazwę i adres podmiotu oraz, jeżeli są to różne podmioty, właściciela lub sprzedawcy produktu, nazwę produktu, nazwę i kod organu kontrolnego lub jednostki certyfikującej, której podlega podmiot oraz w stosownych przypadkach, znak identyfikacyjny partii towaru zgodnie z systemem znakowania zatwierdzonym na poziomie krajowym lub uzgodnionym z organem kontrolnym lub jednostką certyfikującą, który pozwala powiązać partię towaru z odpowiednią ewidencją. 

W zakresie rozszerzenia wykazu produktów objętych chronionymi oznaczeniami geograficznymi warto zwrócić uwagę na rejestrację nazwy sera Halloumi oraz określenie m.in. warunków jego przemieszczania, a w szczególności dokumentacji takiej jak poświadczenie zdrowia publicznego, poświadczenie zdrowia zwierząt oraz warunki przeprowadzania kontroli zgodności z przepisami. Pozostając w temacie znakowania produktów, do unijnego wykazu dopuszczonych oświadczeń zostało włączone nowe oświadczenie zdrowotne tj. „Roztwory węglowodanów przyczyniają się do poprawy wydolności fizycznej podczas intensywnych i długotrwałych ćwiczeń fizycznych u trenujących osób dorosłych”. 

Na gruncie urzędowych kontroli, które dotyczą całego łańcucha produkcji żywności warto wskazać, iż uzupełniono rozporządzenie 2017/625, czyli rozporządzenie w sprawie urzędowych kontroli m.in. w odniesieniu do produktów złożonych zwolnionych z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej. Zwolnienie to dotyczy np. produktów niezawierających przetworzonego mięsa, które m.in. spełniają określone wymogi, są oznaczone jako produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi oraz są bezpiecznie opakowane lub szczelnie zamknięte. Mogą to być np. makarony, chleb, ciasta i ciastka, herbatniki, wafle i opłatki, sucharki, buliony oraz suplementy diety pakowane z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.

Raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: 

https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-kwiecien-2021 

 

POSŁUCHAJ PODCASTU 


Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Nowości rynkowe Podcasty Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.