Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ponad 500 osób trafiło do szpitala z podejrzeniem zatrucia pokarmowego po zjedzeniu kanapek bánh mì z piekarni w południowym Wietnamie. Dwunastu pacjentów, w tym dwóch chłopców w wieku sześciu i siedmiu lat, jest w stanie krytycznym.
Kanapki bánh mì były sprzedawane przez piekarnię
Ludzie zachorowali po zjedzeniu kanapek bánh mì, które sprzedawała piekarnia zlokalizowana w mieście Long Khánh, w prowincji Dong Nai. Lokal tymczasowo został zamknięty.
Co najmniej 568 osób cierpiących za zatrucie pokarmowe
Na dzień 7 maja poinformowano o 568 osobach cierpiących na zatrucie pokarmowe po spożyciu kanapek z tej piekarni. Wstępna kontrola wykazała, że placówka nie spełniała norm bezpieczeństwa żywności. Według lokalnych władz zachorowania powiązane są ze spożyciem produktów zakupionych 30 kwietnia 2024 r. i tego dnia piekarnia sprzedała około 1100 kanapek. Liczba przypadków podejrzeń zatrucia pokarmowego rośnie z dnia na dzień. Objawy obejmowały biegunkę, wymioty, gorączkę i silne bóle brzucha.
Salmonella i E. coli odpowiedzialne za masowe zatrucia
W celu ustalenia przyczyny zatruć pobrano próbki od pacjentów i żywności z lokalu sprzedającego kanapki. W większości próbek stwierdzono obecność E. coli i/lub Salmonelli. Piekarnia nie spełniała norm bezpieczeństwa żywności, a dodatkowym czynnikiem ryzyka mogły być wysokie temperatury, które pod koniec kwietnia w prowincji Dong Nai sięgały niemal 40 stopni.
Źródła:
Przeczytaj także
Krajowa agencja ds. żywności (New Zealand Food Safety) przedstawiła raport podsumowujący wycofania produktów z rynku Nowej Zelandii w 2023 roku.
Włoska Guardia di Finanza przejęła 33 tony francuskich ziemniaków z powodu fałszowania pochodzenia.
Statystyki prowadzone przez Urząd ds. Żywności wykazały spadek ogólnej liczby wycofań produktów w Finlandii w 2023 roku. Mniejszą wartość uzyskano już drugi rok z rzędu.