Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Analiza ryzyka i zarządzanie alergenami w przemyśle spożywczym to zagadnienia, które dotyczą wszystkich producentów branży spożywczej. Lista alergenów jest jasno określona w Załączniku II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011, a na samym jej czele są zboża zawierające gluten.
Niniejszy tekst wyjaśnia, jak skutecznie potwierdzić jakość wytwarzanych produktów bezglutenowych certyfikatem i jakie grupy konsumentów ich poszukują.
Warto podkreślić, że konsument będący na ścisłej diecie ze względów zdrowotnych przestrzega jej do końca życia. Certyfikowane produkty bezglutenowe są dla klienta gwarancją bezpieczeństwa a znak towarowy Przekreślony Kłos pomaga w podejmowaniu decyzji podczas zakupów spożywczych.
Program certyfikacji produktów bezglutenowych oparty o Standard AOECS dla żywności bezglutenowej w naszym kraju od 2009 roku prowadzi Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Europejski System Licencyjny (European Licencing System), bo o nim mowa, jest międzynarodowym programem certyfikacji produktów bezglutenowych prowadzony wspólnie przez stowarzyszenia zrzeszone w AOECS (ang. Association of European Coeliac Societies – Zrzeszeniu Europejskich Stowarzyszeń Osób z Celiakią). Polskie Stowarzyszenie plasuje się w czołówce europejskich organizacji pod kątem ilości certyfikowanych produktów bezglutenowych (2 200 certyfikowanych produktów spożywczych). Tym samym skutecznie realizuje swoją misję zmiany Polski w kraj przyjazny osobom na diecie bezglutenowej poprzez zwiększenie dostępności bezpiecznej żywności dla osób z celiakią i z innych powodów stosujących dietę bezglutenową.
Istota certyfikacji żywności bezglutenowej
Głównym celem Europejskiego Systemu Licencyjnego jest zapewnienie bezglutenowym konsumentom szerokiego dostępu do bezpiecznej żywności poprzez certyfikację produktów bezglutenowych wspólnym, dobrze rozpoznawalnym w całej Europie i na świecie, zastrzeżonym symbolem Przekreślonego Kłosa. Certyfikacji podlegają produkty spożywcze (w tym suplementy diety), sprzedawane w opakowaniach jednostkowych i przeznaczone dla konsumenta ostatecznego.
Co wynika z badań konsumenckich?
Przeprowadzone dwukrotnie przez Stowarzyszenie badania konsumentów dowiodły, że 97 % ankietowanych osób na diecie bezglutenowej ufa produktom certyfikowanym ze znakiem Przekreślonego Kłosa i podczas zakupów sięga po nie dużo częściej niż po produkty bez certyfikacji. Aż 95 % respondentów chciałoby, żeby wszystkie sprzedawane produkty bezglutenowe były oznaczone znakiem towarowym Przekreślony Kłos. Według ankietowanych jest on najlepszą możliwą gwarancją dla osób żywiących się bezglutenowo (więcej informacji na www.celiakia.pl).
Kto kupuje żywność bezglutenową?
Jedna na sto osób w Polsce ma celiakię, a ⅔ tej grupy stanowią kobiety. Po produkty bezglutenowe sięgają także osoby z chorobą Dühringa, uczulone na pszenicę, z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, z chorobą Hashimoto, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy pacjenci onkologiczni. Często na dietę przechodzą również członkowie rodzin osób chorych, sportowcy oraz osoby ze świata showbiznesu, co znacząco poszerza grupę odbiorców certyfikowanych produktów bezglutenowych.
Jak uzyskać prawo do posługiwania się Przekreślonym Kłosem?
Uzyskanie certyfikatu i prawa do posługiwania się znakiem jest poprzedzone audytem na zgodność ze Standardem AOECS przeprowadzonym przez niezależnego audytora w zakładzie produkcyjnym oraz podpisaniem umowy licencyjnej. Podczas audytu szczegółowej ocenie poddawana jest zarówno dokumentacja, jak i sam proces produkcyjny. Pozytywnie zakończona certyfikacja umożliwia producentowi sprzedaż produktów z zastrzeżonym znakiem na terenie całej Europy, a po spełnieniu dodatkowych wymagań także poza nią.
Już 80 firm z certyfikatem
Pośród firm posiadających w Polsce prawo do używania znaku towarowego Przekreślony Kłos są międzynarodowe koncerny z rozpoznawalnymi na całym świecie markami, duże rodzime przedsiębiorstwa produkujące żywność bezglutenową w jednym lub w kilku zakładach produkcyjnych oraz mniejsze firmy rodzinne. Swoje marki poddają certyfikacji także sieci handlowe: ALDI, Jeronimo Martins (Biedronka), Netto, Scamark Polska (E'Leclerc). W procesie certyfikacji wielkość przedsiębiorstwa nie ma znaczenia - oceniany jest sposób zorganizowania produkcji dający gwarancję bezpieczeństwa bezglutenowego produktu gotowego. Coraz częściej spotykamy się z sytuacją, że jednym z wymogów, któremu muszą sprostać dostawcy sieci handlowych, jest wdrożenie przez nich Standardu AOECS w zakładzie produkcyjnym i przeprowadzenie audytu. Jest on przeprowadzany raz w roku w danym zakładzie produkcyjnym. Uzyskane od Stowarzyszenia zaświadczenie przejścia audytu umożliwia dostawcy podjęcie współpracy handlowej ze wszystkimi podmiotami, oczekującymi od swoich kontrahentów potwierdzenia bezglutenowej jakości wytwarzanych produktów. Audyt uwzględnia produkty wytwarzane pod marki własne i marki klientów. Aktualną listę produktów certyfikowanych można znaleźć w wykazie Produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa (https://celiakia.pl/przekreslony-klos/wykaz-certyfikowanych-produktow-bezglutenowych/) dostępnym do pobrania bezpłatnie w formie PDF.
Zapraszamy do kontaktu
Stowarzyszenie udziela wszelkiego potrzebnego wsparcia na każdym etapie certyfikacji: spotkania online, prezentacja szkoleniowa, prezentacja obrazująca rynek bezglutenowy w Polsce, kwestionariusz samooceny przed audytem, audyt wstępny oraz pomoc w zaplanowaniu wdrożenia produktów certyfikowanych na etapie przejściowym. Czas certyfikacji jest uzależniony od specyfiki zakładu produkcyjnego, jednak istnieje możliwość jego oszacowania już po pierwszym spotkaniu. Więcej informacji można uzyskać kontaktując się z koordynatorkami programu przez formularz kontaktowy na stronie www.przekreslonyklos.pl/kontakt/.
Przeczytaj także
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) przeprowadziła badanie, którego celem było przeglądanie międzynarodowej literatury oraz wytycznych dotyczących metod oczyszczania w celu eliminacji alergenów pokarmowych z powierzchni. Badanie ma wspomóc prace nad profilaktycznym oznaczaniem alergenów (PAL- precautionary allergen labelling).
Jak unikać alergii pokarmowych bazując na dokładnym czytaniu etykiet? Sprawdzone rady Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności staną się podręczną listą alergików (których liczba z roku na rok niestety rośnie).
Specjalistka w zakresie technologii żywności, inż. Carolina Motto, wyjaśnia jak w bezpieczny i wiarygodny sposób znakować produkty spożywcze jako „bezglutenowe” z wykorzystaniem jej autorskiego Modelu Czterech Etapów (M4E).