Błąd operacji
Popraw informacje i spróbuj ponownie.
Błąd operacji
Komisja Europejska odmówiła udzielenia zezwolenia na stosowanie ditlenku tytanu (E 171) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt.
Na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/2090 z dnia 25 listopada 2021 r. odmówiono udzielenia zezwolenia na stosowanie ditlenku tytanu (E 171), zwanego także dwutlenkiem tytanu, jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt. Dwutlenek tytanu (E 171) dotychczas wpisany był w kategorii „dodatki sensoryczne”, w grupie funkcjonalnej „barwniki – substancje, które dodają kolorów lub przywracają kolory w paszach”.
Istniejące zapasy tego dodatku oraz zawierające go premiksy mają zostać wycofane z obrotu do dnia 20 marca 2022 r. Również materiały paszowe i mieszanki paszowe wyprodukowane z wykorzystaniem dwutlenku tytanu lub premiksów, przed dniem 20 marca 2022 r. Mają zostać wycofane z obrotu, jednakże w takim wypadku ustawodawca przewidział nieco dłuższy czas na ich wycofanie, ponieważ ma ono nastąpić do dnia 20 czerwca 2022 r.
Powodem dla którego dwutlenek tytanu został wycofany z użycia jako dodatek paszowy jest brak konkretnych danych dotyczących bezpieczeństwa jego stosowania jako dodatku paszowego wskutek czego nie można ocenić poziomu bezpieczeństwa dla gatunków docelowych, konsumentów i środowiska. W efekcie nie można wykluczyć jednoznacznie genotoksyczności cząstek ditlenku tytanu, co budzi potencjalne obawy co do bezpieczeństwa dodatku dla gatunków docelowych (zwłaszcza dla zwierząt długożyjących i zwierząt reprodukcyjnych), konsumentów i użytkowników, w szczególności w zakresie wpływu dwutlenku tytanu na oczy i skórę. Ponadto Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zauważył, że ditlenek tytanu może być rakotwórczy dla pracowników w przypadku dostania się do dróg oddechowych oraz że skoro nie można wykluczyć genotoksyczności cząstek ditlenku tytanu, należy ją uznać za dodatkowe potencjalne zagrożenie dla użytkowników mających styczność z dodatkiem. Brak pewności co do bezpieczeństwa stosowania określonego dodatku stanowi wystarczającą przesłankę do wycofania go z obrotu.
Pełen tekst rozporządzenia 2021/2090 dostępny jest pod adresem:
Interesuje Cię problematyką dotycząca urzędowej kontroli i pasz? Chcesz dowiedzieć się jakie organy mogą przeprowadzić kontrolę w Twojej firmie oraz jaki jest zakres ich kompetencji? Zapisz się na szkolenie online LIVE:
https://foodfakty.pl/szkolenie-urzedowa-kontrola-zywnosci-i-pasz
Czy wiesz jak wygląda kwestia Twojej odpowiedzialności prawnej za produkty, które wprowadzasz do obrotu? Jakie są rodzaje odpowiedzialności prawnej w prawie żywnościowym dla producentów, przetwórców oraz sprzedawców żywności? Tego dowiesz się ze szkolenia na temat odpowiedzialności prawnej producentów żywności! Zapisy na szkolenie LIVE dostępne są pod adresem:
https://foodfakty.pl/szkolenie-odpowiedzialnosc-prawna-producentow-i-przetworcow-zywnosci
Jeśli chcesz rozpocząć produkcję żywności ekologicznej to więcej na temat tego jak uzyskać certyfikat „ekoliścia”, jakie są warunki produkcji ekologicznej oraz co ulegnie zmianie od 1 stycznia 2022 r. sprawdź szkolenia dostępne pod adresem:
https://foodfakty.pl/szkolenie-zasady-produkcji-ekologicznej
https://foodfakty.pl/szkolenie-zywnosc-ekologiczna-od-1-stycznia-2022-co-ulegnie-zmianie
Przeczytaj także
Panel EFSA ds. dodatków i produktów lub substancji wykorzystywanych w paszach dla zwierząt (FEEDAP) wydał opinię negatywną nt. bezpieczeństwa stosowania dwutlenku tytanu w paszach nie mogąc wykluczyć obaw związanych z jego genotoksycznością.
Sprawdź w jakich produktach obecnie stosowany jest w Polsce dwutlenek tytanu (E171). Chroń siebie i swoje dzieci.
Jeszcze w maju br. Komisja Europejska ma rozpocząć konsultacje z krajami członkowskimi UE dotyczące zakazu stosowania dwutlenku tytanu - barwnika spożywczego E171.
Polecane produkty
Strefa Managera to unikalne narzędzia wiedzy przyczyniające się do zwiększania efektywności decyzji managerskich, ale również służące do zaangażowania pracowników poprzez rónorodne formy informacji. Specjaliści FoodFakty samodzielnie i we wpółpracy z ekspertami Partnerów projektu sukcesywnie rozwijają ofertę strefy.
To comiesięczna analiza wszystkich przypadków produktów niebezpiecznych zgłoszonych do systemu RASFF, przegląd analiz ryzyka EFSA, zestawienie nowych limitów prawnych pozostałości w żywności EU-LEX, podsumowanie nowych przypadków zafałszowań, najciekawsze case study.
Miesięczne raporty FoodFakty LEX SCAN dostępne w formie inteligentnych plików Excel - zmiany krajowych i unijnych aktów prawnych.