Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Obecność niezadeklarowanych jaj (składnik alergenny) w jednej partii batonów proteinowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie:

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofywanie ze sprzedaży określonej poniżej partii batonów proteinowych o smaku waniliowo-migdałowym, ponieważ niewielka ilość batonów o smaku cytrynowym została nieprawidłowo zapakowana jako batony o smaku waniliowo-migdałowym.

Batony o smaku cytrynowym zawierają w składzie jaja (składnik alergenny); które z kolei nie są wymienione na etykiecie batonów o smaku waniliowo-migdałowym.

W wyniku tej pomyłki występuje ryzyko spożycia produktu przez osoby uczulone na jaja, co może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Herbalife baton proteinowy o smaku waniliowo-migdałowym

Numer partii: G221666A

Data minimalnej trwałości: 23/09/2022

Dystrybutor: Herbalife International Luxembourg S.à R.L., 16 Avenue de la Gare L-1610 Luxembourg

Przedstawicielstwo w Polsce: HERBALIFE POLSKA SP. Z O.O., Eurocentrum Office Complex, Al. Jerozolimskie 134, Budynek Gamma, Piętro 10, 02-305 Warszawa

Producent: Gustav Berning GmbH & Co. KG, Alte Heerstrasse 1, 49124 Georgsmarienhutte, Niemcy

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofanie kwestionowanego produktu i poinformowała swoich odbiorców.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez podmiot.

Zalecenia dla konsumentów:

Osoby uczulone na jaja nie powinny spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.

 

Źródło: GIS

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.