Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Green VAT - nowa inicjatywa obywatelska UE

Kategoria: Biznes , Prawo Żywnościowe

Na mocy decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2021/2258 z dnia 14 grudnia 2021 r. w sprawie wniosku o rejestrację europejskiej inicjatywy obywatelskiej „»Green VAT« – unijny zielony VAT sprzyjający zrównoważonym i ekologicznym produktom i usługom” zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/788 (notyfikowana wcześniej jako dokument nr C(2021) 9041) niniejsza inicjatywa została zarejestrowana. 

Jak wskazują autorzy projektu, jego głównym celem jest „Obniżenie stawki podatku VAT dla ekologicznych produktów i usług”.  Ulga miałaby przysługiwać „dla produktów w Europie, które są ekologiczne, produkowane w sposób zrównoważony i przyjazne dla środowiska, tak aby wszystkie państwa członkowskie mogły aktywnie wspierać ochronę klimatu i środowiska”. Wnioskodawcy zaproponowali akurat taką formę wspierania ekologicznych rozwiązań, ponieważ podatek od wartości dodanej (VAT) jest narzędziem polityki fiskalnej dostępnym dla każdego rządu w Unii, dzięki czemu wprowadzenie takiego wymogu na poziomie unijnym byłoby możliwe do wdrożenia we wszystkich państwach, co zapewniłoby jego wysoką efektywność i skuteczność. Jako podstawę wprowadzenia takiego rozwiązania zaproponowano uelastycznienie stawek VAT, w sprawie którego decyzję podjęła Rada Ecofin latem 2021 r. 

Należy przy tym podkreślić, że rejestracja wniosku nie oznacza przyjęcia oraz zgody Komisji na wdrożenie proponowanych przez autorów rozwiązań, a jedynie potwierdza, że wniosek spełnia prawnie wymagane kryteria, niezbędne w celu dokonania jego rejestracji. Dalsze losy inicjatywy oraz to, czy wejdzie ona w życie nie są jeszcze znane. 

Pełen tekst decyzji Komisji dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2021.456.01.0017.01.POL&toc=OJ:L:2021:456:TOC 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Eko Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.