Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opinia EFSA - dwutlenek tytanu nie jest bezpieczny jako dodatek do pasz

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dwutlenek tytanu nie może już być uważany za bezpieczny, gdy jest stosowany jako dodatek w paszach dla zwierząt, uznała EFSA.

Panel EFSA ds. dodatków i produktów lub substancji wykorzystywanych w paszach dla zwierząt (FEEDAP) również wydał opinię negatywną nt. bezpieczeństwa stosowania dwutlenku tytanu w paszach w ślad za wcześniejszymi ustaleniami Panelu EFSA w sprawie dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF), który to uznał, że ten związek nie może być uznany za bezpieczny, kiedy jest stosowany jako dodatek do żywności.

Panel FEEDAP nie mógł wykluczyć obaw związanych z genotoksycznością, czyli zdolnością substancji do uszkadzania DNA, materiału genetycznego komórek.

Po spożyciu doustnym wchłanianie cząstek dwutlenku tytanu jest niskie, ale mogą one kumulować się w organizmie. To, wraz z brakiem danych, oznaczało, że panel nie mógł wyciągnąć wniosków na temat bezpieczeństwa TiO2 dla zwierząt, konsumentów i środowiska. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo użytkownika, dwutlenek tytanu jest uważany za potencjalnie rakotwórczy przy wdychaniu.

Dwutlenek tytanu jest obecnie dopuszczony do stosowania jako środek barwiący.

Więcej o: bezpieczeństwie i skuteczności dodatku paszowego składającego się z dwutlenku tytanu dla wszystkich gatunków zwierząt (Tytanium Dioxide Manufacturers Association)

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.