W pierwszym tygodniu maja 2024 r. policja w Delhi przejęła 15 ton zafałszowanych przypraw od dwóch producentów, zlokalizowanych w północno-wschodnim Delhi. Fałszerze produkowali fałszywe przyprawy z obcych składników i barwników.
14 320 kg zafałszowanych przypraw i surowców do produkcji
Władze poinformowały o zajęciu 7105 kg zafałszowanych przypraw – mielonej kurkumy i kolendry, suszonego sproszkowanego mango, mieszanki garam masala. Ponadto przejęto 7215 kg następujących surowców fałszujących: zepsuty ryż, proso, orzechy kokosowe, nasiona kolendry, kurkuma niskiej jakości, liście eukaliptusa, zgniłe jagody, pył drzewny, kwas cytrynowy, otręby, suszone czerwone chili, barwniki chemiczne.
Przeprowadzona operacja
Policja otrzymała informacje dotyczące zaangażowania niektórych producentów i właścicieli sklepów w północno-wschodnim Delhi w produkcję i sprzedaż sfałszowanych przypraw pod różnymi markami. Na podstawie tych doniesień utworzono zespół, który 1 maja dokonał nalotów na podejrzane placówki. W wyniku działań wykryto dwie placówki, w których produkowano zafałszowane przyprawy. Aresztowano trzy osoby, w tym dwóch właścicieli jednostek produkcyjnych.
Obaj właściciele produkując zafałszowane przyprawy narażali społeczeństwo na problemy zdrowotne. Podczas przesłuchania ujawniono, że obie placówki działały od 2021 r.
Źródło: https://timesofindia.indiatimes.com/india/15-tonnes-of-fake-masala-seized-wood-dust-acid-used-in-them/articleshow/109868121.cms
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.