Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Indyjskie przyprawy pod ostrzałem: zanieczyszczenie tlenkiem etylenu budzi globalne zaniepokojenie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Indyjskie przyprawy, cenione za swój aromatyczny wkład w światową kuchnię, są obecnie przedmiotem intensywnej międzynarodowej kontroli. Ta wzmożona uwaga wynika z niedawnych odkryć zanieczyszczenia pestycydami, w szczególności tlenkiem etylenu, w produktach znanych indyjskich marek przypraw MDH i Everest. Obecność tej rakotwórczej substancji doprowadziła do zakazów i wzmożonej liczby badań żywności w kilku krajach, wywołując powszechne zaniepokojenie i skłaniając do podjęcia działań regulacyjnych.

W tym artykule zgłębiamy źródła kontrowersji, skutki dla globalnego rynku przypraw oraz potencjalny przyszły rozwój w tym sektorze.

Geneza kontrowersji wokół zanieczyszczenia tlenkiem etylenu

5 kwietnia 2024 r. Centrum Bezpieczeństwa Żywności w Hongkongu zawiesiło sprzedaż kilku mieszanek przypraw MDH i Everest po wykryciu obecności tlenku etylenu – toksycznej substancji chemicznej używanej w sterylizacji i jako pestycyd. Odkrycie to szybko pociągnęło za sobą podobne działania w Singapurze i Nepalu. Następnie inne kraje, w tym Wielka Brytania, Australia i Stany Zjednoczone, zintensyfikowały kontrolę importu indyjskich przypraw, co doprowadziło do kaskady reakcji regulacyjnych na całym świecie.

Konsekwencje zatrucia tlenkiem etylenu

Tlenek etylenu (EtO) jest znany ze swoich właściwości uszkadzających DNA, co czyni go skutecznym środkiem sterylizującym, ale także wiąże się ze znacznym wzrostem ryzyka zachorowania na raka. Amerykański National Cancer Institute identyfikuje chłoniaka, białaczkę, raka żołądka i piersi jako potencjalne konsekwencje narażenia na tę substancję chemiczną. Wykrycie obecności pozostałości tlenku etylenu w produktach spożywczych stwarza zatem poważne obawy dla zdrowia publicznego.

Reakcje regulacyjne w celu poprawy bezpieczeństwa żywności

Skutki regulacyjne były rozległe. Wielka Brytania jako pierwsza zaostrzyła środki kontroli w odniesieniu do całego importu przypraw z Indii, w szczególności w odniesieniu do pozostałości pestycydów. Ta proaktywna postawa znalazła odzwierciedlenie w Nowej Zelandii, która również wszczęła dochodzenie w sprawie potencjalnego skażenia tlenkiem etylenu. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wraz z organami ds. bezpieczeństwa żywności w Bangladeszu, Australii, na Malediwach i w Kanadzie również podjęła kroki w celu rozwiązania problemu zanieczyszczenia pozostałościami tlenku etylenu, podkreślając jego globalny zasięg.

Jaki wpływ na indyjski handel przyprawami ma wykryte zanieczyszczenie żywnościbr />Indie są głównym graczem na światowym rynku przypraw, eksportując ponad 200 odmian przypraw do około 180 krajów i generując około 4 miliardów dolarów rocznie. W kraju rynek przypraw jest wyceniany na 10 miliardów dolarów, co czyni Indie największym konsumentem przypraw na świecie. Marki MDH i Everest, kluczowe dla tego handlu, są obecne na rynku globalnie, eksportując produkty do regionów takich jak USA, Europa, Azja Południowo-Wschodnia, Bliski Wschód i Australia.

Skandal związany z zanieczyszczeniami i niebezpieczną żywnością z tlenkiem etylenu grozi nadszarpnięciem reputacji Indii jako wiarygodnego eksportera przypraw. Indyjska Rada ds. Przypraw (Spices Board of India) zleciła kompleksowe badanie przypraw na eksport i współpracuje z eksporterami w celu wyśledzenia źródła zanieczyszczenia żywności. Incydent ten wywołał również apele o rygorystyczne kontrole jakości na rynkach krajowych, podkreślając potrzebę lepszego nadzoru regulacyjnego.

Odpowiedzi MDH i Everest oraz badanie przypraw

Zarówno MDH, jak i Everest wydały oświadczenia zapewniające bezpieczeństwo swoich produktów. MDH twierdzi, że stosowanie tlenku etylenu nie ma miejsca na żadnym etapie procesu produkcji żywności, podczas gdy Everest podkreśla, że tylko jeden z ich licznych produktów został oznaczony do zbadania. Pomimo tych zapewnień społeczność międzynarodowa pozostaje ostrożna, a w kilku krajach trwają dochodzenia i obowiązkowe badania mające na celu wykrycie tlenku etylenu.

Szersze implikacje dla bezpieczeństwa i badania żywności

Kontrola indyjskich przypraw nie jest odosobnionym przypadkiem. Podobne obawy pojawiły się wcześniej w przypadku innych produktów spożywczych, co uwypukliło potencjalne uchybienia regulacyjne. Zaufanie konsumentów jest coraz bardziej kruche, a powtarzające się przypadki zanieczyszczonych produktów żywnościowych rodzą pytania o skuteczność obecnych przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności. Sytuacja ta wskazuje na potrzebę opracowania solidnych ram regulacyjnych w celu zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych, w których potencjalnie tlenek etylenu występuje.

Co nas czeka, czyli badanie produktów zawierających tlenek etylenu

Rząd Indii rozpoczął inspekcje i wdraża środki naprawcze w odpowiedzi na zarzuty o skażenie i zanieczyszczenie EtO. Konsultacje z zainteresowanymi stronami z branży mają na celu dostosowanie praktyk do norm międzynarodowych. Indyjska Rada ds. Przypraw (Spices Board of India) wprowadziła obowiązek testowania stosowania tlenku etylenu dla wszystkich przypraw przeznaczonych do Hongkongu i Singapuru, zgodnie z podobnym wymogiem dotyczącym eksportu do Europy w 2022 roku.

Trwająca kontrola urzędowa stanowi poważne zagrożenie dla indyjskiego eksportu przypraw, potencjalnie wpływając nawet na połowę obecnego wolumenu handlu. Idąc dalej, indyjski przemysł przyprawowy musi przyjąć bardziej rygorystyczne środki kontroli jakości, aby przywrócić zaufanie wśród międzynarodowych nabywców i utrzymać swoją pozycję na rynku światowym.

Żywność zanieczyszczona tlenkiem etylenu - konkluzja

Skandal związany z zanieczyszczeniem indyjskich przypraw uwypuklił krytyczne słabości globalnego łańcucha dostaw żywności. Obecność tlenku etylenu w produktach MDH i Everest doprowadziła do kompleksowej ponownej oceny norm bezpieczeństwa żywności i praktyk regulacyjnych. Ponieważ kraje na całym świecie zwiększają kontrolę nad importem indyjskich przypraw, konieczne jest, aby indyjski przemysł przyprawowy wdrożył rygorystyczne kontrole jakości i poprawił swoją reputację jako producenta bezpiecznych, wysokiej jakości przypraw. Przyszłość handlu przyprawami w Indiach zależy od ich zdolności do radzenia sobie z tymi wyzwaniami i potwierdzenia zaangażowania w bezpieczeństwo żywności i zdrowie konsumentów.

Poznaj nasze usługi związane z kontrolą żywności: https://www.sgs.com/pl-pl/service-groups/kontrola-zywnosci 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: SGS Polska Sp. z o.o.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.