19 Międzynarodowy Dzień Celiakii
Już wkrótce odbędzie się najważniejsze bezglutenowe wydarzenie tego roku w Polsce: 19. Międzynarodowy Dzień Celiakii. “Jesteś na diecie bezglutenowej? Jedz to, co sprawdzone!”. I koniecznie bądź tego dnia z nami! Zapraszamy dorosłych i dzieci na diecie. Szykujemy moc atrakcji i niespodzianek dla dużych i małych. Bezpłatnie i nie tylko dla członków Stowarzyszenia! Zapisz się!
Wydarzenie odbędzie się w sobotę 25 maja 2024 r. w godz. 10.00-15.00 w Instytucie Biocybernetyki i Inżynierii Biomedycznej PAN przy ul. Trojdena 4 w Warszawie. W tym roku poza częścią wykładową przygotowaliśmy także masę atrakcji dla dzieci w związku z Bezglutenowym Dniem Dziecka. W przerwach uczestnicy skorzystają z oferty firm, partnerów i patronów wydarzenia oraz z bezpłatnych porad dietetycznych i badań. Będą degustacje, prezentacja różnorodnej oferty produktów (także z możliwością ich zakupu), konkursy z atrakcyjnymi nagrodami dla dzieci i dorosłych, konkurs na Najlepszy Produkt z Przekreślonym Kłosem 19. MDC. W konkursie wybieramy trzy zwycięskie firmy: I, II i III miejsce. Będzie też spektakl teatralny i koncert dla dzieci, wraz z mnóstwem innych atrakcji, a dla dorosłych – spotkanie ze specjalistami, którzy będą odpowiadać na pytania nurtujące osoby na diecie bezglutenowej. Możecie je zadać już w formularzu zgłoszeniowym, a my przekażemy je naszym ekspertom.
Partnerzy 19. MDC, którzy już potwierdzili swoją obecność to:
- Partnerzy Główni:Balviten, Bezgluten, Schar, ZPC Flis
- Partnerzy: ELENA, Incola, Putka Bez Glutenu, Kresto
- Partner merytoryczny: Mazowiecki Oddział Wojewódzki NFZ
- Patronat medialny:Food Fakty
Co będzie się działo?
- wykłady ekspertów: dr n. med. Katarzyny Kondej-Muszyńskiej i dr n. med. Krzysztofa Marka na temat zawiłości diagnostycznych w celiakii, ciekawych i trudnych przypadków, chorób współistniejących. Także trwających obecnie badań nad lekami na celiakię, które mogłyby wspierać chorych (dowiemy się, czy czeka nas przełom?) – będzie dyskusja i odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
- odpowiemy na najbardziej nurtujące Was pytania na temat diety bezglutenowej oraz opowiemy o nowych trendach w produkcji żywności, którą spożywają osoby z celiakią – nasze ekspertki to: dr inż. Joanna Rachtan, Katarzyna Gabrysiak oraz dietetyczki z Centrum Diety Bezglutenowej
- wybierzemy Najlepszy produkt z Przekreślonym Kłosem 19. MDC – nagrodę dostaną nie tylko zwycięskie firmy, planujemy też niespodzianki dla głosujących!
- degustacje i możliwość zakupu prezentowanych produktów bezglutenowych oraz rozmowy z producentami
- bezpłatna analiza składu ciała
- bezpłatne porady dietetyczne
- możliwość wyrobienia karty EKUZ na stoisku NFZ oraz potwierdzenie profilu zaufanego
- Strefa Dzieci i Bezglutenowy Dzień Dziecka
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, ale obowiązują zapisy, które przyjmowane są do 17 maja poprzez wysyłanie formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie celiakia.pl.