Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Alkaloidy tropanowe – wycofanie produktów z półek sklepowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W związku z ostatnimi powiadomieniami w systemie RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) dotyczącymi wykrycia wysokiego poziomu alkaloidów tropanowych w produktach spożywczych, przypominamy jak ważna jest świadomość producenta dotycząca jakości surowca, jaki został użyty w procesie produkcji.

Jako, że zanieczyszczenie metabolitami wtórnymi, które są wytwarzane jako naturalny sposób ochrony roślin przed szkodnikami jest trudne do uniknięcia, zaleca się kontrolę surowca z wykorzystaniem badań laboratoryjnych, pozwalających na ocenę przydatności surowca do użycia. Jest to dodatkowe działanie prewencyjne, które może zapobiec wycofaniu produktu ze sklepu, poniesieniu dodatkowych kosztów dla producenta, czy utracie zaufania konsumentów.

Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o podjęciu procedury wycofania produktów z półek sklepowych przez firmę Snack Food Poco Loco wybranych partii chrupek kukurydzianych. Produkty te można było zakupić w popularnych sklepach takich jak Rossmann oraz Carrefour. Wycofanie dotyczyło produktów w których stwierdzono wysoką zawartość alkaloidów tropanowych w surowcu użytym do ich produkcji.

Przypominamy, że spożycie takich produktów może mieć negatywny wpływ na zdrowie konsumentów. Wyrobami, które zostały wycofane z półek sklepowych było aż 8 rodzajów chipsów kukurydzianych, takich jak tortilla chips oraz nachosy. Produkty te należą do kategorii przekąsek często spożywanych przez konsumentów, w tym dzieci i młodzież, która jest grupą szczególnie wrażliwą.

Po więcej informacji dotyczących alkaloidów tropanowych zachęcamy do zapoznania się z artykułem ALKALOIDY TROPANOWE – ZMIANY PRAWNE. Przypominamy tym samym o Rozporządzeniu Komisji (UE) 1881/2006 ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych oraz Rozporządzeniem Komisji (UE) 2021/1408 zmieniającym zawierające najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów tropanowych w produktach zbożowych przetworzonych oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci, zawierających proso, sorgo, grykę zwyczajną lub ich produkty pochodne oraz w naparach ziołowych. Wprowadzone przepisy już obowiązują w przypadku powyższej grupy, a dla pozostałych grup produktów znaczącym terminem jest 1 września 2022.

ALKALOIDY TROPANOWE - BADANIA 

Bądź świadomym producentem – jeżeli chcesz mieć pewność, wybierz nasze laboratorium. Sprawdź, czy Twój produkt spełnia określone wymagania i nie zawiera takich substancji, jak alkaloidy tropanowe. Upewnij się, że Twój produkt może być dopuszczony do sprzedaży i jest bezpieczny dla konsumenta.

Bibliografia:

https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-okreslonych-partii-chipsow-kukurydzianych-ze-wzgledu-na-zastosowanie-skladnika-zanieczyszczonego-alkaloidami-tropanowymi2

https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-okreslonych-partii-chipsow-kukurydzianych-ze-wzgledu-na-zastosowanie-skladnika-zanieczyszczonego-alkaloidami-tropanowymi 

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Roxana Solarczyk, ekspertka SGS Polska z branży Health & Nutrition

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn