Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dwutlenek tytanu - szkodliwy czy nie?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Każdy z nas ma swoje ulubione słodycze. Jednak nie każdy wie, że w składzie wielu z nich jeszcze do niedawna można było znaleźć niebezpieczny dla zdrowia dwutlenek tytanu. Na szczęście jego stosowanie od 7 sierpnia 2022 r. jest niedozwolone. Dlaczego tak się stało? Dowiecie się z lektury tego artykułu.

CO TO JEST DWUTLENEK TYTANU?

Dwutlenek tytanu, inaczej biel tytanowa, to barwnik spożywczy o symbolu E171, którego funkcją technologiczną jest zwiększenie atrakcyjności wizualnej żywności oraz nadanie jej białego koloru. Ma właściwości rozjaśniające i wybielające.

DWUTLENEK TYTANU — W JAKICH PRODUKTACH GO ZNAJDZIEMY?

Dwutlenek tytanu jest często stosowany w różnych kategoriach żywności, w tym w:

  • produktach piekarniczych,
  • zupach,
  • sosach,
  • sałatkach,
  • pastach do kanapek,
  • suplementach diety.

Stosuje się go również w wyrobach cukierniczych, szczególnie tych zabarwionych na biało, np.: w gumach do żucia, wyrobach z białą polewą (w tym w lukrze do ciast). Jest również powszechnie używany w produkcji kosmetyków (podkłady, cienie do powiek, kremy, w tym w kremach z filtrem – związek ten chroni przed promieniowaniem UVA i UVB), leków, farb i produktów higieny osobistej.

DWUTLENEK TYTANU — SZKODLIWY CZY NIE? – OPINIA EFSA

Analizując wszystkie dane i badania naukowe, eksperci EFSA ds. dodatków do żywności i aromatów (FAF) stwierdzili, że dwutlenek tytanu nie może być uważany za bezpieczny. Wszystko dlatego, że dwutlenek tytanu (E 171) stosowany jest często w postaci nanocząsteczek (poniżej 100 nanometrów), a, jak wykazały badania, nanocząsteczki dwutlenku tytanu mogą stanowić do 50% wszystkich cząsteczek TiO₂ w żywności. Warto zaznaczyć, że im mniejszych rozmiarów jest cząsteczka dwutlenku tytanu, tym łatwiej jest absorbowana przez organizm człowieka. Co za tym idzie, tym większy może mieć na niego wpływ. To może powodować obawy związane z genotoksycznością.

CO TO WŁAŚCIWIE JEST GENOTOKSYCZNOŚĆ?

Genotoksyczność jest to zdolność substancji chemicznej do uszkadzania DNA, czyli materiału genetycznego komórek. Genotoksyczność może prowadzić do skutków rakotwórczych. Na podstawie nowych danych i metod badawczych eksperci EFSA nie byli w stanie wykluczyć obaw o genotoksyczność TiO2, w związku z czym nie mogli ustalić bezpiecznego poziomu dziennego spożycia dwutlenku tytanu.

REGULACJE PRAWNE

W maju 2021 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię, w której stwierdził, że dwutlenek tytanu nie może być dłużej uznawany za bezpieczny jako dodatek do żywności. Na podstawie tej opinii Komisja Europejska i państwa członkowskie zgodziły się na usunięcie wszystkich zastosowań dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności.

Dnia 14 stycznia 2022 roku na mocy Rozporządzenia Komisji (UE) 2022/63 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do dodatku do żywności dwutlenku tytanu (E171) - stosowanie dwutlenku tytanu w żywności zostało zabronione. Wyjątkiem od tej zasady są jedynie pewne produkty lecznicze.

Rozporządzenie to weszło w życie 7 lutego 2022 roku. W Rozporządzeniu zawarto jednak sześciomiesięczny okres przejściowy, aby dać przedsiębiorstwom spożywczym czas na stopniowe wycofanie się ze stosowania tego dodatku do żywności i zmianę składu produktów przy użyciu odpowiednich zamienników. Okres ten zakończył się w dniu 7 sierpnia 2022 r.

Dwutlenek tytanu w produktach spożywczych, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone na rynek UE przed dniem 7 sierpnia 2022 r., może pozostać na rynku do czasu upływu daty minimalnej trwałości lub daty przydatności do spożycia. Natomiast żywność wyprodukowana lub wprowadzona do obrotu po 7. sierpnia 2022 r. nie może zawierać dwutlenku tytanu.

Zakaz stosowania dwutlenku tytanu obowiązuje w każdym państwie członkowskim UE oraz w Irlandii Północnej. Niektóre państwa, takie jak Wielka Brytania (z wyłączeniem Irlandii Północnej), nadal zezwalają na stosowanie dwutlenku tytanu.

Wszystkie przedsiębiorstwa spożywcze stosujące obecnie dwutlenek tytanu jako dodatek do żywności są prawnie zobowiązane do spełnienia wymogów Rozporządzenia (UE) 2022/63zakazującego stosowania dwutlenku tytanu.

Zapraszamy do kontaktu z Laboratorium Badań Żywności SGS Polska, które ma możliwości analityczne w zakresie wykrywania, analizy i oznaczenia obecności dodatków spożywczych, w tym barwników w żywności. Dysponujemy sprzętem i wiedzą wymaganą do wykonywania badań na obecność dodatków spożywczych. Nasze laboratoria posiadają akredytację ISO 17025.

 

BIBLIOGRAFIA:

  1. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/63 z dnia 14 stycznia 2022 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do dodatku do żywności ditlenek tytanu (E 171) (Publications Office (europa.eu))
  2. European Food Safety Authority, 6 May 2021, Titanium dioxide: E171 no longer considered safe when used as a food additive
  3. Food Safety Authority of Ireland, 15 July 2022, Titanium Dioxide is No Longer Authorised as a Food Additive in the EU from 7 August 2022 (Titanium Dioxide is no longer authorised as a food additive in the EU from 7 August 2022 (fsai.ie))
  1. Kosmala K., Szymańska R. 2016: Nanocząsteczki tlenku tytanu (IV). Otrzymywanie, właściwości i zastosowanie. Kosmos 65(2), 235-245

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Sylwia Bocian, ekspertka SGS Polska w branży Health & Nutrition

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.