Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy musimy bać się E171 (dwutlenek tytanu) - sytuacja na polskich półkach - raport specjalny FoodFakty

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Ostatnie kilka tygodni to szeroko zakrojona dyskusja i publikacje EFSA na temat bezpieczeństwa dwutlenku tytanu. Temat jednak wcale nie jest nowy, Francja już w 2018 roku po przeprowadzonych badaniach zapowiedziała wprowadzenie zakazu (więcej informacji tutaj). Sama negatywna opinia EFSA to jeszcze nie jest prawo, więc dodatek póki co jest legalnym składnikiem wielu produktów, w tym produktów chętnie spożywanych przez dzieci, ale również osoby stosujące suplementację. Póki co pozostaje czytanie etykiet i unikanie tego typu produktów.

Postanowiliśmy zweryfikować rynek i sprawdzić, czy takie produkty są obecnie dostępne w obrocie i ile ich jest. Mamy świadomość, że z pewnością jest to ułamek rynku, ale już kilkudniowe poszukiwania zaskutkowały znalezieniem prawie 70 takich produktów.

Z raportu dowiecie się Państwo:

  • Jakie kategorie produktów są szczególnie narażone na występowanie tego dodatku
  • Jakie suplementy są szczególnie narażone
  • Poznacie konkretne przykłady, z pełną dokumentacją zdjęciową i danymi o prawie 70 takich produktach

Ze względu na bardzo dużą pracochłonność przygotowania tej informacji udostępniamy to opracowanie za niewielką opłatą. 

 

POBIERZ RAPORT: PRZEGLĄD PRODUKTÓW Z DODATKIEM DWUTLENKU TYTANU E171

 

Jeśli masz potrzebę wykonania podobnej analizy rynku lub innej, opartej na analizie porównawczej produktów dostępnych na rynku, koniecznie skontaktuj się z nami. Posiadamy rozbudowane narzędzia do integrowania danych o produktach.

Opinia EFSA nt. dwutlenku tytanu

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zakwestionował bezpieczeństwo stosowania dwutlenku tytanu (E 171) jako dodatku do żywności. Dodatek ten popularnie stosowany jest w wyrobach cukierniczych, takich jak ciastka, lizaki, czy dekoracje cukiernicze; w orzechach powlekanych; w suplementach diety (np. w kapsułkach lub tabletkach) czy w produktach do smarowania chleba. Urząd wskazał, iż brak jest pewności naukowej co do bezpieczeństwa stosowania dwutlenku tytanu, co stanowi wystarczającą podstawę dla wycofania danego produktu, substancji lub dodatku z obrotu w Unii Europejskiej. Innymi słowy, by określona substancja została zakazana nie musi zostać uznana bezsprzecznie za niebezpieczną, a wystarczy jedynie, by brak było danych potwierdzających bezpieczeństwo jej stosowania.

Kompetencje EFSA

Należy przy tym pamiętać, iż EFSA nie posiada kompetencji w zakresie zmiany lub stanowienia prawa, a wydany przez niego dokument ma charakter opinii naukowej, która nie jest obowiązującym prawem, lecz jedynie może stanowić impuls do jego zmiany przez odpowiednie organy unijne. Zadaniem EFSA jest przede wszystkim udzielanie niezależnych, aktualnych porad naukowych na temat kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności, a także współpraca z organami krajowymi oraz unijnymi, jak również innymi stronami w związku ze zwiększeniem bezpieczeństwa żywności w UE. Urząd pełni zatem przede wszystkim funkcję doradczą, a nie jest organem prawotwórczym.

Obecny stan prawny

Dwutlenek tytanu obecnie jest dopuszczony do obrotu jako dodatek do żywności na mocy rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności. W celu wycofania go ze sprzedaży w całej UE konieczna będzie zmiana rozporządzenia nr 1333/2008 poprzez skreślenie dwutlenku tytanu z unijnego wykazu dodatków do żywności. Dwutlenek tytanu został już wycofany w niektórych krajach UE, takich jak np. Francja. Ze względu na negatywną opinię wydaną przez EFSA można spodziewać się podjęcia stosownych kroków ze strony organów UE zmierzających do zmiany prawa.

Pełen tekst opinii EFSA dostępny jest pod adresem:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6585

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Magdalena Wolska, Aleksandra Nowik

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.