Wycofanie z powodu glutenu - Wafle z kremem o smaku kakaowym Bonitki
22 czerwca 2022 r. pojawił się oficjalny komunikat firmy ZPC Flis Sp. j., Kuranów 12 96-325 Radziejowice, na temat wycofania z obrotu produktu bezglutenowego PL-038-190 Wafle z kremem o smaku kakaowym, 95 g w marce "Bonitki", należącej do sieci handlowej Biedronka. Produkt zostaje wycofany przez sieć handlową z uwagi na ujawnienie glutenu na poziomie przekraczającym normę prawną dla produktu bezglutenowego.
Wycofanie produktu z rynku nie wynika z kontroli urzędowej, ale rygorystycznie przestrzeganych przez sieć handlową Biedronka procedur związanych z dbałością o najwyższe standardy bezpieczeństwa produktów, w tym produktów przeznaczonych dla osób ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi.
Celem tego działania jest wyeliminowanie ryzyka spożycia produktu mogącego mieć wpływ na zdrowie konsumentów.
Kwestionowana partia została dostarczona do 3 Centrów Dystrybucyjnych sieci Biedronka (Mszczonów, Wyszków i Warszawa).
Osoby, które kupiły produkt numer partii/data minimalnej trwałości: 04.02.2023 F3 proszone są o jego zwrócenie do najbliższego sklepu należącego do sieci handlowej Biedronka.
Przeczytaj także
-
21.06.2022
Wycofanie jednej partii produktu pn. Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g ze względu na obecność alergenu- mleka
Główny Inspektor Sanitarny w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu alergenu mleka w produkcie pn. Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g.
-
08.06.2022
Wycofanie produktu pn. Orion – Lentilky czekoladowe drażetki 130 g ze względu na nieprawidłową etykietę w języku polskim
GIS został poinformowany o stwierdzeniu błędnych informacji podanych na etykiecie w języku polskim. Oznakowanie w języku polskim określa przedmiotowy produkt jako bezglutenowy podczas gdy na etykiecie w języku czeskim wskazana jest jego obecność.
-
17.05.2022
Wymagania dla żywności znakowanej jako „bezglutenowa” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” – informacje dla konsumentów i obowiązki przedsiębiorcy
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.