Jesteśmy ogólnopolską organizacją pożytku publicznego wspierającą osoby na diecie bezglutenowej. Działamy w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Katowicach, Poznaniu, Rzeszowie, Kielcach, Olsztynie, Białymstoku, Gdańsku, Lesznie, Szczecinie i innych miastach. Skupiamy osoby z celiakią, alergią na gluten, rodziców chorych dzieci, lekarzy, dietetyków oraz wszystkich zainteresowanych tematyką. Do Stowarzyszenia należy ponad 4000 osób z całego kraju.
Nasz główny cel to Polska jako kraj przyjazny osobom na diecie bezglutenowej. Pracujemy nad zwiększeniem świadomości na temat celiakii, poprawą wykrywalności choroby i polepszeniem jakości życia osób na diecie.
Reprezentujemy polskie środowisko osób na diecie bezglutenowej w Europie – należymy do AOECS (Association of European Coeliac Societies).
Nasze główne działania:
- Organizujemy liczne konferencje, np. Międzynarodowy Dzień Celiakii, sami uczestniczymy w konferencjach medycznych w kraju i za granicą pogłębiając w ten sposób naszą wiedzę
- Współpracujemy ze środowiskiem medycznym i naukowym, z lekarzami i dietetykami z całej Polski
- Prowadzimy serwis www.celiakia.pl, forum dyskusyjne poświęcone celiakii i diecie bezglutenowej, profil na Facebooku
- Organizujemy warsztaty edukacyjne i kulinarne oraz spotkania osób na diecie w całej Polsce (dorosłych i dzieci)
- Prowadzimy Punkt Informacyjno-Konsultacyjny z bezpłatnymi poradami dietetycznymi
- Szkolimy restauracje i obiekty gastronomiczne oraz włączamy je do naszego programu MENU BEZ GLUTENU: www.menubezglutenu.pl
- Dzięki nam od 2009 roku w Polsce dostępna jest bezglutenowa komunia (prowadzimy wykaz parafii z taką komunią)
- Nagłaśniamy temat celiakii i diety bezglutenowej w prasie i telewizji
- W 2011 zorganizowaliśmy pierwsze w Polsce targi żywności bezglutenowej Gluten Free EXPO
- Prowadzimy badania konsumenckie na zawartość glutenu w produktach
- Skutecznie walczymy o bezpieczną żywność bezglutenową – udzielamy licencji na używanie znaku Przekreślonego Kłosa na żywności bezglutenowej
- Publikujemy „Wykaz produktów bezglutenowych dostępnych na polskim rynku”
- Wydajemy bezpłatne poradniki „Celiakia i dieta bezglutenowa”, magazyn „Bez glutenu” oraz newsletter „Dieta bezglutenowa”.
- Współpracujemy z dietetykami i lekarzami z całej Polski
- Interweniujemy w sprawie diety bezglutenowej w szpitalach, sanatoriach, pomagamy w szkołach i przedszkolach
- Wspieramy, radzimy, pomagamy wszystkim osobom na diecie bezglutenowej, także spoza Stowarzyszenia
Jesteśmy organizacją pożytku publicznego – nasz numer KRS 0000 27 37 81
Członkami honorowymi Stowarzyszenia są m.in.: prof. Jerzy Socha, prof. Krystyna Karczewska, prof. Bożena Cukrowska, prof. Hanna Szajewska, prof. Hanna Gregorek, prof. Elżbieta Cyrta-Jarocka, prof. Maciej Kaczmarski, dr Ewa Lange, dr Joanna Myszkowska-Ryciak, dr Anna Stolarczyk, dr Ewa Waszczuk, dr Piotr Dziechciarz, dr Piotr Zimnicki, dr Barbara Kalita, dr Wojciech Marlicz.
Współpracujemy merytorycznie między innymi z Polskim Towarzystwem Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Instytutem Pomnikiem „Centrum Zdrowia Dziecka” oraz uniwersytetami medycznymi w wielu miastach Polski, a także z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
Słowa kluczowe: