Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wycofania produktów w Finlandii – spadek liczby przypadków drugi rok z rzędu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Statystyki prowadzone przez Urząd ds. Żywności wykazały spadek ogólnej liczby wycofań produktów w Finlandii w 2023 roku. Mniejszą wartość uzyskano już drugi rok z rzędu. W poprzednim roku odnotowano 250 przypadków, czyli o 30 mniej niż w 2022 roku. Wpływ na tą tendencję może mieć znaczny spadek wykrywalności pozostałości tlenku etylenu w porównaniu z poprzednimi latami.

Analiza najczęstszych przyczyn wycofań

Najczęściej jako przyczynę wskazywano pozostałości pestycydów, wady mikrobiologiczne oraz niezadeklarowane alergeny.

Liczba zgłoszonych wycofań spowodowanych pozostałością pestycydów w produkcji roślinnej wzrosła o kilka procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Odnotowano łącznie 51 wycofań dotyczących owoców, warzyw i innych produktów pochodzenia roślinnego oraz 7 alertów odnoszących się do ryżu. Najczęściej wykrywanym pestycydem był natomiast chloropiryfos (17 przypadków).

Obecność wad mikrobiologicznych (m.in. listeria, salmonella, pleśnie) spowodowała 49 wycofań i była to wartość o 10 niższa w porównaniu z danymi z roku poprzedniego. Jako główną przyczynę wskazano obecność salmonelli, która przyczyniła się do 19 wycofań. Wykryto ją w szerokiej gamie produktów, w tym w mięsie wołowym, drobiowym, orzechach i kiełkach. Listerię powiązano natomiast z 8 alertami, kiedy to wykryto ją w zakładzie produkcyjnym lub bezpośrednio w produkcie.

Kolejnym czynnikiem były błędy związane z oznakowaniem i obecnością alergenów i dotyczyły 30 produktów. Najczęściej spowodowane były obecnością glutenu zbożowego, orzechów ziemnych i mleka. Taką samą ilość wycofań stanowiły wycofania związane z dodatkami do żywności. Produkty zawierały niedozwolony dla danej żywności dodatek lub jego ilość przekraczała maksymalny dozwolony poziom.

Wycofania spowodowane były także:

- obecnością zanieczyszczeń takich jak m.in. kadm (najczęściej w rybach lub ryżu),

- błędami w etykietowaniu – niepoprawna data przydatności do spożycia, brak etykiety w języku fińskim lub niewłaściwie zapakowany produkt,

- obecnością toksyn takich jak np. aflatoksyna, ochratoksyna (najczęściej w orzechach),

- pozostałościami fizycznymi – przypadkowo wprowadzone ciało obce np. kawałki materiału opakowaniowego czy zepsute elementy sprzętu produkcyjnego,

Wśród wycofanych produktów spożywczych i materiałów do kontaktu z żywnością, 39% pochodziło z innego niż Finlandia kraju europejskiego a 43% spoza UE. Pozostałe 18% wycofań odnosiło się natomiast do artykułów wyprodukowanych w Finlandii.

Skąd pochodzą informacje o wycofaniach?

Za jeden z ważniejszych systemów informowania o wycofaniach uznano Unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). W 2023 roku informacje uzyskane za pośrednictwem RASFF stanowiły jedną trzecią (82 przypadki) wszystkich wycofań.

Kolejne 51 przypadków ustalono na podstawie informacji uzyskanych przez działania prowadzone przez służby celne. Wśród tych wycofań, prawie połowa spowodowana była pozostałością pestycydów. Służby przeprowadzają nie tylko graniczne kontrole żywności pochodzenia niezwierzęcego spoza UE, ale także ogólne kontrole sektora żywnościowego.

Ważnym elementem są również kontrole własne, które w 2023 roku doprowadziły do ujawnienia 40 przypadków wycofań. Odnoszą się one do prowadzonych różnych działań monitorujących i pomiarowych, stąd też głównym motywem tych wycofań są często wady mikrobiologiczne wykryte podczas badań laboratoryjnych w ramach procesów samokontroli lub monitorowania jakości.

Źródło: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/poikkeustilanteet/takaisinveto/elintarvikkeiden-takaisinvetojen-maarat/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.