Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA: wytyczne ws. ustalenia i stosowania najwyższych poziomów witamin i składników mineralnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności dnia 24 stycznia 2022 r. opublikował wytyczne ws. ustalenia i stosowania najwyższych poziomów witamin i składników mineralnych. 

Opinia została przygotowana przez Urząd na mocy art. 29 ust. 1 lit. a) rozporządzenia 178/2002 (Ogólne Prawo Żywnościowe), zgodnie z którym „Urząd wydaje opinie na wniosek Komisji w odniesieniu do wszelkich zagadnień objętych jej misją i we wszystkich przypadkach, w których ustawodawstwo wspólnotowe wymaga konsultowania się z Urzędem”. Przedmiotem zapytania skierowanego do Urzędu była przede wszystkim kwestia zaktualizowania wytycznych Komitetu Naukowego ds. Żywności (SCF - The Scientific Committee on Food) ws. najwyższych poziomów witamin i składników mineralnych w świetle najnowszych dostępnych danych naukowych. 

Drugą analizowaną przez Urząd kwestią była kwestia dokonaniu przeglądu maksymalnych poziomów pewnych substancji oraz zaktualizowanie ich limitów w żywności oraz suplementach diety według najnowszych wyników badań, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb niektórych grup populacji. Zapytanie skierowane do EFSA dotyczyło takich substancji jak: 

  • witamina A
  • kwas foliowy
  • witamina D
  • witamina E
  • żelazo
  • magnez
  • β-karoten
  • witamina B6.

W przypadku braku odpowiednich danych naukowych lub w sytuacji kiedy nie były one wystarczające, EFSA zdecydował się przyjąć racjonalnie uzasadniony górny limit, który nie będzie wywoływał negatywnych skutków. Ponadto w raporcie przedstawiono szczegółowa analizę prowadzonych badań wraz z uwzględnieniem potencjalnych ryzyk i zagrożeń wynikających ze spożywania wskazanych substancji. 

Należy przy tym podkreślić, że wprawdzie wytyczne nie stanowią jeszcze źródła powszechnie obowiązującego prawa, ale z uwagi na istotne znaczenie Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w procesie kształtowania prawa żywnościowego, można przypuszczać, iż uchwalenie takiego dokumentu stanowić będzie impuls do zmiany prawodawstwa, które może zmierzać w kierunku ustalenia jednolitych maksymalnych poziomów w odniesieniu do składników mineralnych i witamin. Taka zmiana będzie miała szczególnie duże znaczenia dla branży suplementów diety oraz żywności wzbogacanej. 

Pełen teksty wytycznych dostępny jest pod adresem: 

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2022.e200102 

 

Autor: Magdalena Wolska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.