Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Brazylii wycofano 10 marek oliwy z oliwek extra virgin z powodu fałszowania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa i Hodowli nakazało 15 marca 2024 r. wycofanie z obrotu dziesięciu marek oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Władze zidentyfikowały nielegalny plan importu, fałszowania i dystrybucji zafałszowanej oliwy z oliwek.

Wycofanie 10 marek oliwy z oliwek z powodu fałszowania

Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa i Hodowli nakazało wycofanie z obrotu dziesięciu następujących marek oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia: Terra de Óbidos, Serra Morena, De Alcântara, Vincenzo, Az Azeite, Almazara, Escarpas das Oliveiras, Don Alejandro, Mezzano, Uberaba. Działania te są następstwem operacji Getsêmani, która miała miejsce w dniach 6-8 marca 2024 r.

Ministerstwo poinformowało konsumentów, że w przypadku zakupu tych produktów powinni zaprzestać ich spożywania i mogą żądać ich wymiany w sposób określony w Kodeksie Ochrony Konsumenta.

Operacja Getsêmani i przejęcie ponad 100 tys. litrów produktów, które miały zostać wykorzystane do produkcji fałszywej oliwy z oliwek

W dniach 6-8 marca 2024 r. przeprowadzono operację realizowaną przez Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa i Hodowli, przy udziale policji i żandarmerii wojskowej w miastach São Paulo, Recife, Natal oraz w gminie Saquarema.

W wyniku przeprowadzonych działań władze wykazały, że przedsiębiorstwa objęte dochodzeniem regularnie importowały oliwę z oliwek, fałszowały i rozcieńczały produkt poprzez nielegalny dodatek oleju sojowego w tajnym zakładzie, który nie spełniał wymagań higienicznych. Zafałszowany produkt sprzedawano jako oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.

Tajna fabryka działała w magazynie zlokalizowanym w gminie Saquarema. W tym miejscu dokonano zajęcia ponad 60 tys. litrów oliwy z oliwek extra virgin oraz 37,5 tys. litrów oleju sojowego. Z tych surowców oszuści mogli wytworzyć około 196 tys. butelek zafałszowanego produktu, który trafiłby do dystrybutorów i supermarketów w całej Brazylii. Ponadto przejęto etykiety oliwy z oliwek, butelki i sprzęt wykorzystywany do przeprowadzenia oszustwa.

W pozostałych lokalizacjach w São Paulo, Recife i Natal przejęto jeszcze ponad 42 tys. butelek podejrzanej oliwy z oliwek.

Według szacunków ministerstwa łączna wartość zajętych produktów i sprzętu wynosi około 8,1 mln BRL (około 6,2 mln PLN). W tej sprawie aresztowano dwie osoby. Ponadto władze pobrały próbki w celu analiz w kierunku stosowania nieautoryzowanych substancji, które są szkodliwe dla zdrowia konsumentów. Nie przekazano informacji o ewentualnym wykryciu takich substancji.

Źródło:

  1. https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/operacao-getsemani-combate-esquema-ilicito-de-importacao-adulteracao-e-distribuicao-de-azeite-de-oliva-fraudado
  2. https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/mapa-determina-recolhimento-de-dez-marcas-de-azeites-de-oliva-extravirgem?_x_tr_sl=pt&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.