Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Alkaloidy tropanowe – wycofanie produktów z półek sklepowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W związku z ostatnimi powiadomieniami w systemie RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) dotyczącymi wykrycia wysokiego poziomu alkaloidów tropanowych w produktach spożywczych, przypominamy jak ważna jest świadomość producenta dotycząca jakości surowca, jaki został użyty w procesie produkcji.

Jako, że zanieczyszczenie metabolitami wtórnymi, które są wytwarzane jako naturalny sposób ochrony roślin przed szkodnikami jest trudne do uniknięcia, zaleca się kontrolę surowca z wykorzystaniem badań laboratoryjnych, pozwalających na ocenę przydatności surowca do użycia. Jest to dodatkowe działanie prewencyjne, które może zapobiec wycofaniu produktu ze sklepu, poniesieniu dodatkowych kosztów dla producenta, czy utracie zaufania konsumentów.

Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o podjęciu procedury wycofania produktów z półek sklepowych przez firmę Snack Food Poco Loco wybranych partii chrupek kukurydzianych. Produkty te można było zakupić w popularnych sklepach takich jak Rossmann oraz Carrefour. Wycofanie dotyczyło produktów w których stwierdzono wysoką zawartość alkaloidów tropanowych w surowcu użytym do ich produkcji.

Przypominamy, że spożycie takich produktów może mieć negatywny wpływ na zdrowie konsumentów. Wyrobami, które zostały wycofane z półek sklepowych było aż 8 rodzajów chipsów kukurydzianych, takich jak tortilla chips oraz nachosy. Produkty te należą do kategorii przekąsek często spożywanych przez konsumentów, w tym dzieci i młodzież, która jest grupą szczególnie wrażliwą.

Po więcej informacji dotyczących alkaloidów tropanowych zachęcamy do zapoznania się z artykułem ALKALOIDY TROPANOWE – ZMIANY PRAWNE. Przypominamy tym samym o Rozporządzeniu Komisji (UE) 1881/2006 ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych oraz Rozporządzeniem Komisji (UE) 2021/1408 zmieniającym zawierające najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów tropanowych w produktach zbożowych przetworzonych oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci, zawierających proso, sorgo, grykę zwyczajną lub ich produkty pochodne oraz w naparach ziołowych. Wprowadzone przepisy już obowiązują w przypadku powyższej grupy, a dla pozostałych grup produktów znaczącym terminem jest 1 września 2022.

ALKALOIDY TROPANOWE - BADANIA 

Bądź świadomym producentem – jeżeli chcesz mieć pewność, wybierz nasze laboratorium. Sprawdź, czy Twój produkt spełnia określone wymagania i nie zawiera takich substancji, jak alkaloidy tropanowe. Upewnij się, że Twój produkt może być dopuszczony do sprzedaży i jest bezpieczny dla konsumenta.

Bibliografia:

https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-okreslonych-partii-chipsow-kukurydzianych-ze-wzgledu-na-zastosowanie-skladnika-zanieczyszczonego-alkaloidami-tropanowymi2

https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-okreslonych-partii-chipsow-kukurydzianych-ze-wzgledu-na-zastosowanie-skladnika-zanieczyszczonego-alkaloidami-tropanowymi 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Roxana Solarczyk, ekspertka SGS Polska z branży Health & Nutrition

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.