Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wycofanie określonych partii chipsów kukurydzianych ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego alkaloidami tropanowymi

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Snack Food Poco Loco wycofaniu kilku partii chipsów kukurydzianych, 125g z powodu stwierdzenia wysokiej zawartości alakaloidów tropanowych, pochodzących z surowca użytego do ich produkcji.

Szczegóły dotyczące produktu:

 

Zdjęcie produktu

Nazwa produktu

Nr partii *

Data minimalnej trwałości

Wyprodukowano dla:

CARREFOUR POLSKA

ul. Targowa 72 Warszawa

 

MC BIO TORTILLA CHIPS 125g NATUR

32014

14/08/2022

32048

17/09/2022

32069

10/10/2022

32071

12/10/2022

32095

05/11/2022

32096

06/11/2022

32128

08/12/2022

32154

03/01/2023

32155

04/01/2023

 

MC BIO TORTILLA CHIPS 125g CHILLI

31351

17/07/2022

32015

15/08/2022

32048

17/09/2022

32073

14/10/2022

32101

11/11/2022

32129

09/12/2022

32155

04/01/2023

32183

02/02/2023

Dystrybutor:

EKO-WITAL Sp. z o. o.

ul. Staniewicka 5, Warszawa

 

Nachosy naturalne BIO 125 g Acapulco

32069

10/09/2022

32070

11/09/2022

32124

04/11/2022

 

Nachosy o smaku paprykowym BIO 125 g Acapulco

32016

16/07/2022

32038

07/08/2022

32098

08/10/2022

32128

08/11/2022

 

Nachosy o smaku chili BIO 125 g Acapulco

32048

17/08/2022

32074

15/09/2022

32101

11/10/2022

32129

09/11/2022

 

Nachosy o smaku śmietankowo-cebulowym BIO 125 g Acapulco

32049

18/08/2022

32073

14/09/2022

32099

09/10/2022

32126

06/11/2022

32127

07/11/2022

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Carrefour Polska Sp. z o.o. wycofała ze sprzedaży ww. produkty oraz podjęła decyzję o umieszczeniu w widocznym miejscu na terenie swoich sklepów informacji dotyczącej wycofania przedmiotowych produktów i możliwości ich zwrotu.

Eko – Wital Sp. z o.o. poinformowała swoich odbiorców o konieczności wycofania produktów z rynku.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.

Źródło: GIS

Autor:Główny Inspektorat Sanitarny
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.