Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska opracowała Plan Rozwoju dla Rolnictwa Ekologicznego. Jego głównym celem jest wsparcie rolnictwa ekologicznego oraz zwiększenie skali jego produkcji do 25% w stosunku do całej produkcji rolnej w Unii Europejskiej jeszcze przed 2030 r. Rozwój rolnictwa ekologicznego stanowi szczególnie istotny element kompleksowych zmian w Unii Europejskiej takich jak Europejski Zielony Ład, strategia „Od pola do stołu” oraz strategia w zakresie bioróżnorodności.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w komunikacie Komisji „Zalecenia dla państw członkowskich w sprawie ich planów strategicznych dotyczących wspólnej polityki rolnej” COM(2020) 846 final, dostępnym pod adresem:
https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2020/PL/COM-2020-846-F1-PL-MAIN-PART-1.PDF
Więcej na temat "Zielonego Ładu" dowiesz się z artykułu:
https://foodfakty.pl/zielony-lad-czyli-neutralnosc-klimatyczna-celem-wieloaspektowej-strategii-ue
Osiągnięcie skali produkcji ekologicznej rzędu 25% ma zostać urzeczywistnione poprzez realizację 23 konkretnych działań skupionych wokół 3 głównych osi takich jak: zwiększenie konsumpcji, wzrost produkcji oraz dalszy zrównoważony rozwój sektora rolnictwa ekologicznego.
Oś pierwsza: produkty i żywność ekologiczna dla wszystkich - wzrost popytu oraz zaufania konsumentów.
Jak wskazuje Komisja, przeciętny Europejczyk wydaje na produkty ekologiczne 84 euro w skali roku. Biorąc jednak pod uwagę różnorodny rozkład średniej konsumpcji żywności ekologicznej w poszczególnych w państwach członkowskich, średnia ta waha się w zależności od kraju od 1 aż do 344 euro. Z tego względu, pomimo, iż rolnictwo ekologiczne uważane jest za stosunkowo nowy sektor, charakteryzuje się dużym potencjałem wzrostu. Tylko na przestrzeni ostatnich 10 lat powierzchnia areałów wzrosła z 8.3 mln ha do w 2009 r. do 13.8 mln ha w 2019 r., co oznacza 66% wzrost. W tym samym okresie wartość rynku wzrosła z 18 mld euro do 41 mld euro.
W ramach tego obszaru Komisja planuje podjąć następujące działania:
Oś druga: w kierunku roku 2030 - wspieranie konwersji oraz całego łańcucha dostaw.
Podobnie jak miało to miejsce w przypadku średniej kwoty wydawanej przez statystycznego Europejczyka na żywność ekologiczną, również przeciętna wielkość areałów ekologicznych wynosząca 8.5% wszystkich upraw, znacząco różni się w przypadku poszczególnych państw członkowskich i waha się od 0.5% aż do ponad 25%. Nowe tendencje wspólnej polityki rolnej zmierzają w kierunku ułatwiania rolnikom przystępowania do systemu certyfikacji ekologicznej np. poprzez możliwość certyfikacji grupowej.
W ramach tego obszaru Komisja planuje podjąć następujące działania:
Oś trzecia: ekologia jako wzór - rozwój wkładu rolnictwa ekologicznego w zrównoważony rozwój.
Redukcja śladu węglowego wytwarzanego przez produkcję rolną stanowi istotny element dążenia Unii Europejskiej do neutralności klimatycznej, która ma zostać osiągnięta w 2050 roku. Ma to m.in. zapobiec postępującym zmianom klimatycznym, zmniejszyć emisję dwutlenku węgla oraz wspierać bioróżnorodność.
W ramach tego obszaru Komisja planuje podjąć następujące działania:
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat produkcji ekologicznej żywności? Zapisz się na webinar https://foodfakty.pl/podstawy-prawne-produkcji-zywnosci-ekologicznej
Szczegóły planu działań na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego dostępne są pod adresem:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_1275
Pełen tekst komunikatu Komisji w sprawie Planu Rozwoju Rolnictwa ekologicznego dostępny jest pod adresem:
Przeczytaj także
Na mocy rozporządzenia 2021/279 ustanowiono szczegóły wdrażania przepisów w zakresie rolnictwa ekologicznego. Określono m.in. etapy procedury stosowane przez podmioty w przypadku podejrzenia niezgodności z przepisami z powodu obecności niedopuszczonych produktów lub substancji, metodykę urzędowego postępowania wyjaśniającego oraz warunki stosowania niektórych oznaczeń.
Nowe rozporządzenie 2018/848 zacznie być stosowane rok później niż początkowo planowano. W konsekwencji jego przepisy będą miały zastosowanie od 1 stycznia 2022 r. Główną przyczyną zmiany terminu był wybuch pandemii COVID-19.
Nawet pomimo wybuchu pandemii, rynek żywności ekologicznej zachował tendencję wzrostową, która szacowana jest na ponad 20%. Oznacza to 3,5 razy szybszy wzrost w porównaniu do średniej dla całego koszyka spożywczego.