Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA ponownie ocenia poziom bezpieczeństwa stosowania etoksychiny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Przedmiot opinii 

EFSA oceniła poziom bezpieczeństwa stosowania etoksychiny. Jak wynika z zaprezentowanych wyników badań, w świetle obecnie dostępnych danych naukowych brak jest pewności co do bezpieczeństwa stosowania dodatku w postaci etoksychiny, szczególnie w kontekście jej wpływu na ludzi, środowisko oraz niektóre gatunki zwierząt. Powodem, dla którego bezpieczeństwo stosowania etoksychiny zostało zakwestionowane była obecność p-fenetydyny, która może pojawiać się wskutek procesów produkcji z udziałem  etoksychiny. P-fenetydyna może wywoływać mutacje w materiale genetycznym zarówno u ludzi jak i u zwierząt. Z tego względu EFSA nie mógł całkowicie wykluczyć istnienia potencjalnego ryzyka związanego z długotrwałym spożywaniem tego dodatku. Ponadto ze względu na brak wystarczającej ilości danych niezbędnych w celu określenia bezpiecznego poziomu spożycia p-fenetydyny dla ludzi, zwłaszcza w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego, EFSA nie mógł sformułować odpowiednich zaleceń dla konsumentów. 

Dotychczasowe stosowanie etoksychiny w UE 

Etoksychina była wykorzystywana w UE do roku 2017 ze względu na jej właściwości antyoksydacyjne. Substancja ta była dopuszczona do stosowania jako dodatek paszowy dla wszystkich gatunków zwierząt, a także stosowano ją w celu zapobiegania samozapłonowi mączki rybnej podczas transportu drogą morską. W roku 2017 EFSA zawiesił dopuszczenie do stosowania tej substancji ze względu na brak pewności naukowej co do bezpieczeństwa jej stosowania oraz obecność p-fenetydyny. 

Konkluzje 

Wprawdzie opinia EFSA nie stanowi źródła prawa, to jednak ze względu na główny cel powołania Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności jakim jest wydawanie rzetelnych opinii naukowych, zdanie EFSA zostanie z pewnością wzięte pod rozwagę przez państwa członkowskie oraz Komisję Europejską podczas dokonywania oceny bezpieczeństwa, a w konsekwencji dopuszczenia do stosowania etoksychiny jako dodatku. 

Więcej informacji na temat ponownej oceny bezpieczeństwa stosowania etoksychiny znajdziesz na stronie EFSA:
https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-reassesses-safety-feed-additive-ethoxyquin 

 

 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.