Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - luty 2022

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W lutym 2022 uchwalono 17 nowelizacji krajowego prawa żywnościowego oraz 43 akty prawa unijnego, co daje łączną sumę 60 zmian. 

Plany zwalczania chorób zakaźnych w Polsce 

W prawie krajowym na szczególną uwagę zasługują 3 programy zwalczania różnych chorób u zwierząt, a są to:

  • „Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach indyków rzeźnych” na lata 2022–2024. Więcej na temat programu dowiesz się z artykułu:

https://foodfakty.pl/krajowy-program-zwalczania-salmonelli-w-stadach-indykow-rzeznych 

  • „Krajowy programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na rok 2022. Więcej na temat programu dowiesz się z artykułu: 

https://foodfakty.pl/program-zwalczania-salmonelli-u-kur-niosek 

  • program zwalczania gąbczastej encefalopatii bydła (Bovine spongiform encephalopathy – BSE) na lata 2022–2024. Więcej na temat programu dowiesz się z artykułu:

https://foodfakty.pl/polska-uchwalono-program-zwalczania-bse 

Teksty jednolite 

Wśród kilku ustaw, których teksty jednolite ogłoszono w ubiegłym miesiącu mają przede wszystkim dwa akty prawne: ustawa o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych oraz o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013. Pierwsza z nich reguluje m.in. zadania i właściwość jednostek organizacyjnych oraz organów w zakresie  organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych. Przepisy ustawy definiują takie pojęcia jak m.in. interwencja rynkowa oraz warunki jej przeprowadzenia; uznawanie organizacji producentów i zrzeszeń organizacji producentów oraz organizacji międzybranżowych, a także kontrole. Natomiast ustawa o EFRROW określa m.in. zadania oraz właściwość organów i jednostek organizacyjnych w zakresie wspierania rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków z tego programu, a także warunki i tryb przyznawania, wypłaty oraz zwracania pomocy finansowej.

Choroby zakaźne 

Pojawiły się kolejne ogniska chorób zakaźnych. W przypadku afrykańskiego pomoru świń miało to miejsce u świń dzikich w Polsce, w województwach opolskim, podkarpackim i dolnośląskim oraz na Słowacji w powiecie Liptowski Mikułasz. Dużo więcej przypadków zachorowań pojawiło się w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków. Kolejne ogniska pojawiły się w takich krajach jak m.in. Węgry, Portugalia, Dania, Rumunia, Zjednoczone Królestwo, /w tym także Irlandia Północna/ oraz Polska.

Dodatki do żywności i pasz 

Węglany sodu (E 500) oraz węglany potasu (E 501) uzyskały zezwolenie na stosowanie jako regulatory kwasowości w żywności kategorii „09.1.2 Nieprzetworzone mięczaki i skorupiaki” na poziomie quantum satis dla głowonogów. Jednocześnie stosowanie niniejszych substancji jako alternatywy dla fosforanów w nieprzetworzonych głowonogach zostało ograniczone do mrożonych i głęboko mrożonych głowonogów niepoddanych działaniu kwasu fosforowego – fosforanów – di-, tri- i polifosforanów (E 338-452). W przypadku dodatków paszowych, do wykazu dopuszczonych do stosowania dodatków został włączony tłoczony olejek eteryczny z mandarynki. Może być on stosowany jako dodatek paszowy dla drobiu, świń, przeżuwaczy, koni, królików i łososiowatych. Dodatek został wpisany w kategorii „dodatki sensoryczne” w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Data ważności zezwolenia to 20 marca 2032 r.

Urzędowa kontrola 

W przypadku urzędowych kontroli określono jednolitą minimalną częstotliwość kontroli urzędowych, w szczególności inspekcji zwierząt i materiału biologicznego, oraz warunki, zgodnie z którymi są one trzymane lub produkowane. Dotyczy to takich zakładów jak np. zatwierdzone zakłady w odniesieniu do utrzymywanych zwierząt lądowych i jaj wylęgowych; zatwierdzone zakłady zajmujące się materiałem biologicznym oraz niektóre zakłady akwakultury. W efekcie, np. zakłady wysokiego ryzyka mają być poddawane kontroli co najmniej raz w każdym roku kalendarzowym, a zakłady średniego ryzyka co najmniej raz na dwa lata kalendarzowe. Ponadto ustanowiono nowy specjalny wzór świadectwa zdrowia zwierząt/świadectwa urzędowego do celów wprowadzania na terytorium Irlandii Północnej owiec i kóz z Wielkiej Brytanii mający zastosowanie do dnia 31 grudnia 2024 r. (wzór »OV/CAP-X-NI«). Aktualizacja wzoru świadectwa wynika z ustanowienia nowych wymogów dotyczących wprowadzania do Unii owiec i kóz przeznaczonych do hodowli, zgodnie z którymi zezwolono do dnia 31 grudnia 2024 r., na wprowadzanie z Wielkiej Brytanii do Irlandii Północnej takich zwierząt, jeżeli pochodzą one z gospodarstw w Wielkiej Brytanii zaangażowanych w trzyletni proces przyznawania statusu gospodarstwa o kontrolowanym ryzyku występowania trzęsawki klasycznej.

Podcast dostępny jest także na największych platformach streamingowych takich jak np. Spotify, Apple Podcasts oraz Google Podcast. Zapraszamy do śledzenia i obserwowania naszego kanału! Wszystkie niezbędne linki znajdziesz poniżej.

Spotify: link

Apple Podcasts: link

Google Podcasts: link

Pocket Casts: link

Anchor: link

   

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.