Green VAT - nowa inicjatywa obywatelska UE
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe
21.01.2022
Na mocy decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2021/2258 z dnia 14 grudnia 2021 r. w sprawie wniosku o rejestrację europejskiej inicjatywy obywatelskiej „»Green VAT« – unijny zielony VAT sprzyjający zrównoważonym i ekologicznym produktom i usługom” zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/788 (notyfikowana wcześniej jako dokument nr C(2021) 9041) niniejsza inicjatywa została zarejestrowana.
Jak wskazują autorzy projektu, jego głównym celem jest „Obniżenie stawki podatku VAT dla ekologicznych produktów i usług”. Ulga miałaby przysługiwać „dla produktów w Europie, które są ekologiczne, produkowane w sposób zrównoważony i przyjazne dla środowiska, tak aby wszystkie państwa członkowskie mogły aktywnie wspierać ochronę klimatu i środowiska”. Wnioskodawcy zaproponowali akurat taką formę wspierania ekologicznych rozwiązań, ponieważ podatek od wartości dodanej (VAT) jest narzędziem polityki fiskalnej dostępnym dla każdego rządu w Unii, dzięki czemu wprowadzenie takiego wymogu na poziomie unijnym byłoby możliwe do wdrożenia we wszystkich państwach, co zapewniłoby jego wysoką efektywność i skuteczność. Jako podstawę wprowadzenia takiego rozwiązania zaproponowano uelastycznienie stawek VAT, w sprawie którego decyzję podjęła Rada Ecofin latem 2021 r.
Należy przy tym podkreślić, że rejestracja wniosku nie oznacza przyjęcia oraz zgody Komisji na wdrożenie proponowanych przez autorów rozwiązań, a jedynie potwierdza, że wniosek spełnia prawnie wymagane kryteria, niezbędne w celu dokonania jego rejestracji. Dalsze losy inicjatywy oraz to, czy wejdzie ona w życie nie są jeszcze znane.
Pełen tekst decyzji Komisji dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2021.456.01.0017.01.POL&toc=OJ:L:2021:456:TOC
Wybierz obszar:
Eko
Prawo żywnościowe
Autor: Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Przeczytaj także
-
11.01.2022
Eco-score stanowi nowy trend w znakowaniu produktów spożywczych. Charakterystyczny system oznaczania przy pomocy „sygnalizacji świetlnej” znany z Nutri-Score tym razem nie odnosi się do wartości odżywczej produktu, lecz do jego wpływu na środowisko.
Czytaj więcej
-
03.01.2022
Od 1 stycznia 2022 r. stosowane są Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. U. L 150 z 14.06.2018 r.) oraz wydane na jego podstawie delegowane i wykonawcze akty UE.
Czytaj więcej
-
30.12.2021
Jest to już 10. publikacja przygotowana przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych dotycząca rolnictwa ekologicznego.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: