Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Stało się: Negatywna opinia EFSA dla dwutlenku tytanu

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

WPROWADZENIE

Wielokrotnie pisaliśmy o kontrowersjach związanych ze stosowaniem dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności (barwnika) o numerze E 171. Debata nad jego bezpieczeństwem toczy się od kilku lat. Wątpliwości dotyczą skutków jego spożywania i możliwych negatywnych efektów kumulacji w organizmie nanocząstek zawartych w E 171. Dwutlenek tytanu jest dozwolony do stosowania w różnych kategoriach żywności, m.in. słodyczach, lodach czy suplementach diety.

NOWA OPINIA EFSA

Ostatnia opinia EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) przygotowana w 2016 r. w ramach programu ponownej oceny dodatków do żywności nie dawała podstaw do wycofania tej substancji w wykazu dozwolonych dodatków, znajdującego się w załączniku II do rozporządzenia nr 1333/2008[1]. EFSA zalecił jednak pogłębienie badań w zakresie wpływu E 171 na układ rozrodczy w celu ustalenia ADI (akceptowane dzienne pobranie). Wskazano także braki dotyczące charakterystyki dodatku, w szczególności w odniesieniu do wielkości cząstek (kwestia nano) i ich kumulacji w organizmie.

W międzyczasie niektóre urzędy państw członkowskich podjęły decyzję o wyeliminowaniu produktów zawierających w swoim składzie E 171 z rynku krajowego (np. Francja).

Aktualna opinia EFSA z 6 maja 2021 uwzględnia najnowsze wyniki badań naukowych, w tym dotyczące charakterystyki i oceny narażenia.

Wniosek z niej płynący jest taki, że nie da się potwierdzić bezpieczeństwa E 171 stosowanego jako dodatek do żywności z uwagi na wątpliwości dotyczące efektu genotoksycznego nanocząstek tej substancji, przedostających się do ludzkiego organizmu.

ZNACZENIE DLA FIRM

Negatywna opinia EFSA nie oznacza automatycznie zakazu dalszego stosowania E 171 w żywności, jest natomiast podstawą do wydania prawnego zakazu przez KE (Komisję Europejską).

Zakaz oznaczałby usunięcie dwutlenku tytanu z unijnego wykazu dozwolonych dodatków poprzez zmianę rozporządzenia 1333/2008. Rozmowy na temat konkretnych rozwiązań prawnych mogą być przedmiotem najbliższego posiedzenia Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (z ang. PAFF Committee).

Z uwagi na powyższe już dziś warto rozważyć reformulację składu  produktów, które zawierają ww. barwnik. Opinia EFSA skłania do wniosku, że w przypadku uchwalenia nowych przepisów okres przejściowy dla produktów niezgodnych z nowymi wymogami może być bardzo krótki.

UWAGA: Trzeba pamiętać o tym, że KE ma uprawienia do tego, aby działać zdecydowanie w sytuacjach zagrożenia dla zdrowia konsumentów, co czasem oznacza skrócenie standardowych okresów na dostosowanie się do zmiany przepisów. 

 



 

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Joanna Olszak, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGIFC

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki :

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.