Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Listę aktów prawnych dotyczących rolnictwa ekologicznego, które obowiązują od 1 stycznia 2022 r. znajdą Państwo na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod linkiem: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/akty-prawne2
Jednocześnie informujemy, że od dnia 1 stycznia 2022 r. przestają obowiązywać następujące akty prawne UE, które stosuje się do 31 grudnia 2021 r.:
Aktualność przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego mogą Państwo sprawdzać w bazie aktów prawnych Unii Europejskiej pod linkiem: https://eur-lex.europa.eu/homepage.html.
Jednocześnie informujemy, że od dnia 1 stycznia 2022 r. stosowana będzie nadal, obowiązująca obecnie ustawa z dnia 25.06.2009 r. o rolnictwie ekologicznym (tj. Dz.U. z 2020 r. poz. 1324), do czasu opublikowania nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej, która obecnie znajduje się na etapie projektu.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Jest to już 10. publikacja przygotowana przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych dotycząca rolnictwa ekologicznego.
Rada Ministrów przyjęła uchwałę w sprawie przyjęcia projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027. Budżet przedsięwzięcia to ponad 25 mld euro.
W oznakowaniu i reklamie wielu środków spożywczych stosowane są komunikaty, które sugerują, że produkt jest zdrowy, ponieważ jego składniki pochodzą z rolnictwa ekologicznego. Takie komunikaty mają różny charakter. Czasami przekaz jest bardzo bezpośredni a czasami jest to ukryta sugestia. Bardzo często „zdrowie” i „ekologiczny charakter” powiązane są jeszcze z podkreśleniem „naturalności”.