Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE opublikowała zalecenie w sprawie monitorowania obecności furanu i alkilofuranów w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Ze względu na potencjalne zagrożenie zdrowia publicznego ze względu na obecność zanieczyszczeń w postaci furanu i alkilofuranów, Komisja Europejska zaleciła monitorowanie ich poziomów w żywności. 

Przedmiot zalecenia 

Na podstawie zalecenia 2022/495 z dnia 25 marca 2022 r. w sprawie monitorowania obecności furanu i alkilofuranów w żywności Komisja zwróciła uwagę na problem zagrożeń, jakie obecność furanu i metylofuranów w żywności stwarza dla zdrowia publicznego. Dotyczy to w szczególności takich produktów jak: kawa, żywność w słoiczkach dla niemowląt (w tym żywność dla niemowląt w pojemnikach, tubkach i torebkach), zupa gotowa do spożycia, chipsy na bazie ziemniaków, soki owocowe, śniadaniowe przetwory zbożowe, herbatniki, krakersy i pieczywo chrupkie. 

Opinia EFSA

Zgodnie z opinią naukową Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydanej w ramach panelu ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym, stwierdzono, że obecne poziomy narażenia na furan wskazują na zagrożenie dla zdrowia. Natomiast w przypadku metylofuran podkreślono, że mogą one znacząco przyczynić się do ogólnego narażenia na furan i alkilofurany, a tym samym zwiększyć zagrożenie dla zdrowia. Jednakże ze względu na brak wystarczających danych na temat obecności metylofuranów w żywności, konieczne okazało się przeprowadzenie dodatkowych badań. W szczególności konieczne są dalsze prace w celu wiarygodnej analizy 2,5-dimetylofuranu. 

Przyjęte parametry i kryteria 

Jak wskazano w pkt 3 niniejszych zaleceń „Do celów analizy furanu, 2-metylofuranu i 3-metylofuranu w kawie i żywności dla niemowląt w słoiczkach państwa członkowskie i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny stosować metodę spełniającą następujące kryteria:”

Parametr

Kryterium

Swoistość

Metoda wolna od interferencji matrycy lub interferencji spektralnych

Próby ślepe

Niższa od LOD

Powtarzalność (RSDr)

0,66 wartości RSDR obliczonej ze (zmodyfikowanego) równania Horwitza

Odtwarzalność (RSDR)

Obliczona ze (zmodyfikowanego) równania Horwitza

Odzysk

80–110 %

LOD

Trzy dziesiąte LOQ

LOQ

W przypadku kawy: nie więcej niż 20 μg/kg

W przypadku żywności dla niemowląt w słoiczkach: 5 μg/kg

Metody pobierania próbek 

W celu zapewnienia spójnych kryteriów i warunków pobierania próbek, Komisja zobowiązała państwa członkowskie do przestrzegania procedur pobierania próbek ustanowionych w części B załącznika do rozporządzenia Komisji (WE) nr 333/2007, w którym określono m.in. metody pobierania próbek, plany ich pobierania, minimalną liczbę próbek pierwotnych pobieranych z partii lub podpartii żywności innej niż suplementy diety, a także liczbę opakowań opakowań lub jednostek (próbek pierwotnych), które należy pobrać w celu utworzenia próbki zbiorczej. Uzyskane w ten sposób dane mają być przekazywane do EFSA.

Sprawozdawczość 

Jak podkreślono w ostatnim punkcie zaleceń „Państwa członkowskie i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny przekazywać EFSA wyniki monitorowania do dnia 30 czerwca każdego roku, zgodnie z wymogami określonymi w wytycznych EFSA w sprawie standardu opisu próbek (SOP) dla żywności i paszy oraz dodatkowymi szczególnymi wymogami EFSA dotyczącymi sprawozdawczości”.

Pełen tekst zaleceń dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022H0495 

 ____________________________________________________________

Konsumenci żywności coraz częściej sięgają po produkty oznakowane rozpoznawalnymi symbolami certyfikacji. Stanowią one gwarancję wysokiej jakości produktu oraz jego szczególnych właściwości. Jakie są najpopularniejsze systemy certyfikacji? Kto może posługiwać się ich logo? Jakie są warunki przystąpienia do certyfikacji np. produkcji ekologicznej albo produktów bezglutenowych? Tego dowiesz się ze szkolenia „Jak prawidłowo certyfikować żywność?”! Link do zapisów dostępny jest pod adresem:

https://foodfakty.pl/szkolenie-jak-prawidlowo-certyfikowac-zywnosc

Na gruncie prawa żywnościowego wyróżnić można kilka rodzajów szczególnych kategorii żywności. Żywność tego rodzaju wydaje się mieć zbliżony charakter do żywności certyfikowanej, jednakże różnica polega przede wszystkim na specyficznych uwarunkowaniach prawnych, które przypisane są do konkretnych kategorii żywności. Chcesz dowiedzieć się jakie akty prawne i przepisy mają zastosowanie w przypadku różnych rodzajów żywności np. suplementów diety, GMO, preparatów do początkowego żywienia niemowląt lub żywność wzbogacana? Zapisz się na szkolenie "Szczególne kategorie żywności - aspekty prawne"! Link do zapisów dostępny jest pod adresem:

https://foodfakty.pl/szkolenie-szczegolne-kategorie-zywnosci-aspekty-prawne

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.