Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Certyfikacja produktów bezglutenowych - znak towarowy Przekreślony Kłos

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Analiza ryzyka i zarządzanie alergenami w przemyśle spożywczym to zagadnienia, które dotyczą wszystkich producentów branży spożywczej. Lista alergenów jest jasno określona w Załączniku II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011, a na samym jej czele są zboża zawierające gluten.

Niniejszy tekst wyjaśnia, jak skutecznie potwierdzić jakość wytwarzanych produktów bezglutenowych certyfikatem i jakie grupy konsumentów ich poszukują.

Warto podkreślić, że konsument będący na ścisłej diecie ze względów zdrowotnych przestrzega jej do końca życia. Certyfikowane produkty bezglutenowe są dla klienta gwarancją bezpieczeństwa a znak towarowy Przekreślony Kłos pomaga w podejmowaniu decyzji podczas zakupów spożywczych.

Program certyfikacji produktów bezglutenowych oparty o Standard AOECS dla żywności bezglutenowej w naszym kraju od 2009 roku prowadzi Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Europejski System Licencyjny (European Licencing System), bo o nim mowa, jest międzynarodowym programem certyfikacji produktów bezglutenowych prowadzony wspólnie przez stowarzyszenia zrzeszone w AOECS (ang. Association of European Coeliac Societies – Zrzeszeniu Europejskich Stowarzyszeń Osób z Celiakią). Polskie Stowarzyszenie plasuje się w czołówce europejskich organizacji pod kątem ilości certyfikowanych produktów bezglutenowych (2 200 certyfikowanych produktów spożywczych). Tym samym skutecznie realizuje swoją misję zmiany Polski w kraj przyjazny osobom na diecie bezglutenowej poprzez zwiększenie dostępności bezpiecznej żywności dla osób z celiakią i z innych powodów stosujących dietę bezglutenową.

Istota certyfikacji żywności bezglutenowej

Głównym celem Europejskiego Systemu Licencyjnego jest zapewnienie bezglutenowym konsumentom szerokiego dostępu do bezpiecznej żywności poprzez certyfikację produktów bezglutenowych wspólnym, dobrze rozpoznawalnym w całej Europie i na świecie, zastrzeżonym symbolem Przekreślonego Kłosa. Certyfikacji podlegają produkty spożywcze (w tym suplementy diety), sprzedawane w opakowaniach jednostkowych i przeznaczone dla konsumenta ostatecznego.

Co wynika z badań konsumenckich?

Przeprowadzone dwukrotnie przez Stowarzyszenie badania konsumentów dowiodły, że 97 % ankietowanych osób na diecie bezglutenowej ufa produktom certyfikowanym ze znakiem Przekreślonego Kłosa i podczas zakupów sięga po nie dużo częściej niż po produkty bez certyfikacji. Aż 95 % respondentów chciałoby, żeby wszystkie sprzedawane produkty bezglutenowe były oznaczone znakiem towarowym Przekreślony Kłos. Według ankietowanych jest on najlepszą możliwą gwarancją dla osób żywiących się bezglutenowo (więcej informacji na www.celiakia.pl).

Kto kupuje żywność bezglutenową?

Jedna na sto osób w Polsce ma celiakię, a ⅔ tej grupy stanowią kobiety. Po produkty bezglutenowe sięgają także osoby z chorobą Dühringa, uczulone na pszenicę, z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, z chorobą Hashimoto, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy pacjenci onkologiczni. Często na dietę przechodzą również członkowie rodzin osób chorych, sportowcy oraz osoby ze świata showbiznesu, co znacząco poszerza grupę odbiorców certyfikowanych produktów bezglutenowych.

Jak uzyskać prawo do posługiwania się Przekreślonym Kłosem?

Uzyskanie certyfikatu i prawa do posługiwania się znakiem jest poprzedzone audytem na zgodność ze Standardem AOECS przeprowadzonym przez niezależnego audytora w zakładzie produkcyjnym oraz podpisaniem umowy licencyjnej. Podczas audytu szczegółowej ocenie poddawana jest zarówno dokumentacja, jak i sam proces produkcyjny. Pozytywnie zakończona certyfikacja umożliwia producentowi sprzedaż produktów z zastrzeżonym znakiem na terenie całej Europy, a po spełnieniu dodatkowych wymagań także poza nią.

Już 80 firm z certyfikatem

Pośród firm posiadających w Polsce prawo do używania znaku towarowego Przekreślony Kłos są międzynarodowe koncerny z rozpoznawalnymi na całym świecie markami, duże rodzime przedsiębiorstwa produkujące żywność bezglutenową w jednym lub w kilku zakładach produkcyjnych oraz mniejsze firmy rodzinne. Swoje marki poddają certyfikacji także sieci handlowe: ALDI, Jeronimo Martins (Biedronka), Netto, Scamark Polska (E'Leclerc). W procesie certyfikacji wielkość przedsiębiorstwa nie ma znaczenia - oceniany jest sposób zorganizowania produkcji dający gwarancję bezpieczeństwa bezglutenowego produktu gotowego. Coraz częściej spotykamy się z sytuacją, że jednym z wymogów, któremu muszą sprostać dostawcy sieci handlowych, jest wdrożenie przez nich Standardu AOECS w zakładzie produkcyjnym i przeprowadzenie audytu. Jest on przeprowadzany raz w roku w danym zakładzie produkcyjnym. Uzyskane od Stowarzyszenia zaświadczenie przejścia audytu umożliwia dostawcy podjęcie współpracy handlowej ze wszystkimi podmiotami, oczekującymi od swoich kontrahentów potwierdzenia bezglutenowej jakości wytwarzanych produktów. Audyt uwzględnia produkty wytwarzane pod marki własne i marki klientów. Aktualną listę produktów certyfikowanych można znaleźć w wykazie Produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa (https://celiakia.pl/przekreslony-klos/wykaz-certyfikowanych-produktow-bezglutenowych/) dostępnym do pobrania bezpłatnie w formie PDF.

Zapraszamy do kontaktu

Stowarzyszenie udziela wszelkiego potrzebnego wsparcia na każdym etapie certyfikacji: spotkania online, prezentacja szkoleniowa, prezentacja obrazująca rynek bezglutenowy w Polsce, kwestionariusz samooceny przed audytem, audyt wstępny oraz pomoc w zaplanowaniu wdrożenia produktów certyfikowanych na etapie przejściowym. Czas certyfikacji jest uzależniony od specyfiki zakładu produkcyjnego, jednak istnieje możliwość jego oszacowania już po pierwszym spotkaniu. Więcej informacji można uzyskać kontaktując się z koordynatorkami programu przez formularz kontaktowy na stronie www.przekreslonyklos.pl/kontakt/.

Wybierz temat: Alergeny Certyfikacja

Autor: Barbara Domaracka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.