Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - maj 2021

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Chcesz dowiedzieć się co zmieniło się w prawie żywnościowym w ciągu ostatniego miesiąca, ale nie masz czasu czytać? Wysłuchaj podcastu! Od teraz dostępny także na Spotify i Apple Podcasts!

W maju 2021 uchwalono 74 nowelizacje prawa żywnościowego, z czego 10 dotyczyło krajowego porządku prawnego. W Polsce zmieniono warunki przyznawania pomocy finansowej na modernizację gospodarstw rolnych w ramach PROW, poprzez np. przedłużenie terminu składania wniosków o płatność z dnia 30 czerwca 2023 r. na 30 czerwca 2025 r. oraz określenie kolejności przyznawania pomocy w ramach poszczególnych działań. Przedłużono także okres ważności znaków akcyzy naniesionych na opakowania jednostkowe wyrobów spirytusowych przed dniem 1 stycznia 2019 r., których wzory zostały określone w odpowiednich przepisach. Termin ten przedłużono do dnia 31 grudnia 2021 r. (dotychczas był to 30 czerwca 2021 r.).

Przechodząc na grunt prawa unijnego, warto zwrócić uwagę na program na rzecz jednolitego rynku. Jego celem jest mi.in. poprawa funkcjonowania rynku wewnętrznego, zwłaszcza ochrona i wzmocnienie pozycji obywateli, konsumentów i przedsiębiorstw, a w szczególności mikroprzedsiębiorstw oraz małych i średnich przedsiębiorstw. Łączny budżet programu wyniesie ponad 4 mld euro. 

W związku z rozpoczęciem stosowania rozporządzenia 2019/787 z dnia 17 kwietnia 2019 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych, stosowania nazw napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystywania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych, uchwalono szereg przepisów zmierzających do doprecyzowania jego przepisów. Na przykład, ustanowiono publiczny rejestr organów wyznaczonych do nadzorowania procesów dojrzewania napojów spirytusowych oraz sformułowano zasady stosowania rozporządzenia 2019/787 poprzez np. określenie zakresu informacji jakie mają być przekazywane Komisji przez państwa członkowskie.

Uchwalono kilka zmian w warunkach prowadzenia produkcji ekologicznej, które zaczną być stosowane od 1 stycznia 2022. Zmieniono wymogi stawiane grupom producentów w ramach produkcji ekologicznej, np. w obecnym brzmieniu przepisów, do takiej grupy mogą należeć członkowie, którzy prowadzą działalność produkcyjną lub ewentualną dodatkową działalność w niewielkiej odległości od siebie w tym samym państwie członkowskim lub w tym samym państwie trzecim. Określono jakie procedury wewnętrzne musi obejmować system kontroli, zobowiązano grupę podmiotów do wyznaczenia kierownika systemu kontroli wewnętrznych oraz wskazano przykładowe niedociągnięcia systemu kontroli. Zezwolono na pewne odstępstwa w warunkach produkcji ekologicznej w odniesieniu do skiełkowanych nasion i główek cykorii, pasz dla niektórych zwierząt akwakultury i leczenia zwierząt akwakultury przeciwko pasożytom. 

Jak co miesiąc, zaktualizowano obszary dotknięte takimi chorobami zwierząt jak wysoce zjadliwa grypa ptaków oraz afrykański pomór świń. W Polsce odnotowano jeden przypadek afrykańskiego pomoru świń u dzikiej świni w powiecie szamotulskim. W przypadku wysoce zjadliwej grypy ptaków odnotowano kolejne zachorowania w gospodarstwach, w których utrzymuje się drób lub ptaki żyjące w niewoli, w województwach kujawsko-pomorskim, mazowieckim, warmińsko-mazurskim oraz wielkopolskim.

Podcast dostępny jest także na największych platformach streamingowych takich jak np. Spotify, Apple Podcasts oraz Google Podcast. Zapraszamy do śledzenia i obserwowania naszego kanału! Wszystkie niezbędne linki znajdziesz poniżej.

 

Spotifylink

Apple Podcasts: link

Google Podcastslink
 
Pocket Casts: link
 
Anchor: link

 

Potrzebujesz więcej szczegółów? Zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.

Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-maj-2021 

Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-maj-2021 

Autor:Magdalena Wolska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Podcasty Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.