Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponad 500 osób trafiło do szpitala z podejrzeniem zatrucia pokarmowego po zjedzeniu kanapek bánh mì z piekarni w południowym Wietnamie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ponad 500 osób trafiło do szpitala z podejrzeniem zatrucia pokarmowego po zjedzeniu kanapek bánh mì z piekarni w południowym Wietnamie. Dwunastu pacjentów, w tym dwóch chłopców w wieku sześciu i siedmiu lat, jest w stanie krytycznym.

Kanapki bánh mì były sprzedawane przez piekarnię

Ludzie zachorowali po zjedzeniu kanapek bánh mì, które sprzedawała piekarnia zlokalizowana w mieście Long Khánh, w prowincji Dong Nai. Lokal tymczasowo został zamknięty.

Co najmniej 568 osób cierpiących za zatrucie pokarmowe

Na dzień 7 maja poinformowano o 568 osobach cierpiących na zatrucie pokarmowe po spożyciu kanapek z tej piekarni. Wstępna kontrola wykazała, że placówka nie spełniała norm bezpieczeństwa żywności. Według lokalnych władz zachorowania powiązane są ze spożyciem produktów zakupionych 30 kwietnia 2024 r. i  tego dnia piekarnia sprzedała około 1100 kanapek. Liczba przypadków podejrzeń zatrucia pokarmowego rośnie z dnia na dzień. Objawy obejmowały biegunkę, wymioty, gorączkę i silne bóle brzucha.

Salmonella i E. coli odpowiedzialne za masowe zatrucia

W celu ustalenia przyczyny zatruć pobrano próbki od pacjentów i żywności z lokalu sprzedającego kanapki. W większości próbek stwierdzono obecność E. coli i/lub Salmonelli. Piekarnia nie spełniała norm bezpieczeństwa żywności, a dodatkowym czynnikiem ryzyka mogły być wysokie temperatury, które pod koniec kwietnia w prowincji Dong Nai sięgały niemal 40 stopni.

Źródła:

https://www.bbc.com/news/articles/c51n0731nklo

https://e.vnexpress.net/news/news/salmonella-e-coli-bacteria-responsible-for-mass-banh-mi-poisoning-in-southern-vietnam-4743248.html

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.