Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofywanie ze sprzedaży określonej poniżej partii batonów proteinowych o smaku waniliowo-migdałowym, ponieważ niewielka ilość batonów o smaku cytrynowym została nieprawidłowo zapakowana jako batony o smaku waniliowo-migdałowym.
Batony o smaku cytrynowym zawierają w składzie jaja (składnik alergenny); które z kolei nie są wymienione na etykiecie batonów o smaku waniliowo-migdałowym.
W wyniku tej pomyłki występuje ryzyko spożycia produktu przez osoby uczulone na jaja, co może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Nazwa produktu: Herbalife baton proteinowy o smaku waniliowo-migdałowym
Numer partii: G221666A
Data minimalnej trwałości: 23/09/2022
Dystrybutor: Herbalife International Luxembourg S.à R.L., 16 Avenue de la Gare L-1610 Luxembourg
Przedstawicielstwo w Polsce: HERBALIFE POLSKA SP. Z O.O., Eurocentrum Office Complex, Al. Jerozolimskie 134, Budynek Gamma, Piętro 10, 02-305 Warszawa
Producent: Gustav Berning GmbH & Co. KG, Alte Heerstrasse 1, 49124 Georgsmarienhutte, Niemcy
Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofanie kwestionowanego produktu i poinformowała swoich odbiorców.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez podmiot.
Osoby uczulone na jaja nie powinny spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
ZPC Flis Sp. j. poinformował o wycofaniu produktu bezglutenowego Wafle z kremem o smaku kakaowym "Bonitki", należącej do sieci handlowej Biedronka. Produkt zostaje wycofany przez sieć handlową z uwagi na ujawnienie glutenu na poziomie przekraczającym normę prawną dla produktu bezglutenowego.
Główny Inspektor Sanitarny w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu alergenu mleka w produkcie pn. Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g.
GIS został poinformowany o stwierdzeniu błędnych informacji podanych na etykiecie w języku polskim. Oznakowanie w języku polskim określa przedmiotowy produkt jako bezglutenowy podczas gdy na etykiecie w języku czeskim wskazana jest jego obecność.