Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiana przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Listę aktów prawnych dotyczących rolnictwa ekologicznego, które obowiązują od 1 stycznia 2022 r. znajdą Państwo na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod linkiem: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/akty-prawne2

Jednocześnie informujemy, że od dnia 1 stycznia 2022 r. przestają obowiązywać następujące akty prawne UE, które stosuje się do 31 grudnia 2021 r.:

  • Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91,
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli,
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich.

Aktualność przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego mogą Państwo sprawdzać w bazie aktów prawnych Unii Europejskiej pod linkiem: https://eur-lex.europa.eu/homepage.html.

Jednocześnie informujemy, że od dnia 1 stycznia 2022 r. stosowana będzie nadal, obowiązująca obecnie ustawa z dnia 25.06.2009 r. o rolnictwie ekologicznym (tj. Dz.U. z 2020 r. poz. 1324), do czasu opublikowania nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej, która obecnie znajduje się na etapie projektu.

Źródło: IJHARS 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Eko

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn