Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała, że ukazał się „Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2019 – 2020”.
Jest to już 10. publikacja przygotowana przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych dotycząca rolnictwa ekologicznego.
W „Raporcie” znajdują się dane statystyczne w zakresie liczby producentów, powierzchni użytków rolnych i produkcji ekologicznej, a także informacje między innymi o: przepisach na rynku krajowym i Unii Europejskiej, systemie nadzoru, kontroli oraz certyfikacji w rolnictwie ekologicznym. Dane statystyczne zostały opracowane i przygotowane w skali kraju, jak i z podziałem na poszczególne województwa.
Zapoznaj się z pełną treścią raportu - „Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2019 – 2020”, GIJHARS, Warszawa 2021.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Rada Ministrów przyjęła uchwałę w sprawie przyjęcia projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027. Budżet przedsięwzięcia to ponad 25 mld euro.
Parlament Europejski opublikował rezolucję w sprawie strategii „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. Stanowi to kolejny krok na drodze do wdrożenia założeń nowej Wspólnej Polityki Rolnej.
Nowość w Strefie Managera! Podcast dotyczący systemów certyfikacji żywności dostępny dla użytkowników Strefy. Nagranie stanowi wersję audio niniejszego materiału czytanego przez autorkę.