Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przejęcie niemal 15 ton zafałszowanych przypraw w Indiach - fałszowanie zbożami, pyłem drzewnym i innymi obcymi składnikami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W pierwszym tygodniu maja 2024 r. policja w Delhi przejęła 15 ton zafałszowanych przypraw od dwóch producentów, zlokalizowanych w północno-wschodnim Delhi. Fałszerze produkowali fałszywe przyprawy z obcych składników i barwników.

14 320 kg zafałszowanych przypraw i surowców do produkcji

Władze poinformowały o zajęciu 7105 kg zafałszowanych przypraw – mielonej kurkumy i kolendry, suszonego sproszkowanego mango, mieszanki garam masala. Ponadto przejęto 7215 kg następujących surowców fałszujących: zepsuty ryż, proso, orzechy kokosowe, nasiona kolendry, kurkuma niskiej jakości, liście eukaliptusa, zgniłe jagody, pył drzewny, kwas cytrynowy, otręby, suszone czerwone chili, barwniki chemiczne.

Przeprowadzona operacja

Policja otrzymała informacje dotyczące zaangażowania niektórych producentów i właścicieli sklepów w północno-wschodnim Delhi w produkcję i sprzedaż sfałszowanych przypraw pod różnymi markami. Na podstawie tych doniesień utworzono zespół, który 1 maja dokonał nalotów na podejrzane placówki. W wyniku działań wykryto dwie placówki, w których produkowano zafałszowane przyprawy. Aresztowano trzy osoby, w tym dwóch właścicieli jednostek produkcyjnych.

Obaj właściciele produkując zafałszowane przyprawy narażali społeczeństwo na problemy zdrowotne. Podczas przesłuchania ujawniono, że obie placówki działały od 2021 r.

Źródło: https://timesofindia.indiatimes.com/india/15-tonnes-of-fake-masala-seized-wood-dust-acid-used-in-them/articleshow/109868121.cms

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.