Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

We Włoszech skonfiskowano 200 ton mleka i przetworów mlecznych w wyniku dochodzenia przeciwko fałszerstwom żywnościowym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Karabinierzy z Ankony wraz z inspektorami Centralnego Inspektoratu Ochrony Jakości i Zapobiegania Oszustwom Produktów Rolno-Spożywczych (ICQRF) skonfiskowali w regionie Marche 200 ton mleka i produktów mlecznych oraz substancje stosowane do fałszowania. Działania te są wynikiem dochodzenia ukierunkowanego na walkę z oszustwami żywnościowymi.

Przejęcie 90 ton mleka, 110 ton przetworów mlecznych i 2,5 tony substancji fałszujących

W oficjalnym komunikacie włoskiego Ministerstwa Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Leśnictwa z 24 kwietnia poinformowano o przejęciu 90 ton mleka, 110 ton przetworów mlecznych. Ponadto władze zajęły 2,5 tony substancji fałszujących – wodorotlenku sodu i nadtlenku wodoru. Łączna wartość konfiskaty wynosi około 800 tys. euro.

Kontrole wszczęto w następstwie dochodzeń prowadzonych przez Prokuraturę Pesaro przeciwko 10 osobom i 3 firmom, w celu powstrzymania złożonego zjawiska zafałszowań, które polegały na maskowaniu złego stanu zachowania produktów przeznaczonych do masowej produkcji i dystrybucji.

Doniesienia włoskich mediów

Oficjalna informacja ministerstwa nie wskazuje jakie firmy objęto dochodzeniem. Włoskie media oskarżają w tej sprawie mleczarnię Fattorie Marchigiane w gminie Colli al Metauro, która jest spółką zależną grupy Trevalli Cooperlat.

Komunikat prasowy przedsiębiorstwa

Grupa Trevali Cooperlat w komunikacie prasowym poinformowała o rezygnacji dotychczasowego prezesa mleczarni Fattorie Marchigiane, powołaniu nowego dyrektora ds. produkcji i tymczasowym zawieszeniu działalności zakładu w celu przeprowadzenia weryfikacji oraz ewentualnych działań naprawczych. Ponadto Trevali Cooperlat potwierdziła całkowitą autentyczność wszystkich produktów pochodzących z dwóch pozostałych zakładów produkcyjnych.

Źródła:

  1. https://www.politicheagricole.it/icqrf-nas-200-ton-latte
  2. https://ilfattoalimentare.it/trevalli-sequestro-latte-prodotti-lattiero-caseari-sospetta-sofisticazione.html
  3. https://www.trevalli.cooperlat.it/comunicazione/comunicato-cooperlat-trevalli-17052024/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 
Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.