Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027

Kategoria: Biznes , Prawo Żywnościowe

Rada Ministrów przyjęła uchwałę w sprawie przyjęcia projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027. Budżet przedsięwzięcia to ponad 25 mld euro.

Przyjęcie Planu stanowi niezbędny element umożliwiający podjęcie negocjacji z Unią Europejską w celu ubiegania się przez Polskę o środki finansowe z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji (EFRG) oraz z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW).  Głównym celem Planu Strategicznego jest wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i gospodarstw rolnych, co zaś stanowi element szerszego spojrzenia na rolnictwo oraz wdrożenia nowych kierunków jego rozwoju jakie nakreślone zostały w Europejskim Zielonym Ładzie oraz strategii „Od pola do stołu”. Celem zmian w rolnictwie jest prowadzenie produkcji rolnej w sposób bardziej przyjazny dla środowiska, wspierający ochronę bioróżnorodności, korzystanie z zasobów odnawialnych, dobrostan zwierząt, dbanie o jakość gleby i powietrza, zwiększanie aktywności zawodowej mieszkańców wsi, a także wdrażanie innowacyjnych rozwiązań oraz usuwanie barier rozwojowych wsi i rolnictwa. 

Przyjęty Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 opiera się na czterech głównych obszarach takich jak:

  • zrównoważony rozwój gospodarstw i obszarów wiejskich
  • wspieranie konkurencyjności rolnictwa, co prowadzić ma do zapewnienia długoterminowego bezpieczeństwo żywnościowego
  • wspieranie i wzmacnianie ochrony środowiska, a w szczególności bioróżnorodności
  • wzmocnienie struktury społeczno-ekonomicznej obszarów wiejskich. 

Realizacja wyżej wymienionych założeń generalnych ma odbywać się przy pomocy mniejszych działań, które łącznie mają przyczynić się do zrównoważonego rozwoju rolnictwa zmierzającego w kierunku neutralności klimatycznej oraz ograniczenia wpływu na środowisko. Aby zachęcić rolników do podejmowania tego rodzaju UE zdecydowała się uruchomić liczne płatności bezpośrednie, które mają stanowić finansowe wsparcie w szczególności dla rolników podejmujących się przekierowania swojej produkcji na bardziej przyjazną środowisku. Jak podkreślono w założeniach planu, zostaną nadal utrzymane płatności bezpośrednie w ramach tych sektorów, które były dotychczas dofinansowywane. Ponadto „zaplanowano także kontynuację wsparcia powierzchniowego dla rolnictwa ekologicznego, które uwzględniać będzie jednak nowe rozwiązania i uproszczenia tak, aby w jak największym stopniu przyczynić się do osiągnięcia celu Europejskiego Zielonego Ładu, jeśli chodzi o wzrost powierzchni użytków rolnych objętych ekologicznymi metodami produkcji”. 

Budżet przedsięwzięcia to ponad 25 mld euro, z których ponad połowa (17 mld) ma być przeznaczona na płatności bezpośrednie. Odbiorcami pomocy finansowej mają być przede wszystkim rolnicy, ale także przedsiębiorcy oraz jednostki samorządu terytorialnego. 

Więcej informacji na ten temat znajdziesz pod adresem:

https://www.gov.pl/web/premier/uchwala-w-sprawie-przyjecia-projektu-planu-strategicznego-dla-wspolnej-polityki-rolnej-na-lata-20232027 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Eko Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.